Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapojení dvojzasuvky v koupelně

Od: pavloss odpovědí: 43 změna:
Dobrý den. potřeboval jsem vyměnit dvojzasuvku v koupelně a nevím jestli to mám zapojené dobře
Když jsem to zapojil a vyzkoušel zkoušečkou tak jsem ji dal do levé dírky a druhý konec přiložil ke kolíků tak to zajistilo a vyhodilo pojistky. Prosím poraďte.

Zapojení dvojzasuvky v koupelně
Zapojení dvojzasuvky v koupelně #2

43 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

5x

Kleště máte, udělejte očka.=větší plocha, méně se hřeje

re4zon
hodnocení

4x
Bez znalosti site ti to nikdy nerekne, ale pokud je to standardni tns, mas to spravne. To co ti vybavilo byl jistic. Akorat tam vodice mas pekne zprasene vlozene, ohol to vic a utahni pod sroubky poradne.
re4zon
Oprava, chranic samozrejme..

hodnocení

3x

Vyhodilo to asi proudový chránič, což je správně. Když to dáte na hnědý a modrý, bude to OK:

(Když to nedělám sám, tak je to špatně. říkají elektrikáři o jiných elektrikářích, co pro mne dělali.)

hodnocení

3x

Máte to správně, nic s tím nedělejte. Jen ten žlutozelený by mohl být víc oholený a zastrčený víc pod šroubek. Určitě nedělejte na vodičích očka!

To, že vybavil chránič při zkoušení fáze proti kolíku je v pořádku. Svědčí to o správné funkci chrániče.

nedělejte na vodičích očka!

proč ne očka?

@milancukrar
Protože to cpali lidem do hlavy na různých školeních. Aby vykazali nějakou činnost...
Je to kokotina. Prý se ten šroubek s vodičem "napruží"
Ale dělal jsem instalace, kde tekly obrovský proudy a tam se dělají jen spoje typu očko.
Třeba tady na tom Tangu je vidět, jak špatně tam pouze oholeny vodič "sedí"

Je to kokotina

proč je to kokotina, když to odborníci doporučují?

Milane, když uděláš očko, podstatně tím zvětšíš plochu kontaktu, vodič se skrz šroubek a kontaktem i z druhý strany líp OCHLAZUJE.

Pane Bobane, s tímto vysvětlením souhlasím, ale proč je to kokotina?

Chlapci, nehádejte se. :-D Optimální je "kompromis", tedy "háček" kolem šroubku. Kolem cca jeho poloviny. Bez očka je argument, že je spoj napružený (bylo údajně lepší kdysi hlavně pro Al vodiče), očko má zese větší plochu pro přechod většího proudového zatížení. Háček spojuje obě tyto výhody. Nehledě k tomu, že v případě Cu vodiče, o průřezu 2,5 mm2, který by měl být pro zásuvky 16 A s jističem 16 A použit, je zhotovení očka někdy poměrně problematické. ;)

re4zon
Milancukrar asi nechape, ze je kokotina ocka zakazovat, ne delat. Tak to myslel..
bobann
@bohumil
Proc by mělo být problematický udělat očko na Cu vodiči průřezu 2.5mm^2 vždyť jsou na to kleště s kulatými čelistmi
Milancukrar
Kokotina zakazovat očka je v tom, že to vymysleli typkove od stolu, co tu práci ani snad prakticky nedělali, protože těch strojků jako je na fotce tazatele je víc, víc výrobců to má takhle blbě udělaný. Já nechápu, proč mají v ABB(TANGO) problém nahradit sroubky nějakými co mají širší hlavu. Nebo to hnutí plíšku udělat blíž středu otvoru šroubku, tím by se vodič dostal taky blíž ke středu šroubku (pod hlavičku).
Jak jsem už psal, oni něco zakazou jenom proto, aby vykazali nějakou činnost, že něco "inovujou"
Ať k tomu přihodí praktický argumenty, nebo studii, co sami za své peníze zaplatí. Když potřebuješ ohřát hrnec na vaření, tak ho taky dáš celou plochou na plotnu a nejen na část. Očko =nejlepší přenos tepla z vodiče na svorku, nejmenší ohřátí spoje. I když to vypadá zastarale.

Pan re4zon má pravdu,

Milancukrar asi nechape, ze je kokotina ocka zakazovat, ne delat. Tak to myslel.
Ano, nepochopil jsem pana Bobana o zakazování oček.

Dříve jsem to dělal často, poslední dobou jen "háček". Páč mi už dělá problém udržet šroubek v prstech..

Pane Bohumile, se slušnými lidmi, jako je zde většina, se nehádáme, jen diskutujeme a vyjasňujeme.

Krásný víkend všem.

bobann
Milane, proč bys musel držet šroubek při delani očka? Očko uděláš tak, že vezmeš kleste a vodič, uděláš očko na vodiči a zmagnetizovanym šroubovákem nahulis šroubek do díry, před kterou přiložíš očko a sroubujes. Chce to zmagnetizovat šroubovák...
Zapojení dvojzasuvky v koupelně #3

Bobane, díky za návod, ale když potřebujete vzít mezi dva prsty šroubek a nejde to, tak to časem pochopíte. Páč ten magnet Vám neupne šroubek přesně do šroubováku.

Jeden až tři šroubky není problém, ale po půlhodině již prsty nefungují, jak mají.

berger*

Prsty nefungují - taktak. Proto si u koncových zásuvek vodič oholím trochu více, zatlačím ho až za ten "čep" mezi šroubky. Tak je napružený pod šroubkem a drží. U průběžných zásuvek u odchozích vodičů dělám poloočka.

bobann
@milancukrar
Sroubek leží na pevné podložce (stůl, podlaha) levým prstem ho znehybnis (šroubek je vodorovně), drážka kouká zpod prstů ven, zmagnetizovanou špičku šroubováku vložíš do drážky šroubků a máš šroubek pevné nasazený na zmagnetizovanym šroubováku. Vím co říkám, pracoval jsem i v zimě, kdy jsem měl trochu zmrzly ruce.

No, já ještě k této diskusi (ne tedy hádání Milane *smich*, bylo myšleno jako vtip) dodám. Kluci elektrikářský (tím myslím profíky), při zapojování el.instalací, vám na nějaká očka i háčky většinou kašlou. Já byl rád, když jsem, při revizích, narazil aspoň na takového, který dělal aspoň ten háček. No ale ani když nebyl háček, stejně to s nimi nemělo cenu řešit. Nikde se a nikdo to nenařizuje, jde pouze o takovou nějakou poctivost a dobrý pocit. A tak nezbývalo než provést měření (impedance smyčky, vypínací proud chrániče) a pokud toto bylo vše OK, tak jsem to už neřešil. Ale kritiku k provedení jsem si občas neodpustil . ;)

Pane Bohumile, v pořádku. přeji jen krásný víkend.

bobann
Bohumil, já očka nedělám, na to není čas, ale vidíš, že tenhle strojek zásuvky je prostě na houby. Jsou šroubové zásuvky, kde je to v cajku. Jinak se jedou většinou bezsroubove

hodnocení

1x

Vyzerá to správne zapojené,len tie spoje pod skrutkami sú dosť slabé,najmä hnedý fázový tam drží len tak tak. Ja pod taký spoj robím očko na vodiči.

berger*

Slavco31, si myslím, že zrovna ten hnědý j z těch tří namontěný nejlíp...*smich*

re4zon
No ta faze je tam jedina zastrcena ve spravnem smeru, ale ma stycnou plochu ke sroubu tak sotva polovicni, nez by mela mit
hujer

Hlavně, když to strkáš pod šroubky , tak se to dělá tak, aby s utahováním šroubků se vodiče nevytlačovaly ven!

re4zon
No nerikej. Proc asi pisu ve spravnem smeru...
To byly série tehle strojků, kde ten vodič držel ještě o něco hůř než tady na fotce. Ať jsme tam strkali drátky jak chtěli. Nakonec jsme to dělali na očka... I když je to pro někoho zastaralý.
Šroubky zakryvaly vodič jenom trochu.

Chlapci, je krásný den, svátek, klid a mír, prosím Vás o Váš názor, popřípadě výpočet plochy.

Asi poznáte, že jde o zásuvku, horní obrázek, drát Cyky 3x2,5 je špatně připevněn, dole je dobře připevněn. Kdo mi, opět prosím, spočítá plochu, popřípadě v procentech, plochu drátu, dotýkajícího se zásuvky. Rozdíl mezi upevněním.

Moc děkuji a je pohoda a klid.

Zapojení dvojzasuvky v koupelně #4
111®

myslím že se to počítá blbě jelkož je to vpodstatě tečna, ale spodní 2 tečny lépe jak jedna, já tam dělám alespoň háček aby se to jen tak nevytáhlo

alespoň háček aby se to jen tak nevytáhlo
souhlas, taky to tak dělám.

Ano, háček je nejoptimálnější řešení. ;)

re4zon
Nejoptimalnejsi je co? Neco jako nejvic nejlepsi? *smich*
eleee

V každém případě očka. Je to pracné a nepříjemné, ale i kdysi na hliníku jsme dělali očka u velkých ampéráží (typicky motorů, kde se dalo ve svorkovnici udělat jen očko). Prostě to má větší styčnou plochu a o tu se jedná především.

hodnocení

0x

typický strojek ABB Tango*zed*

riva
hodnocení

0x

Nějaká divná zkoušečka, nebo přepnutá na něco nesprávného, když vybavila jistič/chránič.

divná?

Tato to udělá.

hujer

proč divná? Třeba obyč vadaska (ZN1,SN) a zkrátka co mají elmagnet (odběr větší než vybavovací proud chrániče) !

To že mají obyč rcd 30mA vybavovací proud kolem 22mA pak je jasný proč vypadne ,když měříš mezi PE a L ! Takže

5W a vybaví !

halamus

Záleží na tom, jaký proud tekl přes zkoušečku, klasická Vadaska chránič s jistotou vybaví.

elee

Psal, že mu to zajiskřilo. Takže žádný chránič nevybavil, prostě zafungovala ochrana nulováním (přesněji "ochrana automatickým (samočinným) odpojením od zdroje z využitím nadproudového prvku") a "spadl" jistič a musela to být pořádná šleha! K tomu samozřejmě ještě měl i spadnout chránič, ale již jen jako ochrana doplňková a velmi pravděpodobně zafungovala až sekundárně a značně pomaleji, než jistič. Pravděpodobně tam měl nějaký multimetr přepnutý na A a jeho předřadník neměl pojistku a šlo to nahrubo.

pavloss
hodnocení

Děkuji všem. Nakonec jsem si pozval odborníka,přišel dnes,zásuvka odborně zapojena a mám klid v duši,že to nikoho nezabije ani nevyhoří.

Blahopřeji k dobré volbě a přeji krásný víkend.

111®
hodnocení

0x

A mně tu chybí vidět výsledek elektrikáře..foto by nebylo?

Proč? Aby ho někteří kolegové zdrbli?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]