Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Na co položit ztracené bednění?

Od: korinek odpovědí: 5 změna:
Dobrý den a dobrou chuť, pokud právě obědváte :-D
Chlapi, budu dělat základ pro skleník ze ztracenka. Jen z jedné vrstvy, protože to stačí! Bude na tom stát pouze polykarbonátový skleník, aby nestál na hlíně a byl v rovině. Mám vykopaný obdélník do hloubky 30cm. Na co položit ty tvárnice prosím vás? Na hlínu to je asi kravina, ale myslel jsem pět, deset centimetrů štěrku? Udusat? To musí stačit ne? Bude zarmováno a vylito betonem, na čtyřech místech spojeno se zemními kotvami. Podloží je dosti šuternaté, kopal jsem to s krumpáčem. To se nemůže hnout ne? Díky.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Standartně ZB na slupičku betonu, nebo štěrk 16-32, nebo jen na prosívku, jednomletku... vše trochu zhutnit tedy mimo betonu. Jiak na tohle si myslímklidně i na zeminu. Ovše pozor , je důležíté na rostlou zeminu-proto slupka betonu nebo další -abyse pokládalo na rovinu!

korinek
hodnocení

Ano, srovnat to chci tím štěrkem právě. Mám tu asi tunu 8/16, tak ji použiju. Tak díky za reakci, jedu pro tvárnice :)

hodnocení

0x

Já nejsem zastáncem betonu, zváště do zahrádky, když není třeba.

Píšete, že: "Podloží je dosti šuternaté". tak to urovnat, udusat a na to dát ZB.

Já stavěl před mnoha lety skleník, na VPC, jen položené na hlíně a obsypané hlínou. Stále to dřží a nehne se to. Proč taky by se to melo hýbat, když skleník skoro nic neváží.

Ale pokud chcete vozit štěrk, hutnit, třeba dávat i beton, klidně, určitě tím nic nepokazíte, ale podle mne zbytečně.

hodnocení

0x
Já to taky nechtěl podbetonovat, tak jsem to bednění pro jistotu provrtal a protáhl po celé délce armovací tyčí a na konci přivařil podložky, takže vznikl prakticky monoblok. Důvodem bylo, že podklad byl nehomogenní, na místě bývalé budovy a potřeboval jsem ve vzniklé vaně vyměnit cca 50 cm půdy.
Ale upřímně, nemám ztracené bednění rád, saje vodu a není hezké. Starší skleník v zahradě jsem cca před cca 8 lety postavil na obrubníky 100x30x5 cm, 10 cm nechal nad terénem , přišrouboval k rámu a není žádný problém, že by to třeba mráz zvedal. Je to o dost lehčí a elegantnější, než ztracené bednění. Kdybych to teď nedával to blbého terénu, udělal bych to zase tak.

krtek6
hodnocení

0x

pokládat lze buď na štěrkopísek/drť nebo do maltového lože přes geotextilii...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]