Potřeboval bych na zahrádce vybetonovat menší plochu. Ideálně ještě letos. Copak vyleji to přes den, kdy bude třeba k deseti stupňům... Ale v noci to má padat koncem týdne až ke dvěma. Budou nízké noční teploty vadit zrání betonu? Mohu betonovat? Díky.
Vůbec se toho neobávejte, klidně betonujte. Páč chemickou reakcí dochází ke zvýšení teploty betonu, od spodu je beton zahříván zeminou. Přízemní mráz snad ještě nehrozí.
Pak stačí jen igelit na zakrytí, jak již někdo správně napsal.
Přesně, není nad praktické zkušenosti! A nevadí že není ani v zemi- stačí zespodu desky bednění a sezhora pak plachta. Po 14 dnech od betonáže, kdy minimálně týden byly mrazy víc jak -5°C, po odkrytí plachty byli na betonu loužičky vody .
Tloušťka vrstvy přiměřeně. Zemina funguje jako tepelný izolant, první týdny nesmí beton zmrznout, proti podzimním mrazíkům stačí. Také zabrání vysychání.
Kteří staří zedníci? Žádného takového jsem nepoznal! Se divím tomu že se nám mistr který to tehdy měl za pár do důchodu (asi 4 roky po našem vyučení šel do důchodu!) o tomto nezmínil a to nám ukazoval a učil různé fígle které už dnes jen o 20 let mladší než já zedníci neznají! A to jsem docela mlá ,necelého 1/4 roku v důchodu!
JInak když už se zakrýval beton, tak jen a pouze maximálně slámou !
Já to slyšel od kámoše, asi před týdnem. Udělali základovou desku, ale bez povolení. Ohlásila se kontrola ze stavebního úřadu. Tak rychle betonovou desku zakryly zeminou, urovnali a čekali.
Úředníci si přinesli spisovou dokumentaci, kde byly i fotky bagru, mixů s betonem i již hotovou desku.
To jeto, když sousedi, či jiní jsou nepříjemní.
Takže ano, základouv desku zakrýt hlínou. Ale ne před mrazem.
re4zon
Ja bych to povazoval za validni reseni, hlina skutecne zafunguje jako izolant proti nizkym teplotam i zabrani odparu vlhkosti. Nicmene tohle davalo smysl pred 70 lety, kdy nic nebylo. Dneska je proti odparu plastova folie (pripadne jsou i nastriky, coz je sice drazsi, ale lepsi nez v lete jezdit desitky km kropit) a proti mrazu treba EPS (ne, pouha folie proti mrazu prakticky nepomuze).
nic takovýho jako plastifikátor a urychlovač není...je to jen teplá voda
re4zon
Aha, neni. Takze to na cem je napsano plastifikator, po naliti panaka do michacky je beton najednou vyrazne tekutejsi a lip se hutni je vlastne tepla voda. A kdyz jsem si naposled ze zbytku betonu na vyhozeni vyzkousel vytvorit dve kostky a ta s urychlovacem byla druhy den nasobne pevnejsi, to se mi asi taky zdalo. Tyhle kecy praktiku jsou na par facek, bez se zeptat chemika nebo technologa vyroby betonu, jak funguje hydratace a co ji ovlivnuje.
já mám tu informaci od borca co dělal xlet technologa a obchoďáka v Cemexu...dneska dělá u konkurenční firmy ředitele divize betonárky
re4zon
Hadam, ze se bavime jeden o koze a druhy o voze. Ze v betonarce teplejsi vodou dosahnou tehoz co urychlovacem, to je snad jasne. Ostatne i v mraze muzes beton polevat teplou vodou nebo zahrivat primotopem a vyzraje v pohode, ovsem tezko to nekdo bude nekde na zahrade pravidelne delat. Ale ze chemicke primesi nefunguji nebo ze v tech flaskach "je tepla voda" je naprosty blabol. To musi potvrdit kazdy, kdo je nekdy pouzil, beton s plastifikatorem se proste lip zpracovava a s urychlovacem ma driv vyssi pevnost.
Já tedy nevím p.Krtku, ale běžně když jsem svého času jezdil na tehdejší TBG (dnes ČMB-českomoravský beton) nebo na HB beton pro betony , tak vždy se po zadání ptali jestli s plastifikátory. Ty se brali hlavně v zomě a betony kde měla bát podlahovka! Tolik z praxe!
kachyna
No já se přiznám, že jsem si na radu a nedávnou osobní zkušenost kolegy plastifikátor též koupil Od DenBraven. Prý se mu s tím betonem krásně pracovalo
Jako plastifikátor bohatě stačí i JAR (jedna polévková lžíce na klasickou míchačku)
Nutno přikrýt aby teplota neklesala pod +5 kdy se tuhnutí zastavuje. Beton při tuhnutí vytváří teplo takže stačí izolovat. Při tuhnutí a zrání nesmí vyschnout, takže přikrytí nejlíp mokrý hadr nebo karton a přes to igelit/ plachtu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.