Dobrý den. potřeboval jsem vyměnit dvojzasuvku v koupelně a nevím jestli to mám zapojené dobře Když jsem to zapojil a vyzkoušel zkoušečkou tak jsem ji dal do levé dírky a druhý konec přiložil ke kolíků tak to zajistilo a vyhodilo pojistky. Prosím poraďte.
Bez znalosti site ti to nikdy nerekne, ale pokud je to standardni tns, mas to spravne. To co ti vybavilo byl jistic. Akorat tam vodice mas pekne zprasene vlozene, ohol to vic a utahni pod sroubky poradne.
@milancukrar Protože to cpali lidem do hlavy na různých školeních. Aby vykazali nějakou činnost... Je to kokotina. Prý se ten šroubek s vodičem "napruží" Ale dělal jsem instalace, kde tekly obrovský proudy a tam se dělají jen spoje typu očko. Třeba tady na tom Tangu je vidět, jak špatně tam pouze oholeny vodič "sedí"
Chlapci, nehádejte se. Optimální je "kompromis", tedy "háček" kolem šroubku. Kolem cca jeho poloviny. Bez očka je argument, že je spoj napružený (bylo údajně lepší kdysi hlavně pro Al vodiče), očko má zese větší plochu pro přechod většího proudového zatížení. Háček spojuje obě tyto výhody. Nehledě k tomu, že v případě Cu vodiče, o průřezu 2,5 mm2, který by měl být pro zásuvky 16 A s jističem 16 A použit, je zhotovení očka někdy poměrně problematické.
@bohumil Proc by mělo být problematický udělat očko na Cu vodiči průřezu 2.5mm^2 vždyť jsou na to kleště s kulatými čelistmi Milancukrar Kokotina zakazovat očka je v tom, že to vymysleli typkove od stolu, co tu práci ani snad prakticky nedělali, protože těch strojků jako je na fotce tazatele je víc, víc výrobců to má takhle blbě udělaný. Já nechápu, proč mají v ABB(TANGO) problém nahradit sroubky nějakými co mají širší hlavu. Nebo to hnutí plíšku udělat blíž středu otvoru šroubku, tím by se vodič dostal taky blíž ke středu šroubku (pod hlavičku). Jak jsem už psal, oni něco zakazou jenom proto, aby vykazali nějakou činnost, že něco "inovujou" Ať k tomu přihodí praktický argumenty, nebo studii, co sami za své peníze zaplatí. Když potřebuješ ohřát hrnec na vaření, tak ho taky dáš celou plochou na plotnu a nejen na část. Očko =nejlepší přenos tepla z vodiče na svorku, nejmenší ohřátí spoje. I když to vypadá zastarale.
Milane, proč bys musel držet šroubek při delani očka? Očko uděláš tak, že vezmeš kleste a vodič, uděláš očko na vodiči a zmagnetizovanym šroubovákem nahulis šroubek do díry, před kterou přiložíš očko a sroubujes. Chce to zmagnetizovat šroubovák...
Bobane, díky za návod, ale když potřebujete vzít mezi dva prsty šroubek a nejde to, tak to časem pochopíte. Páč ten magnet Vám neupne šroubek přesně do šroubováku.
Jeden až tři šroubky není problém, ale po půlhodině již prsty nefungují, jak mají.
Prsty nefungují - taktak. Proto si u koncových zásuvek vodič oholím trochu více, zatlačím ho až za ten "čep" mezi šroubky. Tak je napružený pod šroubkem a drží. U průběžných zásuvek u odchozích vodičů dělám poloočka.
@milancukrar Sroubek leží na pevné podložce (stůl, podlaha) levým prstem ho znehybnis (šroubek je vodorovně), drážka kouká zpod prstů ven, zmagnetizovanou špičku šroubováku vložíš do drážky šroubků a máš šroubek pevné nasazený na zmagnetizovanym šroubováku. Vím co říkám, pracoval jsem i v zimě, kdy jsem měl trochu zmrzly ruce.
No, já ještě k této diskusi (ne tedy hádání Milane , bylo myšleno jako vtip) dodám. Kluci elektrikářský (tím myslím profíky), při zapojování el.instalací, vám na nějaká očka i háčky většinou kašlou. Já byl rád, když jsem, při revizích, narazil aspoň na takového, který dělal aspoň ten háček. No ale ani když nebyl háček, stejně to s nimi nemělo cenu řešit. Nikde se a nikdo to nenařizuje, jde pouze o takovou nějakou poctivost a dobrý pocit. A tak nezbývalo než provést měření (impedance smyčky, vypínací proud chrániče) a pokud toto bylo vše OK, tak jsem to už neřešil. Ale kritiku k provedení jsem si občas neodpustil .
Bohumil, já očka nedělám, na to není čas, ale vidíš, že tenhle strojek zásuvky je prostě na houby. Jsou šroubové zásuvky, kde je to v cajku. Jinak se jedou většinou bezsroubove
To byly série tehle strojků, kde ten vodič držel ještě o něco hůř než tady na fotce. Ať jsme tam strkali drátky jak chtěli. Nakonec jsme to dělali na očka... I když je to pro někoho zastaralý. Šroubky zakryvaly vodič jenom trochu.
Chlapci, je krásný den, svátek, klid a mír, prosím Vás o Váš názor, popřípadě výpočet plochy.
Asi poznáte, že jde o zásuvku, horní obrázek, drát Cyky 3x2,5 je špatně připevněn, dole je dobře připevněn. Kdo mi, opět prosím, spočítá plochu, popřípadě v procentech, plochu drátu, dotýkajícího se zásuvky. Rozdíl mezi upevněním.
V každém případě očka. Je to pracné a nepříjemné, ale i kdysi na hliníku jsme dělali očka u velkých ampéráží (typicky motorů, kde se dalo ve svorkovnici udělat jen očko). Prostě to má větší styčnou plochu a o tu se jedná především.
Psal, že mu to zajiskřilo. Takže žádný chránič nevybavil, prostě zafungovala ochrana nulováním (přesněji "ochrana automatickým (samočinným) odpojením od zdroje z využitím nadproudového prvku") a "spadl" jistič a musela to být pořádná šleha! K tomu samozřejmě ještě měl i spadnout chránič, ale již jen jako ochrana doplňková a velmi pravděpodobně zafungovala až sekundárně a značně pomaleji, než jistič. Pravděpodobně tam měl nějaký multimetr přepnutý na A a jeho předřadník neměl pojistku a šlo to nahrubo.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.