Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak poznam vodič

Od: ramell odpovědí: 12 změna:

Poradi mi někdo, jak poznam, že je drát vodivy? Našel jsem na pude svazek kabelu, modrý a žlutý a nevím, zda je můžu použít v budoucnu na zapojení treba lustru. Dekuju.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sasa*
hodnocení

8x

No to jestli máš takovou(ne)znalost, radši nic nepřipojuj! Kdyžtak max. 12V! Prozváněčky nic ti neříkaj apod...

ramell
hodnocení

Stačilo poradit tu prozvanecku...uz jsem si to našel, prozvanecku půjčím od kámoše a prozvonim...

Napřed bych ověřil beznapěťový stav - až potom prozváněl ...

hodnocení

6x
Nepoznáte. Na to nemáte znalosti ani potřebné přístroje.
Nalezená svazky prodejte do bazaru, nebo do výkupu.

jardazjarka
hodnocení

2x
Vodivý může být každý když ho zapojíte kam nemáte.
Raději si nechce udělat zapojení od odborníka.
jague
hodnocení

Zapojeni jsem dělal už xkrat, to není problém. Fáze na fázi, nulak na nulak, zelenozluty na kostru

hodnocení

1x

Modrý a žlutý *sok*? To je nějaký atypický kabel, který nemusí mít ani dostatečnou izolaci pro použití na síťové napětí (230V). Jaký je průřez vodičů? V dnešní době je pro světelný okruh minimální průřez (u mědi) 1,5 mm2. Na malý lustr by sice šlo použít i vodiče slabší ale musí tomu odpovídat příslušné jištění. O zcela nevhodných barvách ani nemluvím.

Že by byl vodič nevodivý (přerušený) není pravděpodobné a je to to poslední, co by Vás mělo zajímat.

jardazjarka
hodnocení

0x
Jinak to raději nepoužívejte, izolace může být poškozená ztrouchnivělá

hodnocení

0x

nezapomínal bych na izolační stav a nevhodnost barev zapojovat neznamý vodič kamkoliv může být nebezpečné

jano123
hodnocení

0x

Každý kábel je vodivý, podľa farby a priemeru, sa dá rozlične použiť.

Ten žltý, ak by som sa držal "STN, ČSN a ostatných noriem",

možem ešte použiť ako náhradu špagátu, na vešanie opraných šiat...*zdravi*

ml1
hodnocení

0x

Modrý a žlutý, to bude nějaký sdělovací kabel (jaký to má průměr nebo průřez), to bych na lustr nedával. Ale třeba na zvonek by to šlo.

Na instalace se žlutá normálně nepoužívá, takže pokud je to silový kabel, bude to nějaká specialita.

Vodivý asi bude, i když slyšel jsem různé příhody o zmetcích. Spíš jestli bude izolovat. Izolace může být ztvrdlá a v ectrémním případě jak s tím hnete, máte dva holé vodiče a hromádku rozpadlé izolace.

O existenci prováněčky už víte.

111®
hodnocení

0x

A co sem dát fotku toho tvého vodiče, ať se nedohadujeme co to vlasně máš?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]