Dobrý den chtěl bych se zeptat, mám v lese udělaný úkryt, metr v zemi, stěny obepřené dřevěnými kůly metr dlouhé a střecha z kulatin stromů a proti dešti hozená přes to krycí plachta, a na úrovni podlahy( to je ten 1 metr do hloubky) krb z kamení a jílu. Komín mě vede nahoru a nad zemí má ještě tak 50 cm. Nehrozí že bych se nějak udusil kouřem? Když přístřešek je zcela zakrytý a kouř může unikat jenom komínem, prostor pro přikládání dřevem je volný nějak ho mezaviram. A kdybych chtěl postavit podobný bunkr ale aspoň tak 2 metry do hloubky a stěny by byly obložené kameny a velký krb na oheň, nehrozilo by udušení? Kdyby byl fakt velkej krb, protože když jsem v tom starém bunkru si opékal buřty tak to bylo uvnitř dost začouzený, rozdelavam oheň jenom když je čerstvě po dešti když se setmí a jenom teď v zimním období pro ty co chtějí napsat že můžu podpálit les, vím že se to i tak nesmi zapalovat ale to mě prosím nepište
Se neudusíš kouřem, ale céočkem. CO, oxid uhelnatý vzniká mimo jiné při nedokonalém odvodu spalin při hoření.
Problém je v tom, že kdyby ses měl dusit kouřem, tak budeš kašlat a z bunkru vyletíš jak raketa. U céočka nepoznáš nic, ten tě uspí bez jakéhokoli upozornění a nazdar, protože tento plyn je bez zápachu.
doplněno 11.11.23 10:26:
Ještě to poopravím. To dušení COčkem není správně. Protože při dušení (kouřem) organismus hledá spontánně cestu k jeho zamezení (vyjít na vzduch). Otrava CO je intoxikace, kterou nerozeznáš.
doplněno 11.11.23 10:29:
Proto jsou občas ty otravy v koupelně, která má plynový ohřívač.
Asi myslel rajský plyn, ten se používá mmj na výrobu šlehačky? Teda pokud si to nepletu, každopádně se používá na stažení hlasivek, takže potom mluvíte vyšším tónem
chci věřit, že to je tvůj les A že máš ten bunkr nějakou Pocem, dovedeš si představit, co by se stalo, kdyby do něj, do té díry někdo spadnul? Chápeš že lidi chodí i v noci potmě a nemusí si všimnout ještě nějaké plachty a propadnou se tam? Jo a vzemi to asi není bunkr, to bude spíš Zemljanka. Ses Koukal na chlibka nebo jak tě to napadlo? pokud bouchne atomovka, tak než tam stihneš doběhnout, tak tě to stejně upeče, tak možná na krecht dobré
Metr hluboko v zemi, takže střecha určitě není zarovnána se zemí, to by se tam nevešel. Ale chození po lese je na vlastní nebezpečí, řekli mi úřady když jsem po nich něco chtěl (jako opravu chodníku apod.).
Pokud vám komín dostatečně táhne, tak není důvod k udušení. I když vám samozřejmě dovnitř jde nějaký CO2 i CO, je nepravděpodobné, že koncentrace překročí nebezpečnou mez. On ten krb funguje jako odvětrání, protože nasává vzduch, který je do prostoru doplňován čerstvým. Je potřeba nemít na krbu moc velký otvor, aby kouř nešel dovnitř, místo krbu to spíš chtělo sehnat nějaká stará kamna.
Hele petre,nenechej se rozhodit těmi co ti závidí a vykládají o cizím lese a spadnutí do díry,ale ten vzduch si tam přived a netop pro jistotu kdyby jsi tam spal.Chce to rouru až k podlaze nejlépe,ale všechno je to o tlaku vzduchu tak bacha.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.