Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Který plynový kotel zvolit

Od: petrpetr odpovědí: 9 změna:
Dobrý den, rozhoduji se který plynový kotel zvolit. Mám dvě nabídky, ale vůbec se v tom nevyznám, poradil by někdo? 1. VICTRIX TERA V2 24 PLUS EU celkem s prací za 61.200 Kč 2. Protherm Panter condens 25 KKO celkem s prací za 65.000 Kč Děkuji

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Zvolil bych kotel, na ktery budete mit zajisteny servis kotle. Ne jen jednoho servisaka v okoli, ale v pripade zaneprazdneni servisaka i vice nez jednoho. Zkusenosti mam s Prothermem a sel bych do nej.

petrpetr
hodnocení

No co se servisaku týče tak je to asi stejný s oběma značkami :/

hodnocení

2x
Jen se dovolím zeptat..
Kotel s výkonem 27-28kW opravdu potřebujete?
To je dnes výkon dostačující k vytápění pěti zateplených rodinných domů.
Jinak ano, dostupnost servisu je na prvním místě.
petrpetr
hodnocení

Nyní mám 29let starý Viadrus G-25
V domě máme 12 radiatoru a 3 chci ještě letos přidat.
Dům není zateplen, ale jak výkonný kotel bych měl pořídit fakt nevím, takže mi oba servisaci co mi nabízejí kotel nový doporučili stejný výkon.
Počet radiátorů není důležitý, důležitý je potřebný výkon resp. tepelné ztráty domu a místností.
Ale pokud máte velký, starý a nezateplený dům, tak to i těch 24kW být může. Platit bych to ve spotřebě ale nechtěl.

Dovolil bych si poznamenat, že nové plynové kondenzační kotle dovedou modulovat výkon, takže na 100% výkonu jede zařízení jen za arktických mrazů.

Samozřejmě, to umí kotle už minimálně 20let, zdaleka nejen ty nové.
Ale i tak se často zdroj tepla zbytečně předimenzuje.
petrpetr
hodnocení

Spotřebu máme cca 20 MWh ročně, což je za současných cen něco kolo 40k CZK. To není zase tak strašné.
20MWh by ale odpovídalo nižší TZ než 25kW.
Zhruba bych to dle spotřeby odhadoval na 10-12kW.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]