Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vysoká spotřeba teplé vody. Vadný vodoměr?

Od: indy3d* odpovědí: 13 změna:

Dobrý den,
nedávno mi přišlo vyúčtování za šlužby spojené s užíváním bytu. Čeho jsem si hned všimnul, byl nehorázný nedoplatek za teplou vodu.
Chtěl bych se s Vámi poradit, jak je možné, že já sám v jedné osobě mám spotřebu teplé vody jako čtyřčlenná rodina dospělých lidí?
Dále si myslím, že je nesmysl, aby byla spotřeba teplé vody vůči studené vodě 79m3 : 54m3. Více přeci člověk spotřebuje studenou vodu (toaleta, pračka). Pokud by vodoměr počítal správně protočené kubíky, pak bych se musel sprchovat vodou, kterou bych se zákonitě musel opařit.
Když jsem byl na správě nemovitostí zjišťovat reklamační postup, tak mi bylo sděleno, že mám na vlastní náklady vodoměr poslat na ocejchování, ověření jeho správné funkčnosti. Pakliže vodoměr bude v pořádku, zaplatím prý 2.500,- za přezkoušení. Navíc když budou zkoušet vodoměr v jiných podmínách, než ve kterých je namontovaný (poloha vodoměru, poloha trubek), tak to přeci není průkazné.
Jsem docela bezradný. Nejsem ani instalatér, ani odborník přes měřící přístroje. Můžete mi prosím poradit? Co si myslíte o nepoměrné spotřebě teplé vody a jak nechat vodoměr přezkoušet?
Děkuji.

doplněno 24.05.10 05:56:

Ještě by mě zajímaly Vaše údaje a platby.

Jednočlenná domácnost za rok:

Teplo 13.067,-
TUV 14.456,-
SV 3.311,-

Přijde mi šílený, abych sám zaplatil za teplo a teplou vodu ročně celkem 27.000,-

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Velmi často frekventovaný dotaz na této poradně. Vložte slovo vodoměr do okénka Hledaný výraz vpravo nahoře. V asi 50. příspěvcích najdete mnoho podobných problémů a jejich řešení včetně přezkoušení.

Je tu jedna možnost, jak "přezkoušet" Váš vodoměr. U kamaráda se stejným problémem jsme za oficiální zaplombovaný vodoměr namontovali další vodoměr, který koupil za nějakých 300 korun, úplně nový. Potom porovnával údaje o množství spotřebované vody obou měřidel za určitý čas. Bohužel, oba vodoměry ukazovaly téměř totožnou spotřebu, tak kolega musel zkorigovat počínání celé rodiny a zavedl dietu...

Nějaký šikovný kutil u Vás použije dvě kratší tlakové hadice, které se běžně prodávají, stačí i 30 - 40 cm dlouhé, jednu vsuvku a ten vodoměr a můžete sledovat...Pokud dopadnete jako kolega, není co řešit, jen šetřit, pokud bude spotřeba odlišná, teda na Vašem oficiálním vyšší, je na Vás jak se rozhodnete. Ale už budete mít představu o spotřebě vody v domácnosti.

Je tu další možnost, porovnejte si záznamy nebo vyúčtování vody za předcházející období, porovnejte čísla vodoměrů na fakturách, a porovnejte stav počitadla vodoměru, jestli jsou přiměřené současnému stavu, je možné, že při odčítání došlo k chybě, nebo při zapisování někde v účtárně, to je jedno kde, prostě údaje nesedí a Vy máte třeba předplaceno na pár let. I to se stává.

Držím palce a dejte vědět, ať se poučíme aj my ostatní...

doplněno 24.05.10 05:32:

Řekl bych, že velmi dobrý nápad byl z Vaší strany poradit se, třeba právě na naší Poradně, přece se říká Více hlav, více rozumu...

Nevím, kolik se u Vás platí za kubík vody, nevím ani kolik u nás, nesleduji spotřebu ani platby, na to se specializuje moje drahá polovička, takže nemohu honem posoudit spotřebu podle ceny.

Za to jsem psal, že třeba zkontrolovat čísla (ne stavy) vodoměrů, při takových rošádách v jádru se klidně může stát, že nějaký chytrák vymění vodoměr dobrý za špatný, a už má problémy ne on s velkou spotřebou, ale někdo jiný. Nevím, ještě bych přece jenom zkontroloval i Vaše záznamy zda opravdu kontinuálně pokračuje správně ta naměřená spotřeba, jestli tam na teplém není náhodou skok třeba i směrem dolů, teda najednou nižší stav jak před rekonstrukcí. Nemuselo dojít k administrativní chybě při odčítání či zapisování, ale k výměně vodoměru. To Vám ale i tak nepomůže, když nejsou vodoměry zaplombované, vodárny mohou tvrdit, že se s nimi manipulovalo...

indy3d*
hodnocení

Dobrý den, hejkale :D

to s tím namontováním je velmi dobrý nápad. Děkuji :D

Jinak bych chtěl dodat, že ten nedoplatek je 8.500,- pouze za teplou vodu a s odectenymi zalohami.

Při odečítání nebo při administrativě nedošlo k chybě, neboť když probíhají odečty, tak si stav vodoměrů zapisuji i sám do svých poznámek. Naměřené údaje tedy sedí. To co se snažím rozporovat a budu se snažit reklamovat je správná funkčnost vodoměru.

No a aby toho nebylo málo, dodávám, že byt je po rekonstrukci, díky čemuž ty vodoměry nemám zaplombovány. Jsou mi jasné Vaše reakce, ale firma která rekonstrukci prováděla mi řekla, že musela hýbat s trubkami a tudíž i vodoměry a že si mám znovu nechat vodoměry zaplombovat. Zajímalo by mě, zda je to běžná praxe. Já jsem v tom všem shonu při rekonstrukci na požádání o zaplombování zapomněl a připomnělo se mi to až při dalších odečtech, kdy jsem lezl do stoupaček k vodoměrům. Budu sázet na solidnost všech zainteresovaných subjektů, protože je blbost abych si vodoměry usměrňoval tak, abych měl tak nehorázné nedoplatky.

doplněno 24.05.10 05:13:

chtěl jsem samozřejmě napsat toto: to s tím namontováním druhého vodoměru je velmi dobrý nápad. Děkuji

8976*
hodnocení

2x

ad1. nenapsal jste v jaké lokalitě bydlíte/ a v jakém bytě - typ/ - co si zjistit po baráku a v okolí - ceny - platby-

ad2. k vodoměru co si třeba zapsat stav nebo při napouštění vody třeba do vany zkusit změřit...zda alespon orientačně množství odpovídá? Vodoměr odmontuje firma a zajistí jeho předání do akreditované zkušebny odkud se Vám vrátí i s protokolem a průkazné to je ...a pokud bude v pořádku platíte vy...pokud ne výměna a vyrovnání je na straně vodáren nebo družstva...

ad3. bezradný být nemusíte - najděte si instalatera v okolí a pozvěte ho na posouzení stavu - internet a telefon snad máte a hodinu či dvě za posouzení mu také zaplatíte, zjistí zda nemáte uniky, či někdo není na vaši vodu napojen / to zjistíte když na dva tři dny zastavíte vodu, nebo kouknete na vodoměr zda se točí i když máte vše zastavené/ ...

pokud bydlít v baráku kde je víc bytů tak snad máte nějakou samosprávu?jak řešíte uklid...aj...

hodnocení

0x

já se k tomu dovolím vyjádřit, že vodoměr je něco jako rychloměr a podobně. Tj. mě se zdá, že v zásadě není možné na takovémto zařízení změřit vyšší spotřebu než je skutečná. Menší spořebu naměřet podle mých zkušen. naměřil lze ale vyšší fakt nevim. Co takhle . . . nemohla by být chyba v zápise, kdy zapisovatel stavu Vám prohodil odečet teplé a studené. To lze poznat podl čísel vodoměrů, které by se při odečtu také měly kontrolovat. Neporadil jsem,*plac* vím.

lidka*
hodnocení

0x

Indy, nebude to srovnatelné v měrných jednotkách a ani podmínkách, ale přesto dám svá čísla v korunách. Také bydlím sama v bytě 2+1, ale mám samostatný plynový kotel vč. ohřevu vody, navíc na plynu vařím (el.trouba) a jsem už celý den doma. A bydlím zde již druhý rok a spotřeba je po oba dva roky srovnatelná. Ta spotřeba teplé vody je skutečně dost vysoká. Podívejte se ještě na tento portál, kde řeší vyúčtování teplé a studené vody, třeba tam najdete odpověď: *klik*

artav.cz/...

Jednočlenná domácnost za rok:

Teplo 13.067,- plyn 19 622,- Kč
TUV 14.456,- el. 8 925,- Kč

SV 3.311,- voda 2 982,- Kč

hodnocení

0x

Je to skutečně podezřelé.

Přidám moje čísla - mám kombinovaný kotel na topení a TUV - celková spotřeba plynu loni byla za necelých 16000,-. Je to za 2 lidi a byt 130 m2. Vařím na elektřině.

hodnocení

0x

Já jsem sám ve 2+1 68 m2. Topím plynem, vařím na plynu, na teplou vodu mám plynovou karmu.Spotřebu vody mám za poslední 4 roky co bydlím sám 36 až 40 kubíků za rok. Plynu mám spotřebu kolem 400 kubíků za rok. Před zateplením to bylo 2x tolik (kolem 800) . elektřinu kolem 1,4 MWh.Teď kvůli tomu že sem ČID a nezaměstnanej, sem víc doma , teď sem měl elektřinu 1,7 MWh.

jita*
hodnocení

0x

jednou jsem viděla v televizi pořad kde bylo řečeno že se má vodoměr po třech letech měnit jinak prý není záruka že ukazuje přesně.

lui*
hodnocení

0x

Dobrý den,

nemám radu jen pár čísel. Snad vám pomůžou v orientaci. Jsou to skutečná čísla odběrů vody v metrech krychlových za měsíc..

1. byt 2 osoby+dítě, cca 4 studené, 2-3 teplé

2. byt 2 osoby cca 4 studené,3-4 teplé

3. byt 1 osoba cca 2 studené, 1-2 teplé

doplněno 27.05.10 22:37:

Doplním tedy spotřeby elektřiny v kWh/měs.

1. byt: cca 110

2. byt cca 100

3. byt cca 50

Sporáky kombinované plyn + el. trouba, topení jeden společný plyn. kotel ve sklepě. Náklady za topení(plyn) cca 1000 kč/byt

Starši cihlová zástavba(rodinná vila), po rekonstrukci. každý byt je 1+1, s koupelnou s vanou, cca 50m2.

hodnocení

0x

ještě mne tak napadlo, že vyúčtování Vám dělá správce. Tak a teď přemýšlejme spolu. Teplárna či dodavatel tepla a teplé vody vyůčtuje spotřebu na dům podle údajů vodoměru na patě domu. Ten jediný je pro ně přesný. Vaše vodoměry jsou podkladem pro správce, který podle toho určí spotřebu na konkrétní byt. Ale správce podle počtu osob v byte přihlášených rozpočítá i rozdíl ve spotřebě vody mezi součtem všech bytových vodoměrů a vodoměrem na patě domu. A ten rozdíl tam vždy je, protože v každém paneláku se najde vy... (dejme tomu vychytralý) člověk, který si vodoměry obloží silnými magnety a má spotřebu malou a odběr velký. Kolik takových je v jednom paneláku, kdo ví?

Ptal jste se u správce, či jen Vy máte vysokou spotřebu, nebo i ostatní? A nevyskočil někdo, kdo má zase na počet lidí malou spotřebu? Nehledejte zakopaného psa jen ve vodoměru, ale v jádře okolo vodoměru. Nepíši Vašeho...

indy3d*
hodnocení

Vážení, vracím se zpět s novými informacemi.

Odečetl jsem vodoměry po půl roce a výsledek je následující:

12m3 studená
21m3 teplá

Došlo k úspoře, protože tento rok jsem v bytě sám, ale stále mě zaráží obrovský nepoměr mezi teplou a studenou vodou. Ať se dívám na internet nebo na vyúčtování sousedů, tak mají vždy vyšší spotřebu studené vody oproti teplé. Jak je to možné?

Zjistil jsem jeětě jednu věc. Slyšel jsem o možnosti, že pokud soustava v bytě, ať už na trubkách nebo v bateriích, neobsahuje zpětné ventily, tak může docházet k přepouštění studené do teplé nebo naopak. Zkusil jsem pustit sprchu pododmítkovou pákovou baterií a odtok vody zastavit až na sprchové hlavici. Takže objektivně žádná voda netekla. Šel jsem se podívat na vodoměry a jaké bylo moje překvapení, když se oba točily. Studený po směru a teplý proti směru. Co s tím?

No a stejně je ta spotřeba na jednoho člověka velká. Nechápu. Ročně to bude 24m3 studená a 41m3 teplá. V jednom člověku. Jak je to možné?

kejki

Přepouštění je vada baterie, alespoň český výrobce to uznává jako reklamaci.

nero*

Dej si tam zpětný ventily, máš tam různý tlaky vody v trubkách na teplou a studenou. Dost rozšířenej jev, kde je teplá a studená zvlášť. U bojlerů, kde je do bytu přivedená jen studená voda to není. *sok* Co jsi psal, že Ti firma odstranila plomby, tak měl jsi je ihned nechat namontovat. Bohužel je to smůla. U nás se to pak počítá průměrem.

Co se týká těch magnetů, které dávají lidi k vodoměrům, jsou už i vodoměry, které na to nereagují a nebo jsou i digitální, které dokáží odeslat údaje do centra, kde se dál zpracovávají. Vše je o penězích. Samozřejmě, že existuje i způsob, jak oklamat vodoměr, který je zaplombovaný, správně nainstalovaný a i tak se dá přetočit nazpět. Nikdo samozřejmě nic nezjistí, jak to bylo provedeno. *sok* Můžete ho zabezpečit jak budete chtít, zabezpečit proti magnetům, odplombování atd... a i tak bude druhý den přetočený a nepoškozený. Stačí na to jen, aby na daný vodoměr bylo vidět, jak se točí, či ne. Způsob a postup nikde ale nevysvětluji ani nepopisuji, protože by asi pak každý rádoby kutil, by mohl přetočit vodoměr a doplatili by na to ostatní. Opravdu to jde, ale způsob neřeknu. To zařízení k tomu má většina lidí doma. *mala* Řekl jsem to u nás na družstvě, jestli je to napadne, ale neuspěli. *nevi*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma jak se počítá vodoměr

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]