Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Darování nemovitosti

Od: winki® odpovědí: 6 změna:

Dobrý den. Vlastníme s manželkou rod. domek. Rozhodl jsem se že svou polovinu daruji manželce. Ztrácejí tímto naše dvě děti nárok na dědictví z tohoto domu když bude manželka jediným vlastníkem? Děkuji

doplněno 20.11.23 18:01:

Jen pro doplnění. Já se nebojím toho že budu na ulici. Já se ptám co obnáší darování poloviny nemovitosti manželce . Musí se nenovitost nějak nejdříve rozdělit a potom ji můžu manželce darovat a nebo se dá přímo darovat.Děkuji za rozumné odpovědi.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

asd1
hodnocení

6x

Co jsi nevlastnil v době úmrtí to po tobě dědit samozřejmě nebudou. Co vlastnila matka to po ní dědit budou. Pokud to předtim neprodá a tebe nevykopne *smich*. Darování si dobře rozmysli, aby ses pak nechytal za hlavu jakej jsi byl pitomec a tak snadno přišel o barák. Takových už totiž byly spousty...

hodnocení

6x

@winki - Vlastníme s manželkou rod. domek. Rozhodl jsem se že svou polovinu daruji manželce.
Pozor - darování by připadalo v úvahu jen pokud se nejedná o SJM. Manželé si nemohou darovat nemovitost (nebo cokoli jiného), která je ve společném jmění manželů, protože takové darování by bylo neplatné. Jediným způsobem, jak může jeden z manželů nabýt nemovitost do výlučného vlastnictví, je smlouva o zúžení společného jmění manželů uzavřená ve formě notářského zápisu - jinak nebude platná.

hodnocení

0x

To je podílové spoluvlastnictví nebo SJM?

dohnivak
hodnocení

0x

nic nepřepisujte, nevyplácí se to, d

dohnivak
hodnocení

0x

takže když svojí polovinu darujete manželce, bude ona vlastník a jednou po ní budou dědit děti, pokud dům neprodá, nebo nenapíše ho na jedno dítě,proč by se nemovitost rozdělovala,pokud má manželka již půlku, tak darujete jenom svou půlku u notáře,d

popelar
hodnocení

0x
Bylo by fajn sdělit, co tím sledujete… třeba se toho dá dosáhnout jinak, anebo zejména odpovědět.
Jestliže něco darujete a umřete, tak už to není vaše, tedy nevstupuje to do dědictví.
Dále také můžete darovat něco, co výhradně nevlastníte, tedy např. domek ve společném jmění manželů.
Darovat můžete svůj podíl na nemovitosti, vyjma společného jmění manželů.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]