Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Divné něco na střeše

Od: arne1® odpovědí: 13 změna:

Na jednom zámečku v Rakousku jsem na střeše viděl to co je na fotce - podle mne to vypadá jako kolo na tyči. Člověk z tamějšího okolí tvrdí, že jde o kříž. Ví někdo co by to ve skutečnosti mohlo být?

Divné něco na střeše
Divné něco na střeše #2

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

zam
hodnocení

3x

Možná to je kříž,kolem dokola.Myslim jako vidět ze všech stran.

Jakkoliv podivně ta domněnka zní, musím se s ní ztotožnit. Je to přesně v místě, kam se kříž obvykle dává.

Potom ale nedává smysl to (různo)barevné provedení.

Když koukneš do odkazu na foto u mýho příspěvku, kontrast je mnohem menší. Ta vodorovná část asi víc trpí.

hodnocení

0x
Aby nestékal dehet a další agresivní kondenzat na tašky, které to poškozuje. Když se topí třeba ne zcela proschlym dřevem, ještě k tomu při zavření primárního přívodu vzduchu, hoření probíhá mizerně, vzniká dehet, který stéká dolů po komínu.
Tenhle komín je ale celý špatně...

A je to komín? Z tohohle úhlu to vypadá, že to jde hřebenem střechy, téměř u čelní zdi. Pod tím by tedy bylo okno a o patro níž vstupní hala, případně schodiště. Ale možná je to optický klam...

hodnocení

Souhls, na komín nesmyslné umístění

Tak komín to stopro není. Vystupuje to z toho lemu ("ostění") štítové zdi, nevím, jak to lépe nazvat. A z fotky v odkazu je patrné, že "kolo"není nebo nebylo plné (stín).

Schloss Merkenstein.

upload.wikimedia.org/...

hodnocení

amper: Díky za odkaz, je to skutečně lépe viditelné než na tom co jsem fotil já.

hodnocení

Ještě jsem našel fotku z výšky a zkusil jsem napsat dotaz na Muzeum Bad Vöslau.

Divné něco na střeše #3

hodnocení

0x

Kříž to nebude, spíše mi to přijde jako nějaká ozdoba, ornament, možná gotický? *nevi*. Kdy ten barák stavěli, ve čtrnáctém století?

doplněno 02.11.23 19:39:

Amper - aha. Tak potom je ještě možné, že to před dvěma sty lety postihlo něco, jako u nás v devadesátkách bylo podnikatelské baroko...*smich*

Kdepak 14. století, 1801-1803 *poctar*. Tedy něco tam stálo už předtím, ale tohle je jen 200 let staré, v podstatě novostavba :-D.

Tak jsem kecal. 1801-1803 postavili to, co tam stálo předtím. Tohle je ještě mladší. 1843-1844. S tím podnikatelským barokem to sedí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]