Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jezírko z kruhového bazénu

Od: kema* odpovědí: 9 změna:

Dobrý den.

Mám na zhradě kruhový bazén o průměru 3,6m a hloubce 1m.
Není zapuštěný. Obsah vody asi 11 m3.
Jelikož už není v rodině nikdo kdo by bazén využíval na koupání tak jsem se rozhodl že z něj udělám jezírko pro leknín a jiné vodní rostlinky a třeba i pro nějakého zlatého karáska.
Kolem bazénu bych nasázel nějaké vysoké traviny nebo keříky které by obrostly do výše jednoho metru bazén a vytvořily by takové zastínění konstrukce bazénu.
Myslel jsem i na rákos, ale bylo mi řečeno že by mohl podrůst pod bazén a protrhnout tu vnitřní fólii. Teda bazén je podbetonovaný, ale nevím jak hluboko a ani nevím jak to dno samotného bazénu vypadá. Na zahradě byl už v době kdy jsme si tu zahrádku vzali.
Tedy abych přešel k dotazu.
Myslíte že to je dobrý nápad? Tedy vytvořit jezírko z bazénu?
On bude zároveň fungovat jako zásobárna vody na zalévání.
Vodní sloupec je 100cm a snad by tam mohly přezimovat i ty rybky.
Co vy na to?
Poradíte?
Díky.
KEMA.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

spu
hodnocení

2x

Za mě, bazén zrušit, zasadit ovocný strom nebo tam pěstovat rajčata, papriky...

kema*
hodnocení

To bych právě nerad jelikož máme v zahrádkářské kolonii jednu společnou studnu a v těch suchých letních měsících se už několikrát stalo že čerpadlo bralo ze studny vzduch a muselo se na několik dní vypnout. Tedy voda se hodí celé léto.

hodnocení

2x
V zimě to bude promrzat (pokud tedy bude mrznout), takže to těžko uchráníte před poškozením.
Tak je otázka, jestli tomu neudělat nějaké slušnější víko a nemít to jen v létě jako ten rezervoár.
kema*
hodnocení

Bazén promrzá každou zimu.
Voda se vypouštět nesmí aby se konstrukce bazénu nezhroutila.
Odpojuje se jen čerpadlo a voda se vypustí jen k výšce spodní hadice nebo se hadice odpojí a našroubuje se záslepka.
S vytvořeným ledem se nesmí hýbat aby se třeba nepoškodila vnitřní fólie.
Já dávám na zimu do vody kusy polystyrenu nebo PET lahve.
To stačí aby bazén zimu bez újmy přežil.
KEMA

jkr®
hodnocení

2x

A jak budete v jezírku řešit cirkulaci vody (filtraci)? Jak vám do toho bude svítit voda, tak tam budete mít zelenou vodu a řasy a budete se s tím trápit. Čím bude jezírko hlubší a ve stínu, tím lépe.
Zvažte, jestli vám to stojí za to. Mít pěkné jezírko obnáší taky investice a udržovat ho. Ať se dílo podaří.

kema*
hodnocení

Bazén má pískovou filtraci, ale tu plánuji odpojit a na zkoušku tam bude vzduchový komoresor s "kýblovým bublifukem".
Předpokládám že se leknín rozroste a listy časem pokryjí vodní plochu a tím se zároveň zastíní vodní hladina a nemusela by voda zelenat.
To ukáže následující sezóna.
KEMA.

hodnocení

2x

To není dobrý nápad. Neošetřovaná stojatá voda se bude v létě kazit, v zimě zamrzne a bazén roztrhá. Co to udělá a tou nebohou rybkou je jasné.

jirib
hodnocení

0x
Zapustit metr do země,kolem obezdít ztraceným bedněním...jinak vám to zamrzne a bazéb zničíte.
Filtrace,dopouštění vody,když s tím budete zalívat?Na rybičky si pořiďte 80l akvárium...

hodnocení

0x
Předpokládám, že chlapec zalévá hadicí zeleninu a okolí vodou ze zmiňované studny...
Podle stínu na fotce za plného ostrého svitu slunce!
Studená voda ze studny nedělá rostlinám zrovna moc dobře... A tisíce vodních kapek, působících jako malé lupy, také zrovna rostlinám neprospívá!
.
Doporučuje se zalévat vodou aspoň "odraženou" (třeba tou z bazénu); lépe, když je pod mrakem, nebo navečer. Přes noc voda vsákne hlouběji ke kořenům, přes den se z horkého povrchu rychle vypaří!
Vodou ze studny mnozí doporučují polévat až brzo ráno, zem trochu přes noc vychladne.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]