Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak masivní traverzu jako překlad nad dveře

Od: malina odpovědí: 29 změna:

Potřebuji do 30 cm nosné zdi z červených cihel udělat větší dveře z jednokřídlích 80 na dvoukřídlě 2× 80, tedy v součtu 160 cm šířka minimálně. Stávající dveře překvapivě nemají žádný překlad. Jedná se o přízemí RD nad kterým je ještě patro. Na zdi jsou usazené trámové stropy. Mám ověřeno, že ten otvor staticky lze provést (konzultace se statikem a zkušenosti souseda, který to u stejného domu již udělal před desítkami let). Překlad bych chtěl udělat z dvou I nebo U (případně H) profilů. Jak vysoké profily byste volili? Stačí dva profily, na každou stranu jeden? Děkuji.

29 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Na třicítku v pohodě třeba dva vinkly třeba L-ko .60x30x5 nebo 80x40x8. Navíc bude + protože stačí přes celý profil nad budoucím otvorem jen okopat kus omítky a pak jen na úhleník vyškrabat stávající spáru tak aby byl po celé délce překrat 1cm omítky a na cementovou malu jej na uložení zazdít.pak po pár dnech s lklidem dobouráte otvor a ...

malina
hodnocení

Děkuji za nápad s těma l profilama. Dvakrát 60x30x5 mi přijde málo, ale výhodou je, že by se to skutečně vešlo pod omítku. Já bych tedy koupil dva profily L 80/80/8 S235JR sice, těch 8 mm už těžko schovám. Délku nechám na každé straně s přesahem o 30–40 cm, tzn. že potřebuji délku 220 až 240 cm. Je to za vás OK?

Přesah neboli uložení překladu musí být minimálně 15cm na každé straně 20 je OK a 25 je již téměř zbatečnost!

jinak to že bude na omítnutí málo je úplně jedno stejně 99% osob "železo" přejede lepidlem .

malina
hodnocení

Nakonec tam dám masivní vingly.

Můžu je usadit na maltu nebo lepitlo, nebo musí jít do betonového lože? To je tak obecně. Děkuji.

Cokoliv tam dáte, bude to OK, páč to má dobrou pevnost. Nemusí to být beton.

hodnocení

5x

Záleží co je nad tím zdivem, co nese ta stěna. Někdy se nemusí dávat nic, někdy stačí jen profil L o síle 5-6mm, Někdy překlad RZD (RZP).

Sám píšete, že stávající dveře nemají překlad, tak proč bytelný profil H?

(Znám případ, kdy na vzdálenosti 5 metrů nebylo nic, jen ve vzduchu příčka 15cm.)

hodnocení

4x

Stačí 2 kusy 150mm délka 190cm.Lepší použít Ička,která se dají vyložit cihlou.

malina
hodnocení

150 mi přijde asi zbytečně hodně, co myslíte o 2× profil L 80/80/6 S235JR. Děkuji.

malina
hodnocení

Ještě bych se chtěl zeptat, kdybych to dělal z těch dvou íček, tak jak nastrkám cihly dovnitř mezi ně? Dokážu si představit, že zvenku je prostě přilepím na maltu, ale jak je vsouvat do té mezery mezi íčka? Děkuji.

Buď je mezera mezi Íčky, nebo tam nic nedáváte. Nepotřebujete vyplnit mezeru, mezi Íčkami

Tak to je opravdu for. "buď je tam mezera,nebo tam nic nedáváte". Můžete to přeložit do češtiny? Tak s tím jsem se ještě nesetkal! Zabudovat ička má určitý postup podle toho,jak pevné je zdivo nade dveřmi.Nejprve zasunu překlad z jedné strany,podklínuji a zazdím.To samé z druhé strany.Vnitřní mezera která je pochopitelně užší,se dá vyplnit zhora,při vybrání dvou cihel uprostřed a tak mohu zkrácenou cihlu postupně zasunout.Nechápu,jak by jste usadil dveře,pokud by jste je dával doprostřed stěny*smich*

To, že něco nechápete je ale Váš problém. Stavte se někdy, rád Vám to vysvětlím u kávy.

hakl, proč dávat dveře doprostřed stěny?

milancukrar: Já jsem čekal že mě vysvětlíte tu první větu na to nepotřebuji nikam jezdit.

jenyk: Tak já jsem to myslel jenom obrazně.Mě šlo o názor nechat tam prázdný prostor,což u okna by byl problém!

Pane Hakle,

dotaz tazatele: tak jak nastrkám cihly dovnitř mezi ně...

odpověď: Buď je mezera mezi Íčky, nebo tam nic nedáváte
stačí takto?

přeji krásný víkend.

Čistě teoreticky, když dám okno pod venkovní traverzu, kde je problém? Venku bude zateplení, tak stačí vzniklý otvor třeba zakrýt sádrokartonem.
malina
hodnocení

Hakl: Ja to taky nepochopil, z toho si nic nedelejte. Hlavne to prave neni ani odpoved na mou otazku... :(

Vy jste taky nepochopil, jak do mezery dát cihlu? Nebo když tam mezera není, tak tam nedávat nic?

To je pak těžké, když to nechápete. Pak se tedy taky musíte stavit, rád Vám to ukážu,. Ptal jste se, jak tam dát cihly?

I Vám přeji hezký víkend.

spu

Taky se hlásím k nechápavcům. Pane Cukráři, foto nám napoví.

Fota nemám, páč to nearchivuji, ale snad si představíte profil Ičko, t řeba, dvě vedle sebe, vzdálená od sebe tak, aby se zespodu vložila cihla.

Ale stále si myslím, že mne jen zkoušíte.

Když tam mezera není, tak jak byste tam pak něco chtěli cpát?! Jinak dokážu pochopit že někdo kdy viděl stavbu z rychlíku o půlnoci nechápe ,a le někdo kdo tu ve stavbenictví radí a toto nechápe?! Prostě jsou traverzy na sraz!

P.Milane jen u kávy nebo i řízkové pochoutky?*smich*

spu

Pánové, i když ony íčka srazíte k sobě, mezera tam bude.

spu, už Vás chápu, ale to vůbec nevadí, že tam mezera 0,5cm až .. cm bude.

pane Diesle, když přijedete k nám, bude káva, když já k Vám tak uděláte tu řízkovou pochoutku?

O řízky a pochoutky se nedělím.:)

spu

Pane Cukráři, pokud použiji íčka z vašeho odkazu, tak tam bude mezera přesně 38,1mm.

p.Milane pokud budete mít cestu pře JH a budu to vědět dopředu tak káva a taky řízková pochoutka!

K mezeře pro další, ano mezi svislou částí -nosníku tvaru ička bude volný prostor, který ničemu nevadí!.

Chystám se kolem, až příští rok, až na přelomu prázdnin pojedu přes Vás do Nepomuku na závody. Taky do Kardašovy Řečice na návštěvu.

Chci to spojit i s návštěvou u pana Martina.

Ale zdraví nám trošku hapruje, snad to vyjde o prázdninách.

spu, zeď je 300mm, šíře jednoho I je 42mm, x2 ks, je 300-42--42=216mm

Asi to každý vidíme jinak.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]