Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rozklad topné vody na H a O2?

Od: slovarm odpovědí: 19 změna:

Mám poctivé ÚT s akumulačním efektem štíhlých moderních litin radiátorů a Fe trubek o vyšších průměrech, cca 300L vody, o stáří 40let. Topím levně, zatím levně-FIX, zřejmě pořád ruským plynem (přeprodávaným "našimi NEJDRAŽŠÍMI spojenci" němci-USA za nejméně pětinásobek) Pokud plyn kondenz kotel topí cca do 45C (venku celodeně kolem cca 10C), tzn. jen občas za hodinu, dvě, tři chvilku zacykluje 0/1 je vše OK. Ale nyní s ochlazením (a tento stav kotle je každý rok stejný) dochází k pomalému, ale soustavnému zavzdušnování. Topenář, zkušený, mě horem dolem přesvědčoval trvale, že je špatně odvzdušněný systém ÚT, ale to je dle mě prokazatelný nesmysl. Opakovaně jsem i během dne, za chodu kotle, otevřel všechny radiátory a provedl odvzdušnování všech radiátorů, samozřejmě zavzdušněné nebyly. I během dne když kotel topí, jsem zkoušel přepínat čerpadlo na 3. tj. nejvyšší rychlost a vždy je velmi dobře slyšet, jak z kotle nebo těsně u kotele se dají do pohybu bublinky vzduchu a putují do nejvyššího bodu soustavy. Kotel, čerpadlo provozuji na 2. rychlost motoru, už jsem prováděl i čištění filtru před čerpadlem (nebylo ucpané), vyměnil jsem čerpadlo Wilo za Grunfoss a nic. Také když kotel po dlouhé době cca 2hodin, automat zapl, bylo opět IHNED po sepnutí slyšet jak bublají bublinky z kotele, sice tzv. pár, ale jsou tam. Myslím že se nepletu, když jsem došel k závěru, že v kotli při teplotě nad cca 50C dochází v minimálním, minimálním rozsahu k rozkladu vody na kyslík a vodík, tedy plyny. Množství plynu v soustavě/nutnost odvzdušnění stoupá s klesající venkovní teplotou a tedy potřebou více, tedy delší čas a na vyšší teplotu vytápět systém. Ještě doplním, že jsem bohužel (po zkušenostech bych to už neudělal) musel měnit tzv. otevřenou expanzku samotíž (tekla) za expanzku s membránou, tedy uzavřený sytém nyní a od té doby jsou samozřejmě problémy s odvzdušnováním, tedy je nutné jej dělat pravidelně ručně, protože logicky nechci automat odvzdušnovač, neb nejsou v obytné místnosti vzhledné a navíc často tečou. Množství vzduchu o 1 Baru, bude cca do max 0,5L za týden, při mrazech, také musím co 14dní-měsíc dopouštět vodu. Zajímá mě hlavně obecně, zda je to možné, že dochází k rozkladu vody na základní prvky a případně odkaz na odbornější pojednání o tom. Děkuji.

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

vernon
hodnocení

2x
To mi příjde jako nesmysl. Termální rozklad vody sice existuje, ale až při vysokých teplotách.

hodnocení

2x

"...v kotli při teplotě nad cca 50C dochází v minimálním, minimálním rozsahu k rozkladu vody na kyslík a vodík..."

To je samozřejmě nesmysl. K rozkladu vody na plyny nedochází ani při varu vody (tedy při 100 stupních), maximálně může dojít k odpařování (ale pára je taky jen voda).

Mimochodem - vzorec vody je H2O. Z toho těžko zahřátím uděláte H a O2. ;)

doplněno 09.11.23 18:30:

Jo, k rozkladu vody teplem dojít může. Vzpoměl jsem si, jak ve škole hodil kamarád sněhovou kouli do kamen, plných žhavého koksu. To se děli věci *ee*! Jenže tam byla teplota řádově stovek stupňů.

huier
Sníh vybuchuje? Tak to je dobrý si nechat patentovat
Ani na žhavém koksu nedochází k rozkladu vody, sněhu. Sice dojde k prudké, ale pořád jen přeměně sněhu v páru. Přitom dochází k velkému nárůstu objemu, může připomínat i výbuchy. K přeměně je potřeba spousta energie a nějaký katalyzátor. Tazatel by se měl spíš zaměřit na expanzní nádobu, tam tuším nějaký problém.

V tomto případě nedošlo k termickému rozkladu vody na vodík a kyslík, ale nejspíš k vzniku trocha tzv. vodního plynu, který se vyrábí vedením vodní páry přes rozžhavené uhlí.
C + H2O → CO + H2
Čili dávati vodu do rozpáleného kotle není úplně dobrý nápad.

halamus

Při hašení žhnoucího uhlí a koksu je nutná opatrnost!
C + H2O -> CO + H2

Koksovny běžně koks vodou hasí, avšak tam není taková teplota, aby k výše uvedené reakci došlo.

hodnocení

2x

Můj typ je netěsnost někde před čerpadlem ;)

Rozklad vody na H a O2 je blbost (tedy v popsaném případě) *nene*

bery*
hodnocení

2x
Podle mě není jiný vysvětlení, než že pomaličku propouští membrána v expanzce. Pokud se musí, byť i jen třeba jednou ročně dofukovat a přitom ventilek těsní, nemá se ten vzduch kam jinam ztrácet. Možná by pomohlo tam skrz ventilek dostat trochu silikonovyho oleje, že by se membrána trochu napila a snad přestala mikroskopicky propouštět. Aspoň ja5 jsem to takhle u 26 let starý expanzky od kotle použitý nedavno k vodárně preventivně udělal, ale jestli to k něčemu bylo/bude netuším.

hodnocení

0x

Problém může způsobovat časté dopouštění vody,která obsahuje kyslík! Ale není mě jasné,kam se ta voda strácí?

Někde může slzet pakování, na teplé trubce se to odpaří a nic není vidět.

Měl jsem to taky, našel jsem to po dlouhé době až podle "výkvětu". A zastudena to ani neteklo, jen když se topilo, zřejmě jak se ohřály a roztáhly železné trubky. Předtím jsem několik let dopouštěl. Po trošičkách, ale trvale.

hodnocení

0x

Jediny sposob rozkladu pri teplotach po stovky / tisice stupnov je elektrolyza. Vam to moze niekde prisavat vzduch.

slovarm
hodnocení

0x

Oki, dobře, rozklad ne. Také jsem se domníval, že systém někde přisává vzduch. Jenže, v systému je tlak kolem 1 Bar, to by muselo, muselo býti vidět, alespon po kapkách by unikala voda a ta nikde neteče. Napadá mě stará expanzní nádoba, která byla použita, ještě z poctivé doby před 89. jahrem, ale to by zase nedržela tlak, přes membránu, a tam jen asi jednou, dvakrát za sezonu dotlačím vzduch. Je to záhada. Pravda, také jsem četl, co je v pitné vodě obsaženo za ruzné plyny, ne jen vzduch, ale to není také takové pravidelné množství. Opravdu, opravdu nevím jak k tomu dochází, ale se.e mě to. Ještě mě také napadla před nějakou dobou myšlenka, že v kotli na některém místě dochází k mikro varu vody a vytváří se vodní pára a ta mě zavzdušnuje systém, protože po vypnutí kotle, je slyšet takové to "sálání" či hučení jako těsně před varem vody nebo co. (I proto jsem zkoušel také vyměnit čerpadlo) Ale to asi také není možné, vždyt kapsa vodní páry, by se v okolní "chladnější" vodě ihned ochaladila a zkondenzovala. Inu záhada...

hodnocení

0x

Asi váš systém "štíhlých moderních litin radiátorů a Fe trubek o vyšších průměrech, cca 300L vody" není dostatečně těsný a někde přissává vzduch ...

300 litrů vody ... to už je pořádná akumulační kapacita ...

hodnocení

0x
V okruhu topení nedochází k rozkladu vody, spíše se jedná o netěsnost nebo špatně fungující či navrženy expanzomat. Znám systém kde dochází vlivem vyčerpání inhibitorů ke korozi a pak je vedlejším produktem vodík v okruhu. Ale to se jedná o systém s absorpčními solemi a tudíž silně agresivní prostředí.

hodnocení

0x

Aký máte kotol,lebo toto je podstatné. Pravdepodobne máte netesnosť v kotli a veľkým teplom sa vytvorí trhlina,ktorá slzí a vám sa tá voda hneď aj odparí. Po vychladnutí sa to stiahne.

hodnocení

0x

K termickému rozkladu vody dochází při teplotách cca 3000°C. Předpokládám, že tak intenzivně určitě netopíte.

slovarm
hodnocení

Tož sem provedl měření tlaku expanzky 50L (měchu) po asi půl roce a má cca pořád stejně 1Bar, provedl jsem také tzv. odvodnění případné vody a vyteklo tak 3dcl, což je prakticky obsah trubky k expanzce. Čili asi měch expanzky pomaloučku propouštět vzduch nebude. Trošku mě zarazila při tom odvodnění a vytečení vody, že výpust vydávala zvuky jako by ucházel vzduch nebo opačně přisával, tak jsem přiložil napřed palec a zvuk se po uvolnění palce opakoval, nakonec jsem napnul na výpust folii, ale bez průkazného výsledku, nezačala se nafukovat ani opačně sát do výpusti. Přikládám to působení měchu po odvodnění i malého množství vody.

rew
hodnocení

0x
Uvedený jav spôsobuje kavitacia ktorá vzniká na propelach čerpadlá.

pecenkav
hodnocení

0x

To záleží na jakou teplotu topíš v kotli a jaký máš tlak vody, čím vyšší teplota a nižší tlak, tím víc kyslíku se z vody vytěsní a to jsou pak ty bublinky a neustálé pomalé zavzdušňování, jak by se mohlo něco PŘISÁT do NATLAKOVANÉHO systému, pokud třeba při vychladnutí je tam stále PŘETLAK?

Mimo kyslíku se z vody uvolňuje i hodně dusíku, čím menší tlak a vyšší teplota, tím méně je voda schopna dusík vázat a dochází k jeho uvolňování

Provozní teplota vody ve starých systémech byla i 80°C. Takto vysoká teplota způsobila, že nastalo vytěsnění kyslíku a jiných plynů z vody.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]