Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
bylo nám řečeno, že vodoměry se musí už instalovat jen ty s dálkovým odečtem, změna v zákoně. Nemůžu o tom nic najít. Víte někdo o tom něco? V jakém zákoně je změna? Část bytů má jen odběr studené vody a větší část i teplou.
My tedy zatím sami píšeme, kolik máme na vodoměru, 1x za rok. Takže nám nikdo nechodí do bytu.
Netýká se ta povinnost mít ten "dokonalejší" vodoměr jen teplé vody? Při dalším pátrání jsem narazila na nějakou zmínku.
Už to vidím, že je ta směrnice zapracovaná do našeho zákona č. 424/2022 Sb.. Díky.
Teď se v tom musím ještě pohrabat, jestli se tam mluví jen o teplé vodě.
Ano, pořád se to posouvalo, ale od roku 2028 musí být všechny odečty energií (voda, plyn, teplo, elektrika...) dálkové a vyúčtování musí být každý měsíc. Neni to český zákon, ale direktiva EU. Myslí si, že lidi, co teď na nějaké šetření energií kašlou na to kašlat nebudou. Tolik naivní představa bruselských úředníků. Já myslím, že to bude jen 12x totéž jako nyní. Jen s tím, že lístečky s odečty nebudeme nosit my, ale půjdou po drátech nebo bezdrátově. Kolik jen tohle bude stát energie, nad tím bruseláci nepřemýšlí (takový vodoměr mechanický přístroj s kolečky bude najednou potřebovat elektriku, aby každý měsíc, tedy 84x za svůj legální život odeslal naměřené hodnoty), nemluvě o generování dalšího elektroodpadu (ten elektronický modul se sice prý recykluje, ale věčně nevydrží).
Krátké hledání mě vede na stopu vody stanoví novely zákona č. 406/2000 Sb. o hospodaření energií, která vstupuje v platnost 1.1.2022 ale to asi budou lépe vědět místní právníci.
Ano, je to z EU. Ale někde jsem taky četla, že to možná není povinné, když to není uzákoněné v našich zákonech. Nevím.
Co je lepší, dálkové, nebo chodit po bytech?
Co je špatné na lepším? Je dobře, že z Ruska již nefouká.
Tiez nechapem ludi, ktori vobec riesia, ci sa vodomer a pomerovy merac musia menit za bezdrotove s dialkovym odpoctom. Maximalny komfort, nik nelezie do bytu, odpada chyba pri prepisovani, nulove naklady na odpoctara.
Milane, špatné na tom je ta finanční náročnost. Jak jsem psala nahoře, nic mi to neudělá, když jednou za rok dám lísteček se stavem vodoměru do schránky tomu, kdo to sbírá. Pokud se to bude měsíčně povinně odečítat za peníze, tak to je děs.
Pro Petera to stejné.
Ve svém vlastním zájmu by si měl každý průběžně (třeba min. 1x za měsíc) sledovat své měřicí přístroje. Důvodů je více. To, že to (asi) většina nedělá je jejich hloupost a lenost. Něco (kontrolovat) odečítat 1x za rok je zoufalost.
Vodoměry u nás obchází domovník, to je v pohodě. Elektroměry si už nějaký ten rok nechává čez odečíst od nás, ani se neobtěžují s vlastním odečtem. Takže zbývají už jen ty teploměry, které i dneska odečítá externí firma a určitě to nedělá zadarmo, i když by to klidně moh taky udělat domovník. Holt někdo dostal slušnej kšeft.
Elektriku a vodu ještě chápu, tam jsou sezónní výkyvy minimální. Ale u topení je měsíční zúčtování blbost, topí se normálně 2-3 měsíce (většinou prosinec, leden, únor), zbytek by byla akorát režie. No ale Bůh EU to tak chce, tak to tak prostě bude a my s tím nic nenaděláme.
Ale tohle je to nejmenší. Slyšel jsem, že v USA, kde jsou (v některých částech) mnohem dál než ny, čelila energetická firma žalobě, že nasbíraná data prodávala reklamním agenturám, a třeba firma na prací prášky podle toho jestli domácnost pere na 40 nebo na 60 dávala takto cílené reklamy. Nevím jestli si uvědomujete, o čem se bavíme, tady nejde o to rozpoznat pračku od žehličky (narazil jsem před delší dobou na několik takových primitivních článků právě na téma rozpoznání ledničky od žehličky a podobně (většinou 3-5 spotřebičů pomocí nějakého dost jednoduchého algoritmu)), ale přímo o rozpoznání pracího programu (což asi není nemožné, přinejmenším teplotu nemůže být tak těžké poznat).
Kdosi,
na několika odběrných místech mi nainstalovali vodárny vodoměr s dálkovým odečtem, nic jsem neplatil. V čem se to prodraží?
Neplatil jste, protože hlavní vodoměr patří vodárenské společnosti, není váš...a odečty chodili dělat jejich pracovníci, teď jim to zlevní...
nonek, děkuji, já to vím a vítám to. Jen stále čekám na vyjasnění toho finačního nákladu, co sděluje tazatel.
No, pokud je to byt SVJ nebo družstevní, jedná se o poměrové měčiče a ty jsou majetkem někoho...takže zaplatí dražší vodoměr (s radiovým modulem), dražší rozdělovače topných nákladů (RTN),...a zaplatí nově i odečty (4x nebo 12x ročně) a jejich rozepsání na jednotlivé majitele (dálkově se odečnou hodnoty konečných stavů k danému dni podle "čísel radiových modulů")...a je třeba je přiřadit jednotlivým "lidem"... takže tak...další náklady, ...
mll: je to sice mimo mísu, ale vždy mě dojme, jak lidé mohutně řeší soukromí a řeší to z chytrého mobilu a v klidu dávají velmi soukromé fotky na instáč. Ale třeba se mýlím. Pěkný den přeji.
Ano, samé výhody...ale jednu dost značnou nevýhodu, to má.
Nikdo vám nezaručí kdo a jak často může průběžně stav vodoměru kontrolovat.
Zcela hypoteticky si vyhlídnu nějaký rodinný dům a pár týdnů budu sledovat jeho spotřebu vody a zjistím, že se tam nikdo pravidelně nevyskytuje třba celý čtvrtek až sobotu. Na rozdíl od elektriky a plynu je voda daleko nejpřesnější indikátor využívání toho domu.
Takže je to celkem dobrá a spolehlivá informace pro zloděje...
No je to taková teorie, ale víme jak jsou zabezpečená data u vládních institucí, tak si nedělám iluze, že u vodáren to bude lepší.
Nad bezpečností (nejen) vládních organizací v tomto směru dohlíží bdělé oko NÚKIB (Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost), který mio jiné již stanovil, že výrobky pro (nejen) kritickou infrastrukturu musí být testovány, zda odpovídají bezpečnostním požadavkům.
Takže žádné Huawei - to je fuj, fuj (Čína).
Co je a není kritická infrastruktura má popsáno NÚKIB v PDF letáku zde
---
O dálkových vodoměrech a elektroměrech se domnívám, že v okamžiku, kdy si někdo uvědomí, že těmito přístrojky lze i odpojit odběratele od odběru, se stanou také kritickou infrastrukturou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.