Nejste přihlášen/a.
Řeším problém s vánočním LED řetězem. Pravděpodobně odešel napájecí zdroj (na štítku uvedeno 220V/31VDC a 4W), zkoušečkou nenaměřím žádné napětí. Řetěz má 1000 diod. Z druhého řetězu, který má 600 diod jsem si půjčil zdroj a zkusil vše zapojit (zkoušečka ukazuje 31V). V začátku nepomohlo. Na řetězu jsem pohledem našel 2 vadné diody, kdy zespodu byly dráty vytahané a mohlo docházet ke zkratu případně už i byly odtržené od diody. Tyhle diody jsem odstřil a zkusil jsem vše spojit. Řetěz nyní svítí, ale každá druhá dioda a ke konci, posledních 5 metrů už vůbec nesvítí.
Je to z důvodu, že zdroj ze řetězu se 600 diodami je slabší a nedokáže napájet 1000 diod? Jediné co je čitelné na tom zdroji je 220/31VDC. Kolik má wattů už nepřečtu. Čekal jsem, že diody budou svítit se slabším zdrojem méně, případně vůbec. Když tedy objednám nový zdroj, budou svítit všechny diody a nebo jsem vše blbě propojil?
Řetěz má od první diody 3 vodiče. Dva vždy procházejí diodou a třetí pokračuje bez přerušení dále a po 5 metrech vždy končí v jedné diodě a zase poté pokračuje bez přerušení až do další diody po 5 metrech. Konec řetězu (posledních 5 metrů) jsou už jen 2 vodiče.
Doporučil by někdo na měření LED vánočních řetězů nějaký měřák/zkoušečku - levnou, ale funkční? Klasickou zkoušečkou/multimetrem to měřit nemohu dokud do toho neříznu. Vše je zatavené/zaizolované.
Ty LEDky jsou zapojeny v sérii a jsou tam 2 série. Jedna série, ve které byly ty odstřižené diody, tudíž nemůže svítit, druhá svítí. Vzhledem k počtu diod by mělo stačit místo těch odstřižených diod drátky jen spojit a mělo by to svítit. Tedy pokud tam není ještě nějaká další vadná. Zkuste a napište, jak to vypadá.
Stačí jedna vadná LED dioda a nesvítí se.
Můj styl opravy dobrý na krácení dlouhé chvíle po večerech.
1. Dvě tenké jehly na šití propojené kovovým vodičem.
2. Metodou dělení zkratovat několik diod najednou (vpichovat přes izolaci k vnitřnímu vodiči), zda dojde k rozsvícení.
3. V úseku, kdy po přemostění došlo k rozsvícení, postupně zkracovat úsek (například metodou půlení), až se dobere k vadné LED.
4. Uvedenou LED nehradit nebo drátem přemostit nebo odstarnit a dráty spojit.
5. Pokud nedojde k nahrazení LED, ale jen odstranění, je nutné si uvědomit, že to lze jen s několika diodami. Pokud povolený počet (tak 3 až 5 - dle počtu LED na větvi) překročíme, přetíží se prodem zbývající LED a poškodí se všechny.
Zatím jsem vystřihl jen 2 LEDky. Mělo by to tedy být OK. Když je slabý zdroj, může se to projevovat tak, že svítí každá druhá LEDka? Jak se píše výše. Jestli to chápu správně - vždy je třeba 10 LEDek v sérii. Pokud je vadná jedna LEDka, nemělo by svítit všech 10. Ovšem mě svítí ve všech sériích vždy každá druhá. Je to tím slabším zdrojem?
Jde mi o to, že zdroj stojí 250 Kč a nový řetěz 1 000 Kč. Tak jestli to nemám raději celé hodit do popelnice a koupit celé nové?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.