Nejste přihlášen/a.
Od kdy se u nás vyrábějí a tedy i používají duté cihly (červené)? Mám na mysli duté cihly pro obvodové a nosné stěny a příčkovky (dvě velké díry horizintálně). Děkuji.
Cituji pro změnu tazatele - "...Mám na mysli duté cihly pro obvodové a nosné stěny a příčkovky"
Nikde ani zmínka o tahání kabelů, nebo o hurdiskách.
Nejlepší bude když víc=lépe popíšete to Vaše "duté cihly" popř nafotíte!
Standartně duté jsou jak napsal Magdon a pak doplnil 5.11.v 8:21 a ty se nazývají dvouduťáky, nnwn zda i dnes se dělají ve stajném formátu-tj 29x14cm, ale tl místo6,5cm pak dvoj násobek nebo trojnásobek a ty byly pak 4 duťáky nebo šestiduťáky. popř ještě s 8 dutinami.A co nezmínil jsou pak "cihly" na stropy -Hurdisky" (s rovným čelem nebo se šikmým čelem )které mají 4 dutiny , Ukládají se do patek (šikmé) nebo rovnou do I nosníků (rovné čelo).
JInak stnadartně se již v první polovině minulého století dělaly cihly podobné konfigurace jako CDM , ( nebo voštinové) ve stylu dnešních Porothermů či Heluzů... Tedy z pálených cihel.
Je pravda, že jsem se k tomu dostal přes náš dům, který je z roku 39. Pro mě celkem překvapivě, jsou použity na příčky od cca 2 metrů výš duté příčkovky se dvěma dutinama (nebo nad otvory v příčkách, které jsou bez bez překladu). Pro obvodové zdivo jsou použity také duté cihly, nevím jaké (celou cihlu nemám, ani jsem ji neodkryl od omítky). Ty duté cihly v příčkách i v obvodových stěnám mají dost tenký střep. Spíš bych očekával užití takových těch dutých cihel, kde jsou jen malé otvory (více hlíny než vzduchu – myslím, že se označuje jako voštinová), ty co jsou v našem domě, působí moderně (hodně odlehčeně).
Našel jsme takový obrázek:
casopisstavebnictvi.cz/...
Jastavku jsem neznal – děkuji.
Petrášku jsem nedohledal jak vypadala – nevíte? Nebyl by obrázek?
Znám tejnky (CD Týn) – vyráběly se i jinde než v Týně nad Vltavou?
Obecně by mě zajímaly ty nejpoužívanější cihly, od kdy se vyráběly a kde a samozřejmě také krajové rozdíly.
V tomhle odkazu (uvedl jsem ho už ve svém 1. příspěvku) máte celou historii cihel cca od roku 7000 před naším letopočtem až do dnešní doby.
Ano, klasické dvojduté cihly se používají i v obvodových stěnách, nejsou to ale stěny nosné.
Pane kolego,
v obvodových stěnách, nejsou to ale stěny nosné.
Já se domníval, že obvodové zdivo nese další patro, popřípadě střechu?
Toť prosté. Konstrukci domu nesou železobetonové pilíře a překlady a prostor mezi nimi je vyzděn dutými cihlami. Výplň z dutých cihel nic nenese. Není to nic mimořádného.
Můj dům má pilíře 50 x 80 cm z velmi tvrdých přepalovaných cihel a vlastní stěny mezi pilíři mají tloušťku jen 30 cm a jsou z cihel dutých.
Ano, přesně tak se to dělalo, u nás byl pilíř 60x60cm, ale jen ráměček z plných cihel na 15 cm, uvnitř bylo tolika střepů, jílu, všeho...
Pak stačí, aby se země zatřásla, a ta výplň z pilířů se vysype, jako v Turecku zedníci si to rozkradli na svoje domečky
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.