Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč je vlhkost přiznivější pro střešní konstrukci při nižší vnitřní teplotě?

Od: sojka* odpovědí: 2 změna:

Zdravím,

rád bych se zeptal fyzikálně zdatnějších diskutérů: máme novostavbu s plochou střechou, kde vzhledem ke konstrukci je důležité, aby nebylo v domě moc vlhko. Projektant mi zmiňoval, že pokud v domě bude 19-20 stupňů, vlhkost může být i 65%, ale pokud by bylo třeba 22-23, pak je třeba jí držet pod 55%. Zároveň jsem zkoušel program pro technicko-tepelné posouzení skladby, který mi řekl to samé: například pro vnitřní teplotu 19 st. C a vlhkost 60% bude kondenzance 0.006 na m2, ale při stejné vlhkosti a teplotě 24 st už kondenzance byla 0.018.

Je to prostě tím, že teplý a vlhký vzduch stoupá vzhůru?

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

smode2
hodnocení

6x

Čím nižší teplota prostředí, tím méně vody (vlhkosti) do sebe prostředí pojme. Čím vyšší teplota prostředí, tím více vody (vlhkosti) prostředí pojme. Proto se užívá pojem relativní vlhkost. A ano, jak už jste napsal, v místnosti s teplotou 30 stupňů je při relativní vlhkosti 50% daleko více "vody", než v místnosti s teplotou 20 stupňů a stejnou relativní vlhkostí 50%. Tzn. samotná informace o tom jaká je v místnosti vlhkost je bez současné informace o teplotě bezpředmětná.

hujer
hodnocení

5x

Ne! Teplej pojme větší množství vody. Proto se vodní pára mění ve vodu na chladnějších předmětech...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]