Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Oprava vánočního LED řetězu

Od: vkarel odpovědí: 6 změna:

Řeším problém s vánočním LED řetězem. Pravděpodobně odešel napájecí zdroj (na štítku uvedeno 220V/31VDC a 4W), zkoušečkou nenaměřím žádné napětí. Řetěz má 1000 diod. Z druhého řetězu, který má 600 diod jsem si půjčil zdroj a zkusil vše zapojit (zkoušečka ukazuje 31V). V začátku nepomohlo. Na řetězu jsem pohledem našel 2 vadné diody, kdy zespodu byly dráty vytahané a mohlo docházet ke zkratu případně už i byly odtržené od diody. Tyhle diody jsem odstřil a zkusil jsem vše spojit. Řetěz nyní svítí, ale každá druhá dioda a ke konci, posledních 5 metrů už vůbec nesvítí.

Je to z důvodu, že zdroj ze řetězu se 600 diodami je slabší a nedokáže napájet 1000 diod? Jediné co je čitelné na tom zdroji je 220/31VDC. Kolik má wattů už nepřečtu. Čekal jsem, že diody budou svítit se slabším zdrojem méně, případně vůbec. Když tedy objednám nový zdroj, budou svítit všechny diody a nebo jsem vše blbě propojil?

Řetěz má od první diody 3 vodiče. Dva vždy procházejí diodou a třetí pokračuje bez přerušení dále a po 5 metrech vždy končí v jedné diodě a zase poté pokračuje bez přerušení až do další diody po 5 metrech. Konec řetězu (posledních 5 metrů) jsou už jen 2 vodiče.

Doporučil by někdo na měření LED vánočních řetězů nějaký měřák/zkoušečku - levnou, ale funkční? Klasickou zkoušečkou/multimetrem to měřit nemohu dokud do toho neříznu. Vše je zatavené/zaizolované.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Já to napíšu asi jako ženská... vyhodit a koupit nový řetěz. Jako takto opravený bych dala tak leda na venkovní stromek, určitě ne dovnitř do bytu. Za vyhoření o vánocích to nestojí. ;)

hodnocení

0x

Ty LEDky jsou zapojeny v sérii a jsou tam 2 série. Jedna série, ve které byly ty odstřižené diody, tudíž nemůže svítit, druhá svítí. Vzhledem k počtu diod by mělo stačit místo těch odstřižených diod drátky jen spojit a mělo by to svítit. Tedy pokud tam není ještě nějaká další vadná. Zkuste a napište, jak to vypadá.

hodnocení

0x
problém jedné vadné diody znamená že dalších cca 10 nebude svitit. Toto zboží je schválně tak vyrobené a by mělo malou životnost a problematické opravy které se nevyplácí.
S obyčejným multimetrem vystačíte, ale potřebujete ostré hroty které propíchnou izolaci. Na zkoušení nejlépe laboratorní zdroj.

hodnocení

0x

Stačí jedna vadná LED dioda a nesvítí se.*cert*

Můj styl opravy dobrý na krácení dlouhé chvíle po večerech.

1. Dvě tenké jehly na šití propojené kovovým vodičem.

2. Metodou dělení zkratovat několik diod najednou (vpichovat přes izolaci k vnitřnímu vodiči), zda dojde k rozsvícení.

3. V úseku, kdy po přemostění došlo k rozsvícení, postupně zkracovat úsek (například metodou půlení), až se dobere k vadné LED.

4. Uvedenou LED nehradit nebo drátem přemostit nebo odstarnit a dráty spojit.

5. Pokud nedojde k nahrazení LED, ale jen odstranění, je nutné si uvědomit, že to lze jen s několika diodami. Pokud povolený počet (tak 3 až 5 - dle počtu LED na větvi) překročíme, přetíží se prodem zbývající LED a poškodí se všechny.

vkarel
hodnocení

Zatím jsem vystřihl jen 2 LEDky. Mělo by to tedy být OK. Když je slabý zdroj, může se to projevovat tak, že svítí každá druhá LEDka? Jak se píše výše. Jestli to chápu správně - vždy je třeba 10 LEDek v sérii. Pokud je vadná jedna LEDka, nemělo by svítit všech 10. Ovšem mě svítí ve všech sériích vždy každá druhá. Je to tím slabším zdrojem?

Jde mi o to, že zdroj stojí 250 Kč a nový řetěz 1 000 Kč. Tak jestli to nemám raději celé hodit do popelnice a koupit celé nové?

> svítí každá druhá LEDka => nejspíše dvě větve LEDek v jedné kabeláži. Dělá se pro různé blikající efekty. Jen zhorší detekci vadné led.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]