Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Domácí kysané zelí

Od: datrick odpovědí: 15 změna:
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, udělali se mi na vodě u kysaného zelí takové bílé plesnivé tečky, myslíte že se to dá ještě zachránit nebo je zelí na vyhození. Děkuji za odpověď.
Domácí kysané zelí

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x

Toto je normálne. Stáva sa to vtedy ak je voľný prístup vzduchu z vrchu. Toto pozbierajte,aj trocha toho zelí zvrchu a dolejte osolenej chladnej vody. Prikryte vrchnákom a nalievajte tam vodu okolo vrchnáku,inak sa to bude opakovať.

Osolená voda, ovšem převařená...

jp
hodnocení

2x

Tohle není normální. Mně se to nikdy nestalo. Když sníte spodní část zelí asi neumřete, ale já bych to vyhodila,

Toto je úplne normálne. Určite ste nenakládala zelí,čiže po našom kapustu do dreveného otvoreného suda. Toto sa stávalo vždy a pár krát do roka moja babka ten vrch čistila,inak sa to začalo kaziť do hlbky. S novými kameninovými a hlinikovými nádobami na nakladanie,kde vrchnák tesní pomocou vody a nejde tam vzduch sa toto nestáva.

jp

Jestli to co vidím je plíseń, tak to určitě v pořádku není i když pro vás je to normální. Ten vás dřevěný sud bude kontaminovaný plísní, proto se vám to stává stále a zdá normální.

trtr
hodnocení

2x
Zdravím, vyhodit, toto zachránit opravdu nejde. Příště je třeba více nastudovat jak a nejlépe mít někoho "staršího" co to zná.
Byla ve žlábku voda?

hodnocení

2x

Na povrchu zelí chybí bílá útěrka, hadřík po celé ploše a teprve na něm větší prkýnko a na prkýnku třeba dlažební kostka, zátěž. Když se odebírá zelí, všechno se sundá a omyje, hadr sebere všechny nečistoty a plísně a kvasinky. Vypere se v čisté vodě a pak se znovu všechno, opláchnuté a čisté, nainstajuje zpět.

sas

Babka má pravdu, souhlas. Také se nám to za 50 let ,co nakládáme nestalo. Je třeba dodržovat základy co píše!

Hygiena! Slavco pravdu má jen na 1/2. Nakládáme do kameniny, ale má uzávěr a stále se kontroluje, zda je ve žlábku voda.Zelí je třeba mít 1. dobře ušlapané a pak po celou dobu zatěžkané. Zabránit přístupu vzduchu...

petr2
Babko já se zeptám ten hadřík co se pokládá na zeli ten se tam nechává je po dobu uvodního kvašení nebo i po celou sezonu během skladování?
Děkuji
asd1
Vyvareny hadr celou dobu.
Tohle nahoře sebrat i s ca 5 cm vrstvou zahnedlyho zelí, nepromichat to horní dolu. Pak ustouchat do roviny ,dát hadr,prkynko a zátěž. Ve zlabku pod deklem má být voda jako těsnění.
Napadlo mě proti dalsimu kveteni fouknout na to CO2,zkoušel to někdo? Tohle už nekvasi takže vzduch nad zelím bude furt a vykvete to znova..
Pokud už je vykvaseny, tak špatný odebrat a zbytek do sklenic zavarit..
petr2
asd1 a ten vyvareny hadr jak často menit? Když třeba nebudu 3 tydny odebírat? A při idebirání pokaždé vyměnit že?
Dik
asd1
Měním jen když nevypadá dobře a když se odebírá zelí. Vždy nový vyvareny. Je dobrý moc to toho nalézt,pro kontrolu jen opatrně nakouknu - nevyvetrat CO2 nad zelim. Podobně odebíratm taky opatrně. Jak je nad zelím vzduch tak to má snahu plesnivet. Nejvíc se mi osvědčil plastový sud, modry s velkym vikem, keramický zelaky se zlabkem nic moc,v těch mi zelí nahoře hnedlo skoro vždycky.

Petře2, jasně píšu, že se všechno vyndá, opláchne se, hadr se vypere ve studené vodě, odebere se zelí a pak se zase všecho naaplikuje tak , jak to byl. Hadr, prkno, zátěž, voda.

kenav
hodnocení

1x

Je třeba ochutnat, možná to půjde zachránit vypadá to ale blbě. Málo upechovany, nezatizeny

hujer
hodnocení

0x

No hodně rychle bych odebral i část vrchního zelí- vrstvu a zkusit znovu... Máš tam málo vody! musí to být celé potopené!

Pokud se ti tečky vytvoří znovu, pak už bych neriskoval. Čím to máš kontaminované? Nějakou nečistotou a jak máš silný roztok soli? (2-1,5%?)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]