Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výměna kabelu k lustru na starém rákosovém stropě

Od: malina odpovědí: 14 změna:

Jak nejlépe s co nejmenším zásahem vložit pod omítku elektrický kabel vedoucí na stropu k lustru v případě, že se jedná o starý strop skladby - prkenný záklop, rákos, omítka, štuk. Původní kabel je pravděpodobně vložen při výstavbě mezi rákosem a prkny. Strop bych chtěl zachovat, ale mám obavu, že jak do toho sáhnu začně opadávat.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

3x
Dobrý den, původní dráty budou zřejmě ve stropě vedeny v tenkostěnné trubce a to se potom snadno (když se to umí) protáhnou nové - někde nahoře pod stropem bude krabice, kde začínají dráty k lustru a tu musíte najít, pořádně spojit staré dráty a ty nové a za staré dráty u lustru tahat (možno i opačně a tahat u krabice. Zdravím!
ben®
Je dobré ty nové dráty namydlit a budou lépe klouzat. Že si nejdříve vypnete elektřinu je snad jasné.
malina
hodnocení

Děkuji. Zatím mi právě přijde, že to v té chráničce není, ale že je kablík vložen přímo.

ben®
malina - takto se vedla elektrika u těchto stropů. Krabice s víčkem, která může být pod vrstvou malby někde vysoko pod stropem kolmo na lustr. Najít a za dráty zatahat - ty asi nepůjdou ven snadno, resp. musíte zatahat silou. Hlavně nic nesekat.
ben®
Ještě doplněk - tam, kde byl lustr, by ve stropě mělo být vidět porcelánové kolínko a ty dráty tam vedou. I to kolínko může být přesadrovano nebo zalepené malbou, tak ho očistit a dráty uvolnit.
bery*
Já jsem si tuhle část zjednodušil, vynechal (čti ojebal) - nový kabel v krabičce u stropu prostě napojil na ty 2-3m původního hadraku ve stropě, nechtěl jsem ten skoro stoletej rákos zbytečně pokoušet. Sice je v trubce, ale kdyby se mi to v rohu kouslo a musel bych to vysekat, to by se mi nechtělo. A těch pár desítek wattů to původní vedení ještě pár generací klidně zvládne ( i když průřezem 10A jištění asi neodpovídá... ale redukci s přímotopem do objímky asi nikdo šroubovat nebude :), nehledě na to, že původní zásuvky se stejnými tkaničkami i takovou zátěž zvládaly :)
hujer

No ale průřez vodičů (u vás drátů) se nevolí dle zátěže - to co se bude kam zapojovat, ale tak, aby předřazený jistič

vypnul v dostatečně krátké době pro případ zkratu!

malina
hodnocení

ben: Ano, to porcelánové kolénko tam je (v jedné místnosti). Děkuji za vysvětlení, jsem si říkal, co je to tam za podivnej bazmek. :)

Jinak uvidím, jestli to půjde, protože jsem blbej a ještě předtím, než jsem se tu zeptal, jsem si dráty ustřihal nakrátko...

ben®
malina - to je smůla. Nyní budete muset asi to kolínko vysekat, najít konec vodičů a po protažení nových strop opravit.

hodnocení

3x

Já to budu řešit v patře, kde za palachem je už půda. Na půdě odklopím OSB desky na trámy a kebl vyměním z druhé strany. Taky nebudu vrtat do stropu a pokoušet rákos.

malina
hodnocení

Toto je bohužel přízemí nad kterým je ještě patro. Děkuji za tip.

Taky by to šlo shodit a dát místo palacha sádrokartonové desky na to podbití prkny. Ale to je menší rekonstrukce. Vhodné spojit s výmalbou a dalšími věcmi.

malina
hodnocení

Děláme celkovou rekonstrukci. Rád bych stropy asi pouze přesíťkoval. Kdyby se dávaly sádroše, asi by se musel udělat i rošt z ocelových profilů a místnost by se snížila, což nechci. Ale je stále otevřené jak to nakonec budeme řešit, proto také tento dotaz. Děkuji.

03.11.23 15:58

ok;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]