Nejste přihlášen/a.
Zdravím, potřebovala bych poradit, jak zařídit, aby třífázový boiler se spínal jen v době nízkého tarifu a přes den, kdy vyrábí FVE. Dá se to nějak zařídit? Boiler sám o sobě je primitivní a nic takového neumí, pouze umí nastavit teplotu, jinak nic. Díky.
Cívku toho vašeho stykače, který spíná boiler, budou spínat dvě paralelní relátka. Jedno od signálu NT a to druhé časové třeba od 9:00 do 15:00.
Tak v době nízkého tarifu by měl spínat standardně... Bojler by měl být blokovaný HDO.. Tedy ze sítě. A druhá věc by mělo být zapojení přes určitou logiku v ovládání, kdy by měla přednost vyvedení plného či přebytečného výkonu z FVE.. Což je řešení zpravidla pro odborníka. Třífázové bojlery jsou málo rozšířené, měnič z FVE bude určitě jednofázový... Prostě to běžný laik na koleně nevyřeší..
Některá zapojení jsou udělaná tak, že jsou spirály rozdělené tak, že jedna topí na FVE a druhá na rozvodnou síť.. Atd...Samozřejmě k tomu se používá řídíci elektronika...
Zpravidla se používají tělesa cca 3X230V,,,
Rada je jednoduchá: zaplatit si odborníka, který posoudí a navrhne!
předpokládám, že v NT vám normálně bojler spíná a vy chcete připínat navíc v době výroby vaší FVE?
No tak jednoduše: standardně HDO (NT) spíná přes N, tedy vy přivedete druhý N z FVE do bojlerového stykače. To my nevíme, jak detekovat výrobu ve vaší FVE, to ví jen ten, kdo vám tu FVE prodal!
ale co když výroba bude 1 kW a bojler žere 3 kW? Dalo by se to řešit nastavitelným proudovým relátkem, na 1F ho umím za 300,-
HDO NT stykač lze ovládat nejen z hdo, ale sepnout ho nulou i mimo časy hdo (prostě do něj pustit N)... Jednoduché...
Jasný, to je vždycky nejjednodušší a asi to tak prostě uděláme.
Jinak HDO nic nespíná, je tam, je funkční, ale nemá prakticky smysl, takže není to nikam zapojené. Boiler se zapíná, když sám uzná za vhodné. Já bych chtěla, aby se dalo nastavit, že boiler se bude spínat jen v době výroby a současně NT (a je vcelku jedno, jestli FVE bude skutečně vyrábět nebo ne, ono v zimě bychom taky mohli čekat týdny, než to něco vyrobí ) a v případě potřeby, když by voda byla nedostatečně teplá, se to seplo v noci v NT. Prostě tak, jak to mám nastavené u sebe na tepelném čerpadle...
Ale nejlepší nejspíš bude prostě pozvat elektrikáře a vysvětlit mu to na místě...
Děkuji všem za odpovědi. HDO nic nespíná, v dnešní době je to spíš jen splnění normy než aby to bylo funkční, takže boiler hřeje tehdy, kdy uzná za vhodné. Jinak není to u mě, je to u táty, pro upřesnění.
@nonek výkon FVE je 5.4 kWp, baterie 10.8 kWh, střídač třífázový asymetrický GoodWe GW8K-ET. Firma, která to montovala, tak říkala, že si musí pořídit 3F boiler, aby se plně využila FVE a pak při montáži mu řekli, že to zapojovat je zbytečné a že si to poradí samo. Asi to není úplně kvalitní firma, protože udělali chybu v zapojení tak, že vyrobená elektřina se počítala i jako spotřebovaná a ještě při reklamaci vyhrožovali, že když bude reklamace neoprávněná, tak že se bude platit výjezd i práce. Musím říct, že jsem z toho trochu na prášky, ale tátovi je 80 a věří odborníkům... My se tam budeme zanedlouho stěhovat, právě kvůli věku rodičů, bohužel dřív jsme to hlídat nemohli, kvůli vzdálenosti.
Jinak s tím HDO, my máme také HDO a nespíná nám nic, prostě se akorát přepne VT na NT a naopak, ale všechno běží stejně. My teda hřejeme vodu tepelným čerpadlem, tak mám v aplikaci nastaveno, kdy má ohřívat.
Mimochodem neexistuje něco jako chytrá zásuvka, ale třífázové? Že by se přes to ten boiler zapojil a pak přes aplikaci se nastavila automatizace, kdy zapnutí zásuvky vlastně zapne i boiler? My takhle máme např. klimatizaci a ventilátor. Přes Apple HomeKit kdyby to bylo, jsme jablečná domácnost
A další, boiler je 150 litrů, nejde o žádný penzion s bazénem, ale normální RD, výkon FVE je výše. Prostě podle mě to firma co to montovala odflákla, ale je to už přes půl roku, to už reklamovat nepůjde... Ono už jenom ten jejich přístup ohledně reklamace zapojení a vysoké spotřeby byl dost tristní a to to na konci dubna podle elektroměru baštilo 50 kWh denně. Ani neměli tolik slušnosti, aby se omluvili. A přitom reference na netu mají dobré.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.