Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
Chci pripojit lustr a ze stropu mám krátké kabely. Hnědý, modrý, zelenozluty. Bohužel nemám doma všechny tri barvy, abych mohl prodloužit každý stejnou barvou. Bude problém, když například hnědý kabel prodloužím modrym? Do lustru to samozřejmě připojím správně, fázi na fázi, nulak na nulak. Jde mi o to, zda každý kabel nema jiné složení a když pak prodloužím modry kabel hnědým, aby to nebyl problém.
"Do lustru to samozřejmě připojím správně, fázi na fázi, nulak na nulak."
Jaký nulák? A co ten třetí vodič?
Buď máte "nulák" a "fázi" (žlutozelená - hnědá), nebo fázový vodič (hnědá), PE (ochranný vodič - žlutozelené), a N (modrý - střední - pracovní vodič)
Ze stropu mám tri barvy. Hnědý, modrý a zelenozluty. Hnědý připojím na hnědý (L), modrý na modrý (N) a zelenozluty na kostru
pleteš si kabel a vodič. V kabelu /společném obalu/ je několik vodičů různé barevy izolace ..
Materiál je u všech vodičů stejný, takže z tohodle pohledu je to úplně jedno. Když prodloužíte modrý hnědým, nebo hnědý modrým, tak se toho moc neděje. V obou případech to sice není zrovna košer, ale, hlavu Vám za to nikdo neutrhne. Je dobré vodiče přeznačit (třeba smršťovací bužírkou příslušné barvy). Jediný vodič, u kterého musíte dodržet barvu je zelenožlutý, ten se nijak přeznačovat nesmí! Není to z důvodu funčnosti, ale kvůli bezpečnosti (podrobnosti tady rozvádět nebudu).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.