Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vytápění starého domu

Od: mprochi* odpovědí: 23 změna:
Dobrý den.Ráda bych nějakou radu od dobrého praktika.Bydlím s rodiči v RD - rodiče bydlí dole a já se svou rodinou 1 patro a podkroví, kde jsou 2 místnosti( což jsme udělali až my).Celý dům cca 160 m2 se vytápí jedním elektokotlem s kombinovaným kotlem na uhlí a dřevo. Takže,když se topí elektrikou tak my nahoře máme sotva vlahé topení a když se topí dřevem, tak je tu vedro jako kráva. Stáhnout topení mi rodiče zakazují, jelikož to u nich zase přetápí. Stále nechápou, že my máme jiné potřeby než oni - důchodci a není to efeltivní. Ráda bych rozdělila vytápění, ale nevím co by bylo nejlepší. Chtěla bych svůj krb,tak třeba s akumulační nádrží?. Máme novější radiátory. RD není zateplený,stěny domu 45cm, šíře. Nezateplená střecha ještě s eternitem.Děkuji moc předem za nějaké rady.M.

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

Má rada je:

1. Zateplit dům co nejříve (pokud to stejně "časem máte v plánu")

2. Vše si nechat spočítat a naprojektovat dle potřeb co aktuálně máte

3. Celý systém ÚT předělat podle dnešních standardů s oddělením na dvě samostatně regulované větve s možností individuální regulace

Pakliže přeskočíte krok 1., dojde k tomu, že systém bude dimenzován na "dnešní" stav a po zateplení bude "krutě" předimenzován (a teď by Vás to stálo zbytečně moc peněz).

Tak jako tak to nebude levná záležitost, pokud to má být vše provedeno pořádně.

P.S.: Zdroj tepla nemá s komfortem či diskomfortem co do činění, to je pouze tím, že je celý současný systém vytápění systém "zprasen" a nikdy nefungoval jak by měl.

hu
Jak myslite ty 2 samostatne vetve? Jakoze kazda ta vetev pojede na svuj zdroj tepla a za svy penize?
Tak to by pri zatepleni baraku a strechy bylo krute financne nevyhodne pro to prizemi ze ano:)
Co takhle nejdrive vymenit ventily (nahoru nasadit termoventily), investice je v radu par stokorun na radiator. Tim se vylouci jakekoliv “pretapeni”…
Ps: “ já se svou rodinou” - a co na to vas chlap?
Pps: A pokud bydlíte v baráku který je majetkem rodičů, no tak jinak než dohodou, to vyřešit nepůjde
Dvě větve neznamenají nutně dva zdroje tepla.
hu
Ok, prosim vysvetlit, v cem se ty 2 samostatne okruhy s 1 zdrojem tepla lisi od toho, ze nasaditea radiatory termostaticke ventily Danfoss?
A jak budete rozdelovat topne naklady?

To se liší velmi podstatně.

U zdroje tepla s nemožností regulovat rychle výkon, by bylo potřeba osadit akumulační nádrže, spotřeba pro každý okruh (o tom ale v dotazu pokud se nepletu nebyla řeč) se dá měřit přesně pomocí kalorimetru osazeném na každém okruhu.

Osazení termostatických hlavic na většinu topných těles (či dokonce na všechna) má u zdrojů na topná paliva svá rizika a prakticky to takto řešit nelze.

Nehledě k tomu, že v případě akumulačních nádrží se dá topit i v případě, že zdroj tepla není v provozu (jistě, jen po omezenou dobu).

hodnocení

1x

Základem řešení je domluva s rodiči a pak rovněž, kdo je majitelem domu. Pokud se nedomluvíte na řešení, těžko budete něco realizovat. To, co se týká vždy společného bydlení a topení jedním zdrojem tepla.

Jinak, co se týká technického řešení, je více možností a záleží rovněž na tom, kdo a kolik do toho chce a i může investovat.

Co se týká přetápění, jak u Vás, tak u rodičů, jednoduché řešení, bez celkové rekonstrukce topné soustavy a rozdělení na dva samostané topné systémy, by bylo, pokud by se instalovaly, na všechny radiátory, jak u Vás, tak u rodičů, termostatické ventily. Což ale podmiňuje, že by i kotel (dřevo/uhlí) měl osazen alespoň termostatickou regulaci hoření, která by, v případě přehřívání vody v kotli, utlumovala přívod primárního vzduchu kotle a snížila jeho výkon. Sice, z ekologického a i ekonomického pohledu, jde o horší spalování, ale pokud nejde o kvalitní zplynovací kotel s automatikou řízení hoření, jiná možnost není.

Když mluvíte o "akumulační" nádrži u krbu, tak spíš asi myslíte, krbovou vložku s vodním výměníkem, kterou by jste napojili na váš okruh topení, který by jste odpojili od společného kotle. Což ovšem má také své nevýhody. Určitě vyšší prašnost v prostoru s tou krbovou vložkou, pokud se topí stále. Navíc s donáškou topiva a odstraňováním popele, což je další zdroj prašnosti. Je to něco jiného, než když se v krbové vložce přitápí pouze občas. No a pak rovněž, odpojením od společného kotle, by byl tento původní velmi předimenzován pro Vaše rodiče a to by způsbilo určitě rovněž velké problémy. Bylo by to vlastně totéž, jako když si uzavíráte ty Vaše radiátory dnes a jim se to nelíbí. Takže určitě opět neshoda s nimi.

Co se týká navrhovaného zateplení, rovněž doporučuji. Ovšem jde opět o poměrně vysoký náklad (pokud nemůžete využít dnešních možností dotací "Zelená úsporám" a pod.). A rovněž to souvisí hlavně na domluvě a na tom, kdo je vlastníkem domu. A pokud by jste dům kvaitně zateplili, počítejte s tím, že by tepelné ztráty mohly poklesnout odhadem kolem 30-40% a pak by současná topná soustava byla rovněž velmi předimenzovaná a bylo by, pokud by se nepřikročilo k celkové rekonstrukci, minimálně nutné, mimo ty uvedené tarmostatické ventily, rovněž řešit jiný kotel a úpravu systému tak, aby výkon kotle a spalování bylo ekonomické a ekologické (nižší výkon, s možostí kvalitní regulace, směšování vody na vstupu a výstupu z kotle). Vše toto by musel řešit odborník, projektant topenář.

Ale jak jsem uvedl hned na začátku, pokud se nedomluvíte s rodičí, resp. nejste Vy majiteli, není možné, prakticky žádné "schůdné" řešení. ;)

dohnivak

to je nějaký omyl, já nemluvím ani o krbu, ani o ničem jiném, zatím není možné investovat do domu peníze, majitel jsem já, dcera u mě bydlí s dítětem, jasně,že dům by potřeboval zateplení,odizolování atd.,ale zatím mi jde pouze o způsob vytápení, kotlem viadrus plynovým, když v přízemí mám teplo, nebo je mi teplo a nahoře v patře jim je zima,to je jediné,takže se pustí termostat a pak se zase vypíná, no a na noc mám noční proud tak se snižuje teplota, regulovat teplotu v přízemí a patře neumím.d

jirib
Dohníváku,asi ses sekl v odpovědi na jinou otázku nebo měníš jména?

hodnocení

0x

Má rada je, poslechněte odborné rady pana Martina.

jirib
hodnocení

0x
Tak za prvé se musíte domluvit s rodiči a probrat všechny mižné varianty a finance...
Na vaše krbovky budete potřebovat samostatný komín a uzavření stávajícího potrubí vytápění a tím pádem i nepřispívání na současné topení.Akumulační kubíkovou nádrž dáte na půdu?
Nevíme,komu patří dům,určitě je lepší se domluvit s rodiči...
Pokuď seženete solidní firmu,určitě jděte do rekonstrukce střechy + zateplení,nějaké soláry na bojler a nový kotel...Finance?
dohnivak

já nebudu dělat žádné krbovky, o tom není psáno, jde pouze o topení v přízemí a v patře, to je složité, v přízemí je teplo, ale nahoře jim je zima od toho se to odvíjí, dům není zateplený, zdi jsou 30 ky, z půdy jde zima do prvního patra, jasně, že by bylo lepší udělat rekonstrukci domu, ale zatím to nejde, kotel viadrus starý, jde pouze jak nastavit topení, d

Dohnivaku,

nemělo to být v jiné diskuzi?

dohnivak

vám to může být jedno,pa,d

dohnivak
hodnocení

0x

a vy pochopte zase rodiče, také chtějí mít svoje jak to potřebují,d

jendad

Dvougenerační bydlení je peklo.

dohnivak

ale není to peklo, každý má svoje, takhle se tu žilo vždycky, jde o domluvu, dohodu,d

Jaká je domluva, když topit nad 20 ve starém neizolovaném baráku je dnes pro někoho finanční sebevražda, zatímco topit stařečkovi pod 23 je vražda? ;)
vladimir2

Finanční peklo je pokud se to nedá regulovat, když nějaké rozumné řízení udržuje stálou teplotu, tak i náklady klesají.

Nejhorší je pokud se lidé snaží šetřit tím že nechají vychladnout dům každé odpoledne (noc). Jak se to tu v poradně pořád probírá.

Vlada

vladimir2
hodnocení

0x

Chtěl bych se podělit o reálnou zkušenost z podobné výchozí situace. Starší dům, k zateplení nebyla ze strany rodičů vůle.

Provedli jsme modernizaci topení tak, že se ponechaly původní radiátory, ale oba byty se rozdělily na samostatné topné okruhy. K původnímu kotli se přidaly akumulační nádrže. To že má kotel výrazně vyšší výkon než je spotřeba nevadí protože natápí právě ty nádrže.

Každý topný okruh se ovládá pomocí třícestného ventilu a regulátoru Adex Comfort. Plus v referenční místnosti každého bytu termostat.

Do nádrže první z leva byly ještě v průběhu času připojeny solární panely.

Celkově toto řešení zajistilo opravdu vysoký teplotní komfort v obou bytech. Akorát to stálo docela dost peněz a navíc ani ty akumulační nádrže nebyly zapojeny na provní pokus správně... tak se to ještě muselo jendou předělat.

Vlada

Vytápění starého domu

Ano Mlho, ale o tom tady už celou dobu mluvíme:)

hu
A kolik to co je na fotce, stalo?
Jde o to prachy na to vytahnout ze stariku, kteri se navratnosti jiz nedoziji?
vladimir2

Hmm tak 400 tis. Ono je lepší to snad nepočítat :) Z toho soláry asi 100 tis.

jirib
Návratnost 20let?
To už by musely být nerezové...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]