Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Doplnění vody do plynového kotle

Od: dominik® odpovědí: 6 změna:
Dobrý den,
můžete mi prosím poradit s doplněním vody do kotle Junkers ZWR 24-3ke. Momentálně čekáme již 2 měsíce na plynaře, aby provedl kontrolu a servis, ale bohužel v dnešní době nemá nikdo čas, tak chci aspoň zajistit bezproblémový chod než přijede.
Tlak na kotli ukazuje okolo 0,9 bar. Kotel jsem vypnul a všechny radiátory odvzdušnil.
Pro lepší srozumitelnost přikládám fotku připojení kotle, jestli by mi mohl někdo vysvětlit k čemu slouží označený kulový ventil? Myslel jsem, že k napouštění vody, ale když ho otevřu, tak se nic neděje, nevím zda se má ještě někde něco povolit.
Nějaké návody jsem zde našel, ale mám bohužel trošku jiný typ kotle a nevím jestli se taky napouští přes hadici "pračky".
Další otázkou je jak nastavit teplotu vody v systému s ohledem na spotřebu paliva?
Děkuji moc za rady.

Doplnění vody do plynového kotle
Doplnění vody do plynového kotle #2

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Napouštěcí ventil bude pravděpodobně na tomto mosazném odlitku, mohlo by to být malé černé bakelitové "kolečko", není to takhle vidět, případně dejte fotku více odspoda.

doplněno 12.11.23 11:39:

Kotel funguje jako průtokový ohřívač. Kohout na kotli (ta červená páka) se otevře a na elektrickém bojleru zavře, při spuštění vody se pak automaticky sepne kotel a po chvilce teče teplá voda. S topnou sezónou to nesouvisí.

Doplnění vody do plynového kotle #3
hodnocení

Dobře děkuji. Dnes podrobně prohlédnu a nafotím.
hodnocení

Aha, tak v tom případě nechápu, proč byl vedle ještě plynový bojler, když to funguje tak jak píšete?
Doplnění vody do plynového kotle #4

hodnocení

0x
Cerveny uzaver je pro vstup studene vody do kotle. Pokud je uzavren, tak vam nefunguje ani ohrev teple vody, protoze kotel ma prutokovy ohrev vody. Napousteni vody pod kotlem, dle foto, nevidim. Mozna bude dopousteni vody pres hadici. Vystupni teplotu nastavte cca 60st, kotel je obyc atmosfericky.
hodnocení

Dobrý den, děkuji. Tento kotel u nás funguje pouze pro topení. Byl k tomu součástí ještě plynový bojler, takže funkce na "displeji" pro ohřev TUV nejsou funkční.
Momentálně máme již elektrický bojler pro ohřev TUV, zapojeny zvlášť mimo tento kotel.
hodnocení

Ještě se Vás zeptám jak jste to myslel s tím průtokovým ohřevem. Že by tedy vodu ohříval pouze pokud kotel topí a jakmile přestane topit, tak je voda zase studená?
Měli jsme k tomu ještě ve vedlejší místnosti plynový bojler, který měl svůj vstup plynu a komín. Nevím jak to tedy bylo myšleno, asi v létě měl fungovat ten samostatný bojler a v zimě se páka přepne a kotel ohřívá i vodu?
Díky moc za objasnění.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]