Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zapojit radiátory

Od: majka133 odpovědí: 17 změna:

Dobrý den,

otázka pro topenáře. Lze zapojit radiátory na akumulační nádrž vyhřívanou fotovoltaikou bez jiného zdroje dohřívání?

Jednalo by se asi o tři místnosti ( 3 radiátory ).

Majka

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jirib
hodnocení

5x
Lze,ale co na to výkon?
Budete topit v létě?
V zimě to asi nepůjde zcela efektivně...
Myslíte si,že 2kW topné těleso ohřeje nádrž 1500-2000 litrů za pár hodin?Zkuste fyziku základní školy.

hodnocení

4x
Ano samozřejmě lze.
V zimě (o což předpokládám že jde především) se ale moc neohřejete.
Pochopitelně to chce dalších "pár" nutných věci kolem.
jirib
Třeba otevřený oheň,pod akumulační nádrží...
01.11.23 08:14
Třeba:)

hodnocení

1x
Osobne to povazuju za nesmysl a misto nahrivani vody bych to vyplacal primotopama do místností.
asd1

To bys topil přes den a ne večer kdy se ochladí, typicky to jaro - podzim kdy přes den je teplo a večer potřebuješ přitopit, příp. brzy ráno.. Akumulačka je baterka, teplo použiješ kdy potřebuješ a ne kdy svítí slunce..

To je nesmysl pokud nebydlis v nejake dřevostavbe. Baterku mas ve zdivu. A navic vytapeni solarama je hoodne omezena zalezitost. Proto si uplne nejsem jisty tim, zamerem. Muze se stat, ze tu nadrz dostatecne nenabije a s vlaznymi radiatory si uplne nezatopis v narazovem rezimu.

asd1
hodnocení

0x
Lze.
Musí být vyřešena ochrana proti přehřátí nádrže.
jirib
To od listopadu do března nebude potřebovat.
asd1
Proč? Třeba teplovodni vakuovy ani v zimě nejsou úplně marný, Elektro taky topí i v zimě.. Záleží jaký výkon si představuje,to jde spočítat. A třeba ji jde hlavně o jaro a podzim na přitápění,to může znamenat že kromě zimy nebude muset topit jiným zdrojem. Finanční výhodnost je otázka,ale třeba nejde o prachy ale o pohodlí.
Vyhodnejsi asi bude baterka a měnič,a topení primotopem..

asd1: Píše o FV, nikoliv o termice.

asd1
Vím,jen jsem to zmínil že to nutne nemusí být EV ale existuji i teplovodní.
K ty Aku časem může připojit kamna s výměníkem ,kotel atd.,nevíme jaká je představa co to má dělat..
jirib
Asd1...ne od listopadu do března...od května do září to poużívám jako přihřívání na chalupě!

hodnocení

0x

Napiste viac detailov : aka velka nadrz, kolko solarnych panelov s akym vykonom, aky vykon elektrickeho ohrevu, chcete len temperovat alebo trvalo kurit ...

Pocas zamracenych a kratkych dni v zime to poskytne minimum energie a bude nutny dalsi ohrev inym zdrojom.

majka133
hodnocení

0x

Děkuji všem za odpověď. Jednalo se mi jen o 3 místnosti, které mám vytápěné nástěnnou klimatizací a chtěla jsem snížit energetickou náročnost. již jsem dostala lepší návrh, pořídit si topné radiátory ( se spirálou ) a ty ohřívat FV.

V tom případě máte již teď tak malou energetickou náročnost, že to FV již nikam moc neposune.
jirib
FV nebude fungovat...
Na 3 přímotopy aspoň 18 panelů...v létě...v zimě aspoň 100...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]