Nejste přihlášen/a.
Poradi mi někdo, jak poznam, že je drát vodivy? Našel jsem na pude svazek kabelu, modrý a žlutý a nevím, zda je můžu použít v budoucnu na zapojení treba lustru. Dekuju.
Modrý a žlutý ? To je nějaký atypický kabel, který nemusí mít ani dostatečnou izolaci pro použití na síťové napětí (230V). Jaký je průřez vodičů? V dnešní době je pro světelný okruh minimální průřez (u mědi) 1,5 mm2. Na malý lustr by sice šlo použít i vodiče slabší ale musí tomu odpovídat příslušné jištění. O zcela nevhodných barvách ani nemluvím.
Že by byl vodič nevodivý (přerušený) není pravděpodobné a je to to poslední, co by Vás mělo zajímat.
Modrý a žlutý, to bude nějaký sdělovací kabel (jaký to má průměr nebo průřez), to bych na lustr nedával. Ale třeba na zvonek by to šlo.
Na instalace se žlutá normálně nepoužívá, takže pokud je to silový kabel, bude to nějaká specialita.
Vodivý asi bude, i když slyšel jsem různé příhody o zmetcích. Spíš jestli bude izolovat. Izolace může být ztvrdlá a v ectrémním případě jak s tím hnete, máte dva holé vodiče a hromádku rozpadlé izolace.
O existenci prováněčky už víte.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.