Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Televize na zeď

Od: jakubk odpovědí: 35 změna:
Zdravím,
rád bych připevnil televizi 37kg na příčku mezi místnostmi. Příčka je z duté cihly cca 10 Cm široké. Stačila by chem. kotva, nebo raději provrtat příčku skrz a popřípadě jak a co použít?
Předem děkuji za jakékoliv rady.

35 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

9x

Chemické kotvy s punčoškou budou zcela dostatečné

hodnocení

5x
Čtyři hmoždinky do duté cihly musí stačit. Jde o svislé zatížení.

hodnocení

3x

Podle Promona. Ty Tv už nejsou dnes nijak těžké, chemie a punčoška musí stačit.

doplněno 01.11.23 22:13:

*alene*, Magdone, to jsem přehlídl. Co to je za televizi? Nicméně stejně si myslím, že slušný držák na nějakých šesti až osmi šroubech to na kotvě v síťce musí udržet. To spíše vyrve kus té zdi...

Píše, že má 37 kg. Takže televize jako kráva.

Kráva má víc než 37 kg. Mých 100 kg jsem testoval na dvou M8 kombišroubech na chemické kotvě v duťáku a vydržely

jakubk
hodnocení

Jedná se o samsung qn90b úhlopříčka 191cm….to už bohužel něco váží

hodnocení

2x

Ono hodně záleží na tom, jestli bude TV připevněna napevno u zdi, nebo jestli bude na výklopném natáčecím držáku. Pokud platí to druhé, úchyty budou podstatně více namáhané, volil bych bezpečnější řešení.

jakubk
hodnocení

Bude napevno u zdi

mll
hodnocení

2x

Hmoždinky by měly stačit. Ale svorníky skrz zeď jsou jistota a ještě můžete mít na opačné straně poličku nebo druhou televizi.

Nedávno jsem kupoval hmoždinky na přidělání poliček, těžkých poliček, a tak jsem koukal na balíčcích byla taky nosnost, pro dutou cihlu měla desítka 50 nebo 30 kilo podle délky (ale delší se nevešly). To je nosnost v tahu, ten spoj bude namáhaný na střih, tah bude podstatně menší. Aspoň doufám, protože ta polička bude mít naložená určitě daleko víc než 120 kilo.

A ještě přidám vzpomínku na poličky na video (tedy nějakých možná 5 kilo) ve škole. To jsme dávali na hmoždinky, ale jeden učitel měl zálibu ty police testovat vlastní vahou, takže to neobstálo. Obvykle se to vyrvalo s velkým kusem okolní zdi. Takže se to právě začlo dávat na svorníky skrz na skrz. Dneska by se daly závitové tyče, ale to tehdy v obchodech nebylo. Takže se vzala kulatina a na obou koncích se vyřízly závity. Pak se taky dělala z plechu podložka. Dost jsme se tím bavili, hlavně těmi čtyřmi matkami na opačné straně, někdy to bylo na chodbě, ale často to měl nějaký učitel v kabinetu nad stolem. Že televize se přidělávaly na mohutnou konstrukci z jeklů (opět z naší produkce - jakoby se tam neučili zámečníci, že to všechno dávali elektrikářům) a skrz, to je samozřejmé, tehdejší televize měly +- 50 kilo, ale u videa to bylo legrační.

jakubk
hodnocení

Na druhé straně je šatna, kde bude vestavěná skříň, tudíž to bude zakryté, proto mě varianta skrz nějak neomezuje.

jirib
hodnocení

1x
Držák na tv prošroubuješ závitovkou skrz zeď a z druhé strany dáš velké podložky s maticí.
krtek6

takovou radu může napsat jen totální amatér...to jsou přesně takový ti umělci co do panelákové příčky koupí uhelník jak bumerang, aby připevnili poličku o hloubce 10cm

jirib
Krtku laskavě neurážej...poraď něco lepšího na příčku 10cm,tak aby to nespadlo...
Závitovka za 50Kč a matice s podložkama...
Máš lepší fintu?A levnější?
krtek6

já konkrétně narážel na tu radu "...skrz zeď" to je fakt rada za všechny prachy .. .možností je moc...a všechny tu byly řečeny... mě osobně drží televize 65" v místě kde byl kdysi stavební vchod, který poté vyplnili dutýma cihlama..mám to normálně na hmoždice s vrutem.. ta chemická kotva nebo hmoždinak do dutých cihel s výplní je, ale správné řešení..je potřeba tu dutost vyplnit hmotou, která vytvoří dostatečný pevný bod

hodnocení

1x

Jsem zvědav, co si vyberete.

Sice mne zde již jeden kutil za to kritizoval, ale dejte kvalitní hmoždinky, tuším, že máte držák na 8 ks hmoždinek, ty Vás udrží, když se zavěsíte na polovinu hmoždinek.

Že vážíte více, jak Vaše televize?

V obchodě chtějte hmoždinky do dutých cihel, ty to udrží.

111®

klasika byla špalek do zdi

jakubk
hodnocení

Ano, je to na 8 vrutů. Pravděpodobně tam dám punčošku a chemickou kotvu. Pro jistotu to pak vyzkouším zatížit kovovými kotouči z činek :), přece jen ta televize nebyla jedna z nejlevnějších.

Dobrá zátěž, která to prověří.

Určit to bude držet.

Ty kotouče - z čeho je podlaha? Sic popírám sám sebe, ale - já to vždy testoval PETkama, plnýma vody...*smich*

jakubk
hodnocení

Pohlada je viny - pravda, pád kotouče na zem mě nenapadl, no tak kotouč pojistím velkou podložkou s matkou

Až to zavěsíte, dejte foto.

Děkuji

*smich2*, já spíš myslel, kdyby se celá ta konstrukce oproti mému přesvědčení vyrvala ze zdi...*smich*.

jakubk
hodnocení

Podlaha by mě tolik nebolela jako rozbitá televize :). Příští týden se do toho pustím, tak pak přidám fotku
Zatizení hmoždinky do duté cihly je 30kg, takže čtyři unesou i vola:) navíc je to ve střihu, takže prakticky stačí sklopná do sádrokartonu.

111®
hodnocení

0x
Dutak bych vylil alespoň sadrou

111®
hodnocení

0x

Když je to opravdu duťák a ne štěrbinová cihla, tak potřebuje hmoždinku přes obě stěny duťáku, jinak se v cihle neopře

jakubk
hodnocení

Ano, je tam dutá něco jako viz foto
Televize na zeď
Na stejné cihle mi visí horní část kuchyňské linky, obyč šest hmoždinek. Z druhé strany visí kotel na dvou kotvách. Mnohem těžší než tv. Váha jde dolů, nikoliv tah od zdi. A když na to přijde, kdysi se tu oběsil soused na obyčejném háčku od lustru...
jakubk
hodnocení

V tom případě by televize neměla být sebemenší problém. Ještě mám jednu otázku: stačí se trefit do prostoru cihly, nebo je lepší vrt směřovat k horní či dolní stěně cihly?

To je jedno, nepoznáte kde vrtáte a pokud byste se trefil na příčku, tak se vyštípne,max do spáry ale to byste stejně musel udělat flek s okopanou omítkou abyste videl kde je spára ...

Jinak standartně se na stvbách tato cihla nazývá dvouduťák.-rozměry stejně jako CP ale odlehčená dutinami na příčky.

jano123
hodnocení

0x

Ja by som neriskoval...

Ovšen poznám prípad, keď na podobnú tehlu

zavesili bojler 50l, a zatial statočne drží...*alene*

111®
hodnocení

0x

co udělá krátká hmoždinka v duťáku

Televize na zeď #2
Při správném výběru a dobré práci to vypadá úplně jinak a sice takto.
Televize na zeď #3
111®

jenže to není tatáž cihla

To není tatáž cihla, to je fakt. Ale je to dutá cihla. A je jedno, jestli to je klasický duťák, nebo hurdiska, či něco podobného. Princip je všude úplně stejný.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]