Nejste přihlášen/a.
Má rada je:
1. Zateplit dům co nejříve (pokud to stejně "časem máte v plánu")
2. Vše si nechat spočítat a naprojektovat dle potřeb co aktuálně máte
3. Celý systém ÚT předělat podle dnešních standardů s oddělením na dvě samostatně regulované větve s možností individuální regulace
Pakliže přeskočíte krok 1., dojde k tomu, že systém bude dimenzován na "dnešní" stav a po zateplení bude "krutě" předimenzován (a teď by Vás to stálo zbytečně moc peněz).
Tak jako tak to nebude levná záležitost, pokud to má být vše provedeno pořádně.
P.S.: Zdroj tepla nemá s komfortem či diskomfortem co do činění, to je pouze tím, že je celý současný systém vytápění systém "zprasen" a nikdy nefungoval jak by měl.
To se liší velmi podstatně.
U zdroje tepla s nemožností regulovat rychle výkon, by bylo potřeba osadit akumulační nádrže, spotřeba pro každý okruh (o tom ale v dotazu pokud se nepletu nebyla řeč) se dá měřit přesně pomocí kalorimetru osazeném na každém okruhu.
Osazení termostatických hlavic na většinu topných těles (či dokonce na všechna) má u zdrojů na topná paliva svá rizika a prakticky to takto řešit nelze.
Nehledě k tomu, že v případě akumulačních nádrží se dá topit i v případě, že zdroj tepla není v provozu (jistě, jen po omezenou dobu).
Základem řešení je domluva s rodiči a pak rovněž, kdo je majitelem domu. Pokud se nedomluvíte na řešení, těžko budete něco realizovat. To, co se týká vždy společného bydlení a topení jedním zdrojem tepla.
Jinak, co se týká technického řešení, je více možností a záleží rovněž na tom, kdo a kolik do toho chce a i může investovat.
Co se týká přetápění, jak u Vás, tak u rodičů, jednoduché řešení, bez celkové rekonstrukce topné soustavy a rozdělení na dva samostané topné systémy, by bylo, pokud by se instalovaly, na všechny radiátory, jak u Vás, tak u rodičů, termostatické ventily. Což ale podmiňuje, že by i kotel (dřevo/uhlí) měl osazen alespoň termostatickou regulaci hoření, která by, v případě přehřívání vody v kotli, utlumovala přívod primárního vzduchu kotle a snížila jeho výkon. Sice, z ekologického a i ekonomického pohledu, jde o horší spalování, ale pokud nejde o kvalitní zplynovací kotel s automatikou řízení hoření, jiná možnost není.
Když mluvíte o "akumulační" nádrži u krbu, tak spíš asi myslíte, krbovou vložku s vodním výměníkem, kterou by jste napojili na váš okruh topení, který by jste odpojili od společného kotle. Což ovšem má také své nevýhody. Určitě vyšší prašnost v prostoru s tou krbovou vložkou, pokud se topí stále. Navíc s donáškou topiva a odstraňováním popele, což je další zdroj prašnosti. Je to něco jiného, než když se v krbové vložce přitápí pouze občas. No a pak rovněž, odpojením od společného kotle, by byl tento původní velmi předimenzován pro Vaše rodiče a to by způsbilo určitě rovněž velké problémy. Bylo by to vlastně totéž, jako když si uzavíráte ty Vaše radiátory dnes a jim se to nelíbí. Takže určitě opět neshoda s nimi.
Co se týká navrhovaného zateplení, rovněž doporučuji. Ovšem jde opět o poměrně vysoký náklad (pokud nemůžete využít dnešních možností dotací "Zelená úsporám" a pod.). A rovněž to souvisí hlavně na domluvě a na tom, kdo je vlastníkem domu. A pokud by jste dům kvaitně zateplili, počítejte s tím, že by tepelné ztráty mohly poklesnout odhadem kolem 30-40% a pak by současná topná soustava byla rovněž velmi předimenzovaná a bylo by, pokud by se nepřikročilo k celkové rekonstrukci, minimálně nutné, mimo ty uvedené tarmostatické ventily, rovněž řešit jiný kotel a úpravu systému tak, aby výkon kotle a spalování bylo ekonomické a ekologické (nižší výkon, s možostí kvalitní regulace, směšování vody na vstupu a výstupu z kotle). Vše toto by musel řešit odborník, projektant topenář.
Ale jak jsem uvedl hned na začátku, pokud se nedomluvíte s rodičí, resp. nejste Vy majiteli, není možné, prakticky žádné "schůdné" řešení.
to je nějaký omyl, já nemluvím ani o krbu, ani o ničem jiném, zatím není možné investovat do domu peníze, majitel jsem já, dcera u mě bydlí s dítětem, jasně,že dům by potřeboval zateplení,odizolování atd.,ale zatím mi jde pouze o způsob vytápení, kotlem viadrus plynovým, když v přízemí mám teplo, nebo je mi teplo a nahoře v patře jim je zima,to je jediné,takže se pustí termostat a pak se zase vypíná, no a na noc mám noční proud tak se snižuje teplota, regulovat teplotu v přízemí a patře neumím.d
já nebudu dělat žádné krbovky, o tom není psáno, jde pouze o topení v přízemí a v patře, to je složité, v přízemí je teplo, ale nahoře jim je zima od toho se to odvíjí, dům není zateplený, zdi jsou 30 ky, z půdy jde zima do prvního patra, jasně, že by bylo lepší udělat rekonstrukci domu, ale zatím to nejde, kotel viadrus starý, jde pouze jak nastavit topení, d
Chtěl bych se podělit o reálnou zkušenost z podobné výchozí situace. Starší dům, k zateplení nebyla ze strany rodičů vůle.
Provedli jsme modernizaci topení tak, že se ponechaly původní radiátory, ale oba byty se rozdělily na samostatné topné okruhy. K původnímu kotli se přidaly akumulační nádrže. To že má kotel výrazně vyšší výkon než je spotřeba nevadí protože natápí právě ty nádrže.
Každý topný okruh se ovládá pomocí třícestného ventilu a regulátoru Adex Comfort. Plus v referenční místnosti každého bytu termostat.
Do nádrže první z leva byly ještě v průběhu času připojeny solární panely.
Celkově toto řešení zajistilo opravdu vysoký teplotní komfort v obou bytech. Akorát to stálo docela dost peněz a navíc ani ty akumulační nádrže nebyly zapojeny na provní pokus správně... tak se to ještě muselo jendou předělat.
Vlada
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.