Nejste přihlášen/a.
Máme domek z roku cca 1980, a elektroinstalace je provedena dvouvodičově v hliníku, v zásuvkách je zapojení tedy PEN (TN-C).
Zvažuji, že by jsme nechali udělat novou elektroinstalaci v mědi a troj vodičově (TN-S).
Potřebuji se zeptat jestli to půjde předělat na PE a N, když přípojka od ČEZu (v domečku před domem) je 40+ let stará?
Je to v ulici kde jsou 80 a více let staré domy.
Děkuji
Panu učiteli, opět Vás poprosím, máte obrázek se schématem uzemnění v tomto případě?
Páč tady není nikde bod uzemnění a je to OK.
není to vidět ale nabízí se neoznačené vodiče na zelené svorkovnici modrý a zelenožlutý kam vedou.
P.S. co ten zelenožlutý modré svorkovnici s označením SPORÁK dělá?
Nevidím tam nikde zeležlutou 6mm2
Ano, ten modrý neoznačený, ze zelené svorkovnice jde do proudového chrániče. Ten zeleno žlutý, vedle modrého je přívíd od elektroměru.
Sporák je mimo chránič.
Je to takové akési velaké celé čudné... .Nebudí to důvěru. Bod rozdělení je v tom bastlu? Nejde tam vidět propojení N a PE. Nebo je to všechno napraseno na jednom chrániči?
Ale ten ŽZ v modrém můstku je hustý. On je fakt zapojený přes chránič? To je hodně hardcore.
tez, co nevidíte?
z elektroměru vedou 3 fáze a žlutozelený do této rozvodnice. . Od žz vede modrý do proudového chrániče.
Co dál není vidět?
ale ať vlákno nezacpeme tímto, spíše poraďte tazateli.
Nie je to uplne priserne, nejake naznaky kultury tam su, hlavne vyhrady : centralny chranic, mix zltozeleneho a modreho vodica na modrom mostiku - takto urcite nie.
Ani přímotopy mimo chránič a zbytek jednofázových+světla přes jeden 3f chránič není dobře...o tom PE od sporáku nemluvě, to je vysloveně nebezpečné.
@milancukrar a tohle dostalo revizi kdy? 15 let zpátky? Dnes by to neprošlo výchozí revizí ani náhodou, jen takto tam vidím 4 chyby a to jsem se nekoukal ještě pořádně.
Revizní techniku, jsem rád, že tam nenajdete 23 až 32 závad. Samo, že to má revizi, sice asi 8 let zpět, zatím ani jednou (pokud vím) nespadl chránič, žádná závada.
Já vím, jak nastupuje řemeslník po jiném. "které prase to dělalo". Pak po něm přijde jiný a sdělí: " "které zvíře to dělalo".
Naposledy v elektroměrové skříni, na začátku jara.
Tak jsem klidný, na reakce některých poradců.
Hledejte radu pro tazatele, mrzí mne, že se diskuze svezla jinam. Tazatel potřebuje poradit. Já se ptal jen na to přizemnění...
Přesně tak, přívod VN do trafa jde 3 vodičově a do baráku 4 vodičově s PEN.
tak nevím proč by to nešlo předělat, každopádně hliník je většinou plně funkční, mimo jeho špatně dotažený konce, které jsou opálené
každopádně když chcete platit, elektrikář si to rád vezme
Ono je totiž pohodlnější a jednodušší natahat nový dráty a na fakturovat majlant, než pořádně připojit strojky
elektrika vám lépe nepůjde.
Proč by to nešlo? Někde máte (ze elektroměrem) rozvodní skříňku s pojistkami. Odtud začnete předělávat celé vedení. Víte jaký kabel vede od elektroměru do této bedýnky? Jak silný? Jak velký je jistič před elektroměrem?
Kabel který vede do domovního rozaděče můžu změřit ve sklepě kde je k vidění, ale nemám u sebe šupleru.
Nicméně jsem přesvědčen že bude 4 žilový.
Jistič před elektroměrem je 3x25A, což je i rezervovaný výkon u ČEZ distribuce.
Děkuji
"Někde máte (ze elektroměrem) rozvodní skříňku s pojistkami. Odtud začnete předělávat celé vedení"
Nemusí být pravdou! Elektroměrové rozvaděče jsou právě standardně bodem rozdělení PEN na PE a N s tím, že dle distributora (a jeho podmínek) a data realizace/rekonstrukce tohoto rozvaděče je toto provedeno. Např. ČEZ nyní požaduje/akceptuje rozdělení v elektroměrovém rozvaděči v neplombované části (a tedy ne "až" v jakési bedýnce, což je asi familiérní název pro hlavní rozvaděč s jističi/chrániči/obloukovými ochranami okruhů). Kdysi plomboval i keramický PEN můstek, tedy časté místo rozdělení.
tera:
píšete "Kdysi plomboval i keramický PEN můstek, tedy časté místo rozdělení."
Tak to jsem tam asi našel, viz foto, je tam plomba na tom keramickém můstku.
Výborně. Tak s chutí do toho a vyměnit i ten elektoměrový rozvaděč za nějakou fajnotku. Pokud je to dům, tak i s přípravou pro FVE.Nestojí to milion a bude to na fest.
Např. tam foukněte (ve smyslu Váš kvalifikovaný elektrikář) shop.elektrosms.cz/... (to není reklama, ale praktický příklad).
V tom se dá krásně udělat bod rozdělení, navíc to má i místo pro pomocné časové hodiny na nízký tarif mimo vzdáleného řízení (který je teď naprosto k ničemu, páč cena elektřiny je stejná) od toho tahat již 5ti vodič.
Dá se s tím vyhrát a dřív Vám ta bouda shnije, než to budete zase předělávat.
tera:
Elektroměr má hezkou zděnou schránku, která je 100% zdravá. Nepřipadá v úvahu ji bourat. Já zase nemůžu vyhazovat peníze za zbytečnosti, když je potřebuji dát na to co potřebuji.
ale není tam samostatný můstek pro PE, nebo můstek pro rozdělení, takto to vypadá že všechny zelenožluté jsou na PEN
Bod rozdělení má být uzemen nebo musí být uzemen? Ten chranič je zapojen blbě a musí vypadavat
Není zapojen blbě, vono je to prostě "jenom" celé divné a oproti logice. Ta horní fázová sběrnice je před chráničem a ta spodní za ním. Takže ten třífázový chránič je tam o to víc k ničemu a když nastane jeho vybavení, tak lehne celý barák (nebo kdoví co ten sprask napájí), ale hlavně, že můžeme dál vařit grog a máme teplo
Navíc je hodně zvlášní nechránit chráničem právě sporák, kde to smysl nanejvýš dává. Ty přímotopy taky, je to celé z plechu a často se toho dotýkají děcka, o vnitřním provedení nemluvě.
Ten PE vodič od sporáku a propojení z PEN je vysloveně nebezpečné, rozdelení PE a N pak značně amatérské a nestandardní.
Celé to působí dojmem "hele mámo, jaksme to těm elektikářům zas nandali. Voni z toho dělaj vědu a já to mám navíc aji hezky popsaný..."
Já tady vidím akorát fotku pána Cukráře, a to není původní tazatel.
předělávat stary okruhy, k tomu musí být extra důvod. předělávat to bez důvodu je hloupost
Elektřina je vyhrazené technické zařízení, a lajk do toho nemá co hrabat, už tak ČR vymírá, máme malou porodnost
A to rodiče dneska vozí děti do školy autem, jenom aby jsi neušlapali nožičky.
Mám dotaz k tomu co tu píše bapp:
tak nevím proč by to nešlo předělat, každopádně hliník je většinou plně funkční, mimo jeho špatně dotažený konce, které jsou opálené
každopádně když chcete platit, elektrikář si to rád vezme
Ono je totiž pohodlnější a jednodušší natahat nový dráty a na fakturovat majlant, než pořádně připojit strojky
elektrika vám lépe nepůjde.
Prosím tedy bappa, ale i ostatní o radu jestli tedy předělávat zapojení na 3 vodiče, nebo to nechat jak to je.
Pokud by jsme nechali stávající dvouvodičové zapojení, snad by to šlo (bojler a pračka mají připojení v mědi).
Potřebujeme ovšem natáhnout nové 3 fázové připojení ke sporáku v kuchyně (byl tam plynový sporák), a přes jeden jistič (+stykač) připojení ke klimatizaci vzduch-vzduch (chceme ji na vytápění s tafirem D57d tepelné čerpadlo).
Starý rozvaděč se každopádně bude muset vyměnit za nový jelikož tam není místo.
Prosím o doporučení, zdali zachovat stávající zapojení nebo předělat na třívodičové. Necháme si poradit. Děkuji
V každém případě určitě předělat na měď a 3/5ti vodič. Bod rozdělení PEN udělat co nejblíže měření.
Řádně nadimenzovat rozvaděč, pro každý pokoj samostatný chránič (taktéž světla), také samostatné chrániče pro kuchňské spotřebiče. Tam, kde se připojují nabíječky, tak obloukovou ochranu (jsou ještě pomerně drahé). Hlavně žádné schizofrenní kombinace typu "část bez chrániče", "část nechat v hliníku" a pod. To je úplně nejvíce blbě.
Žádné sprasky, co byly v tomto vlákně vyfoceny. Čistě, kvalitně. Je to Váš majetek, Váš život.
Pane Bobane, ale ne všichni.
I dnes jsou "kutilové" co si chtějí, nebo musí udělat většinu sami. Najdou se ale poradci, kteří místo rady sdělí, zavolejte buldozer.
Co mne mrzí, že stále více slyším nářky vedoucích, že nikdo nechce dělat.
Chybi informace CO PRESNE A PROC CHCE PREDELAVAT.
Predelavat jen aby mel med je nejvetsi kravina. Pokud predelava stuky, dava nove obklady, tak uz je to zase jina volba.
Prumerna kuchyn muze dobre fungovat na 1x16A, pripadne 2x16A. To zalezi jak se pouziva. Jiste pokud predelava stuky tak si tam ten 5x2,5 za 35,-/metr asi dotahne, ale pokud jen chce par spotrebicu do kuchyne, tak urcite nebudu rozkopavat 20 metru slic do rozvadece, to je KOKO....
Ja vsem co jsem predelal z 3x25 na 1x25 v bytech tak jim nikdy HJ nevypadnul
Aha. Opravdu? Ke sporáku není potřeba 3F - to dobře víte
Udělal jsem to jen jednou, a to do kuchyně, kde se točilo i 9 lidí najednou. Vlastně ne, natáhl jsem tam 2 kusy 3x2,5
Protože perspektivní je 1 fáze na celý barák a ne 3 To sem ale nepatří. Modří vědí.
Hliník v lokálních rozvodech je neprespektivní z vícečetných důvodů. V aplikacích domovních instalací je již vyslověně nebezpečný (neargumentujte prosím obvyklou mantrou "dotahování šroubků" - to nikdo nedělá a navíc vodič ještě více "uteče")
Především je nutno se na věc dívat jako na investici do vlastního majetku. Sledovat aktuální trendy a prostředky vynakládat účelně a uvažovat nadčasově.
Hliník je skvělý do traťových uličních rozvodů, kde se mimochodem používaji slaněné vodiče s lisovanými svorkami. Tam je jejich místo. Ale fakt už nemají co dělat dál než v rozvaděči distributora.
Vasek1: Použijte obyčejný selský rozum. Pokud máte s el. instalcí časté problémy, tzv. "hoří" zásuvky na které jsou připojeny výkonové topné spotřebiče (pochybuju při nejvyšších cenách kWh v Evropě), vypadávají B10A jističe na těch zásuvkách, dle notně staré původní desítky let staré normy dávané na 2,5 Al vodiče...Nebo jako já, máte bezproblémovou sít TN-C z velké části v Al, nově jsem v Cu dělal jen sklepy, pračky, dílnu, garáž a naštěstí již před dvěma roky snížil HJ na pouze 3x16A, abych nemusel Molochu platit zbytečně tisíce korun za "rezervaci" výkonu v A. A vše v pohodě, i jistič 3x16A utáhne běžný provoz RD v době Fialových teror GD cen české elektřiny. I starou poctivou cirkulu 4,5kW s rozběhem Y/D. Nově po oznámení dalšího energetického +70% Fialového teroru vážně uvažuji o přechodu na ostrovní systém s FVE a el. centrálou pro ponorku čerpadlo atd. Tož tak, na ja richtig.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.