Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
v naší ulici proběhla rekonstrukce, tzn zcela nové chodníky, parkovací zálivy, obrubníky, zvýšené křižovatky... a samozřejmě vznikly i nové nájezdy do garáží. Auto, které odbočí z vozovky ke garáži, najede nejprve na nájezd ze žul. kostek se spádem 2%, pak následuje překonání skoseného žulového obrubníku (výškový rozdíl 10cm, šířka obrubníku 25cm), pak je třeba přejet chodník o šířce 180cm a pak teprve vjíždím do otevřených garážových vrat.
Jako problém vnímám zešikmený žulový obrubník. Dle mne je v rozporu s ČSN 73 6110, neboť sklopený obrubník tato norma připouští jen pro výškový rozdíl menší než 80mm. Nájezd na tento obrubník je značně nekomfortní, nutí mne výrazně zvyšovat otáčky motoru, abych tuto překážku překonala. Obrátila jsem se na městskou úřednici, odpovědí mi bylo to, že nájezd je v souladu s normou, odpovídá běžné praxi, projektoval jej autorizovaný projektant a projektová dokumentace byla schválena Dopravním inspektorátem a všemi orgány.
V této situaci patrně žádná možnost odvolání směrem k zadavateli rekonstrukce není, že? Souhlasíte, že jediným východiskem bude radikální úprava nájezdu svépomocí?
Hurá, našel jsem problém, tak budu obtěžovat okolí, abych já se nemusel učit přejet hranu chodníku.
Za krásu a pohodlí se musí trpět.
Ale ne, prosím vás, nebavím se o ostrém obrubníku. Mimochodem, před 2 lety v této ulici dělali kanalizaci a následně nový asfaltový povrch, snížili vozovku a měli jsme príma ostrý obrubník. Město to na své náklady upravilo a nájezd jsme měli skvělý. Nyní má ulice zcela jinou podobu. Řešení by bylo jinde. Menší schodek a o to větší sklon v ploše nájezdu. Ne 2%, ale třeba 5%. Přesně to, co popisujete v úvodu, riskuji při najíždění. Zaseknu se o obrubník, silou najedu a vzápětí brzdím, abych kontrolovala zrcátka. Jinak ano, esteticky je to na úrovni.
Soused si k nájezdu přiložil latě a nakonec to vyřešil konstatováním, že má stejně malou garáž, auto se mu do ní pořádně nevejde a parkuje před ní.
Ono to na fotce až tak nevypadá...
Nesmíš se zaseknout o nájezd, ale být rozjetá, vyjet setrvačností a až nahoře brzdit. Pak spojku ani motor trápit nemusíš. Najíždění šikmo stabilizátoru nevadí resp. minimálně, mnohem víc ho zatěžuje běžná jízda (stačí se podívat na video jak při jízdě tyčky stab. cvičí)
Pokud u toho máš zadní kola na tom spodním tak je horší ten u vrat - vyjíždíš na dva naráz, navíc musíš hlídat zrcátka ve vratech.
Jednoduše šlo to udělat líp. Projektanta bych tam nechal zajíždět denně, jeho autem a doufám že má Ferrari
K dotazu, který nájezd je horší - zda u silnice či u vrat - odpovídám, že nájezd přímo u vrat je v poho, vidíte to, ani jsem ho neměřila, ale ten fakt nečiní problém. Problém je ten skosený obrubník, který však není u silnice, ale odděluje od sebe chodník od nájezdu k vratům. Nájezd má asi 4 metry a ten je ve sklonu 2% směrem k silnici. Takže v tomto bodě trvám na tom, že projektant měl udělat daleko menší schodek na obrubníku a výškový rozdíl rozložit do nájezdu.
Jezdit přes to dnes a denně jednoho fakt naštve. A věřím tomu, že se hromada podobně postižených (ulice ještě není dokončená a je hotových jen pár vjezdů, z nichž garáž používám nyní pouze já) neozve jen proto, že jsou to chlapi a ti přeci nemají problém s JAKÝMKOLIV nájezdem do garáže. Je to pro ně výzva. Věřte mi, já o výzvy nestojím. Donedávna jsem do garáže najížděla pěkně plynule. Až do architektonické úpravy veřejného prostoru.
Někdy je mi tázajících se fakt líto. Chtějí odpověď ano/ne, jestli je to podle normy, a místo toho se dozví, že jsou neschopná nána s haťapkou, která neumí najet na obrubník. A že ten jediný, který by to možná mohl zjistit, by mohl, ale nechce zajít do vedlejšího kanclu..
Ale tazatelka uvedla
že nájezd je v souladu s normou, odpovídá běžné praxi, projektoval jej autorizovaný projektant a projektová dokumentace byla schválena Dopravním inspektorátem a všemi orgány.
Nebo si myslíte, že všichni lžou?
Jestli je to v souladu s ČSN nebo ne, to bych musel vedle do kanceláře za kolegou silničářem..
Doma u vjezdu mám něco podobného (asi mírně nižší výškový rozdíl, ale zase na kratší vzdálenosti) a že bych musel nějak "výrazně zvyšovat otáčky motoru", to tedy opravdu nemusím. Osobně s tím v reálném životě nemám sebemenší problém.
No tak jo...Kolega šel kolem, tak jsem mu to ukázal.
Prý se vůbec nehodlá k takovéhle malichernosti vyjadřovat. Když se trochu rozmluvil, tak řekl, že to jde sice udělat více způsoby., ale ideální (či dle ČSN) v podstatě nebude žádný. Ttot řešení se používalo odjakživa.
Ale pokud by prý někdo pořád reptal, tak by na začátku toho 25cm nájezdu udělal 5cm hranu (to být dle ČSN může) a pak by na 25cm šikmý obrubník překonával jen 5cm. Bylo by to pak dle ČSN, ale stejně by se to tazatelce asi nepozdávalo.
A pak ještě dodal, že by ho zajímalo, jak dlouho ležela projektová dokumentace na SÚ a kdo se do ní ze zúčastněných podíval...
Děkuji, že jste oslovil kolegu
Ano, na SÚ to chvíli leželo, ale jak jistě víte, občan by musel pravidelně sledovat úřední desku... atd. Nicméně. Tohohle si nikdo z nás nevšiml. Bohužel. Ale nedělejme si iluze, že by nám někdo vyšel vstříc v okamžiku, kdy je hotová PD.
Jistěže mohlo být lepší řešení. Převýšení, sešikmená hrana řekněme 5cm a zbytek rozložit do spádu nájezdu. Ten má nyní spád 2%, na své asi 4m délce mohl být klidně 5%, 8%... Ale ne. Tohle je estetičtější.
Já odpovím podle mojí logiky. Můžeš být ráda, že ti tam udělali tu šikminu a nemusíš vyskakovat přímo na chodník.
Že je to nepříjemné rozjíždět se do tak prudkého nájezdu - to chápu. Ale když se naučíš zastavit třeba půl metrů před šikminou a až máš otevřené vrata tak se rozjedeš po rovince a tu šikminu pak auto přejede setrvačností. Chce to cit a trošku to natrénovat, ale mělo by to jít.
Druhou možností je, že úpokud tam máš dost místa, tak můžeš najíždět šikmo tak, aby aspoň přední kola jely přes tu šikminu postupně (napřed jedno a pak druhé). Tím nájezdem ze šikma si "prodloužíš" tu šikminu a nebudeš muset přídávat tolik plyn.
Pokud město nemá nic proti úpravě nájezdu, tak je to taky možné řešení, ale chce to udělat s citem, protože to pak bude vypadat divně nebo přímo blbě.
Ani si nemusí půjčovat Ferrari. Máme doma 500 v úpravě od Abartha a ta má pod předtím nárazníkem 90mm. Ve většině nadzemních parkovištích auto předtím nárazníkem škrtá na nájezdech. Tady u výše zmíněného případu bych se bez poškození nejspíše ani nedostal. Jen doplním, že auto je v originálním stavu bez dodatečného snížení.
ČSN 73 6110 ve změně č. 1, čl. 3.1.29 sklopený obrubník pouze pouze definuje jako obrubník s výškovým rozdllem od úrovně hlavnlho dopravnlho prostoru (pojlžděné plochy) menší než 80 mm a se šikmou plochou ve sklonu <:: 1:2,5. Domnívám se, že toto není sklopený obrubník, ale jiná úprava nájezdu. Z fotky není jasné, jak je chodník vysoko. Kritériem by mělo být to, jestli běžné osovní auto nechytne při výjezdu za podlahu nebo nárazník.
Děkuji, ano, přesně tuto část normy mám na mysli. Převýšení je v reálu 100mm, šikmá plocha je 1:2,5. Za spodek nechytám, mám SUV, ale zas jak je to blbé auto široké, tak si samo musím o to víc hlídat zrcátka a ještě jezdit přes zbrusu nový hrb...
Ale jak tady píše většina, budu si prostě muset zvyknout, anebo si něco nechat přilípnout k nájezdu, což bude vypadat faaaakt dobře...
Současný normy jsou plný kokotin. Paní se nedivim, taky by mě sralo denně vyjíždět na takovej hrb. Spousta sériových aut by na tom i zůstala viset za spodek. Úplně v pohodě šlo sklon dlažby zvětšit a k chodníku nechat 5 cm schůdek.
Dodatečně to je problém, odpovídá schválenému projektu blabla a předělání nikdo nezaplatí, to by tam musel bydlet starosta a prskat jeho žena.. Dodělávat svépomocí, na to hned naběhnou cajti a budou řešit poškozování majetku.. Zbývají mimozemšťani který tam ve tři ráno za teplý letní noci během půl hodiny udělaj mírnější asfaltovej nájezd z balený, aspoň přes tři garáže... Vyndavat a podsypávat kostky mimozemšťanům trvá moc dlouho a byli by chyceni, ačkoliv i to by se dalo udělat celkem rychle když mají mimozemský schopnosti...
Nebo půjčit sériový nízký auto, orvat spodek a chtít náhradu škody a zpřístupnění garáže, do zpřístupnění si nechat platit pronájem garáže jinde.
Co byste napsal Vy, jako úředník magistrátu? Zvláště, kdy máte osobní zkušenost s podobným a jak píšete, ještě horším nájezdem.?
Moc děkuji.
Jasně, úřad tvrdí, že je to OK, že to schválilo mnoho lidí, institucí. Tazatelka se domnívá, že to tak není.
Co měla, podle Vás, uřednice odpovědět, aby to nebyla zlovůle?
Nedokážu posoudit zda to je či není dle normy. Taky záleží na tom, zda ta daná norma je závazná nebo jenom doporučující.
Osobně si myslím, že tyto nesmysly vznikají ve veřejné prostoru ale právě kvůli normám. Denně potkávám na ulicích podobné zhovadilosti, jako by to někdo navrhoval od stolu a na místě nikdy nebyl. Například obrubníky vytažené až do křižovatek s malým obloukem, otlučené a vyvrácené od kol aut.
Řešení: Pokud je celá ulice zatím v rekonstrukci a před jinými garážemi tento schod teprve vznikne, tak by bylo nejlepší najít spojence v nějakém majiteli garáže a společně zajít na úřad s tím, že to co budují je proti normě a že to tam nechcete, protože je to horší stav než před rekonstrukcí. Pak by se možná podařilo to zastavit a před vaší garáží změnit. Pokud přijdete až poté co bude celá ulice hotova, bude to těžší a pokud nemáte dostatek času a energie tak možná i nezvratitelné.
Soused měl podobný problém – neudělali mu při rekonstrukci zpevněný nájezd do garáže (garáž pravděpodobně nezkolaudovaná, navíc vrata zastavěny bordelem, takže nebyly vidět), ale jen travnatý pruh (vše již osazeno) tak udělal haló a domohl se nápravy ještě v průběhu rekonstrukce.
Přesně tak, chce to prudit dokud není ulice hotová, jinak bez šance. Každopádně tohle je opravdu nepovedená rekonstrukce, to tam máte při deštích rybník nebo proč takové divné řešení?
Ještě bych chtěl napsat, že neni nutné jednat jen se stavebním úřadem, šel bych s tím na obec, záleží jak je velká, pokud je menší tak přímo za vedením obce.
Z fotky mi přijde že to je opravdu pitomě vyřešené, navíc mi tohle řešení přijde i nebezpečnější, než kdyby tam byl plynulý nájezd jako navrhujete.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.