Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapojení rozvaděče s proudovými chrániči

Od: ludekbystricky odpovědí: 43 změna:

Dobrý den,

poprosím o radu,dle dnešní platné normy je potřeba v podružném rozvaděči osadit každý okruh proudovým chráničem a nestačí pouze jeden centrální.Je to tak?Děkuji.

43 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

6x

tak než mít jeden chránič je lépe jich mít více. Já bych do podružného rozvaděče zatáhl kabel z hlavního ale připojeného před chráničem alespoň 5x4mm2 a v podružném bych dal jeden chránič na světla a druhý na zásuvky. Ale to je jen všeobecná odpověď protože neuvádíte dispozice a využití toho podružného rozvaěče. Takže po upřesnění může být vše jinak.

ludekbystricky
hodnocení

Děkuji za reakci,ještě prosím dotaz odvodní nulové vodiče se spojí na jeden můstek vždy jenom ty z daného chrániče?

Další z druhého zase na další můstek?Děkuji

N vodiče vždy jen z jednoho chranice na jeden můstek, jinak to fungovat nebude. Jinak chránič na světla a druhý na zásuvky, není ani podle normy, ani praktický. Světelné okruhy by měly mít samostatné chrániče, používají se kombinované. Na zásuvky bych dal alespoň dva chrániče. Ať kvůli blbosti nevyleti všechno.
ludekbystricky
hodnocení

Zdravím a děkuji,ještě prosím jak se to řeší s lednící případně s mrazákem?Předpokládám že tenhle okruh na solo chránič?

ditrich
Ty rady od lidí jsou nesmysl.
Bude to problém

ditrichu, mistře na elektro, které rady jsou nesmysl?

Moc děkuji za poučení.

hodnocení

2x
Ano. Pouzijete jisticochranice…nezaberou v rozvadeci tolik mista.

hodnocení

2x
Od roku 2022 musíte postupovat jedině podle projektové dokumentace.

Teoreticky ano, prakticky nie, ziadna povinost mat na to reviziu nie je, ak to je dom / byt a nie napr penzion / predajna / hotel.

U nás v ČR platí nařízení 190/2022, tam je specifikované kdo může pracovat na elektrickém zařízení.

To viem, to iste na SK, len osoby s kvalifikaciou, nie kdejaky bastlic domaci. Realita je inde, v byte alebo dome si to mnoho ludi urobi svojpomocne, tomu sa zabranit neda.

ludekbystricky
hodnocení

Nejsem nejaký bastlič,dělal jsem to 20let.Bohužel je to už dávno.

Pane Luďku, zde když někdo píše, ptá se na elektriku, a hned nenahlásí, já jsem elektrikář, tak ho někteří zkritizují. Často i elektrikář elektrikáře.

Na to mám krásný příběh.

Tak jak kdysi musel každý elektrikář znát nazpaměť čsn 341010 tak již 27 let je nahrazená normou 200 4 41 která má již 3 edici která předepisuje na všechny zásuvkové a světelné obvody doplňkovou ochranu proudovým chráničem. Dále je nutné mít nastudovanou normu 2000 5 54 ed.3 a 2130 ed.3, které jsou nejdůležitější.
Člověk se celý život musí učit, u elektrikařů je to nutnost protože musí procházet pravidelným zkoušením. Normy se nesmí kopírovat, ale na internetu je hodně citací, také jsou volně dostupné videa z přednášek. Jen tady na poradně je několik vláken ohledně počtu chráničů.

hodnocení

2x
Problem při použití centralniho chrániče je ten, ze v pripade závady vám spadne celý barák/podružný rozvaděč. Proto je dobré si rozmyslet jak má co fungovat a jak to bude využité. Ja jsem v případě 3f privodu sel cestou 3 chráničů, kde jsou různě umístěny i svetelne okruhy( kazdy svetelny okruh by mel mit svůj chránič). Jisticochranic je mozna nejlepsi, ale tak 10x dražší. Pokud mate 20 okruhu, tak si to rozmyslite.. Nicméně pořád se neco mění a nejlepsi je konzultace s projektantem/revizakem..
ludekbystricky
hodnocení

Děkuji,konzultace s rt je samozřejmostí,otázka na poradnu se dala vyřešit večer u pc,za rt se si samozřejmě taky zajdu.

Děkuji všem.

sasa*

čau ludku. Jsem hodně zvědav, co ti řekne ten rt. Dej nám vědět! Určitě! Jak píše raz 20 pokud se ptáš na toto a zde?

Pro upřesnění - na rozvaděče existují ČSN. Mj každý rozvaděč musí mít kusovou zkoušku! A být patřičně označen

štítkem, kde je označen výrobce. Kdo bude výrobcem? Děláš výrobek! Každý výrobek musí mít označení CE apod.

Blíže zákon o výrobcích.( Není možno koupit krabici a tam to naskládat, jako to bývalo!)

ludekbystricky
hodnocení

Pro sasu,děkuji,přesně to co jsi napsal je důvod proč se na tohle ptám.Za tu dlouhou dobu se spousta věcí změnila a pokud neděláš stále v oboru a nesleduješ to tak jsi úplně mimo.Mimochodem to myslíš vážně,že nelze namontovat do plastového rozvaděče moduly?Ikdyž se jedná o malý byt?Děkuji.S rt už jsem taky mluvil,respektive kamarád elektrikář,který si tu instalaci dělá sám a ten rt to tak černě nevidí.

sasa, třeba i takto označen?

Zapojení rozvaděče s proudovými chrániči
sasa*

Ano tak. Ještě by tam mělo být CE, že je v souladu s harmonizovanými normami apod. Viz co jsem psal!

Rozlišuje se i výrobce a původní výrobce atd.

sasa*

Že to tak černě revizák nevidí? Sděl nám prosím jeho č. ev. .To bude mít TIČR z něho radost. Ing .Vozobule, ing Sluka apod... Jinak:

ČSN EN61439... původní výrobce a výrobce, který rozvaděč zapojil musí vytvořit tyto dokumenty:

Ověření návrhu,kusové ověření, výpočet oteplení, souhrnnou tabulku rozhraní rozvaděče, EU prohlášení o shodě ,včetně kontrolního listu.

Návod k použití, typový štítek a popisy jednotlivých obvodů. Kusové ověření (zkouška) musí proběhnout u každého rozvaděče, přestože by byly naprosto totožné!

Kontrola vizuální: stupeň ochrany,vestavění spínacích přístrojů, svorky pro vnější obvody.

Mechanické, nebo el. měřením: -vzdušné a povolené vzdálenosti, dielektrické vlastnosti a zapojení...

Dále Výpočet oteplení!

Schema aspoň liniové, EU prohlášení o shodě, údaje o výrobci, popis rozvaděče, odkaz na harmon. normy, rok výroby .

No a dále...

@sasa : uz vidim, ako moravsky stryc plati tisice za vyssie uvedene papierovacky, ked si robi podruznu rozvodnicu v dielni a lisovni vina.

sasa*

To nemusíš psát mně. Ale zákonodárcům. Jen předkládám, jak by to mělo být... a jak má na to revizák reagovat!

sasa, ale to je rozvaděč, který je zabudován desítky let, jen se trošku mění vnitřek. Ani Čez s tím neměl problém.

Revizák to dělal na dálku, vždyť to znáte...:)

sasa*

Ano Milane, souhlas s Vámi. Ale právě proto. Pokud upravujete "výrobek" je to dle nich špatně!

Každý, každý opakuji každý rozvaděč by měl mít m.j. kusovou zkoušku. Vy jste přidal cosi, třeba jistič - špatně!

Ještě horší je ,když si tam lidé nastrkají stykače apod. zařízení, které "topí". A ne jeden kus. Jestli jste viděl, již se dělají

oddělovací přepážky na din lištu, které se dávají mezi relátka, stykače a pod. Proč asi? Z důvodu chlazení atd atd...

Tak to už je neznalost některých montérů či nečtení katalogu. Například oez má u relátek psané že má být mezera..

ditri
Sasa
Dobře, ale jak to tedy dělají elektrikáři s platnou kvalifikací, když rekonstruují elektroinstalaci a dávají nový rozvaděč s jističi, chrániči, stykači pro bojler, akumulacky...? To jako budou dělat nějakou kusovou zkoušku ve zkušebně, není to blbost?
sasa*

Probůh to se neptej mě. Ale pánů v EU a našich normotvůrců. Elektrikáři musej (měli by, abys mě nechytal za slovo) používat schválené výrobky. Rozvaděč je takový výrobek! Dle výše uvedených norem a zákonů a nař. vlády a nevím co všechno ještě. A aby vyhověl...

ditrich
Já chtěl vědět jak to vypadá v praxi.
Pokud Ty vystrojis v bytě rozvaděč přístroji, kde ho necháš vyzkoušet a certifikovat?
Připadá mi to jako blbost a v praxi elektrikáři takovou certifikaci nedělají a dělá se to tak jako po staru. Prostě se nechá. Jen celá instalace jen zrevidovat a přidá se plánek rozvaděče. Nějaké výpočty oteplení se podle mě v praxi nedělají.

Pane Ditrichu, jak to děláte Vy?

Jako jiní, nebo jak to nařizuje předpis?

ditrich
Děláme tak, jak jsme dělali doposud, dali rozvaděč, vystrojili ho jističi, chrániči atd... A pak na celou instalaci revizak. Schéma zapojení ní rozvaděče jsme dodali k dokumentaci.
Ale žádné výpočty oteplení nebo certifikát o přezkoušení zkušenou nemáme.

Pan Ditrichu, moc děkuji.

Dělám to (občas) taky tak. Ale jelikož neumím malovat schéma na poči, tak bez schématu. Taky neumím správně rozmístit jednostlivé prvky v rozvaděči. Ještě že jsou poradny, kde se najdou ochotní a poradí.

111®
hodnocení

2x

To oteplení podle mne platí pro průmyslové rozvaděče, pro rozvaděče se zdroji a PLC v automatizaci, kam se dávají větráky a pro velké datové rozvaděče, kde je třeba chladit aktivní komponenty. U stykačů je třeba dávat distanční svorky a u třeba 15 stakačů to je opravdu poznat. Tam samozřejmě to oteplení je třeba počítat s ohledem na plasty...a případně větráky.
Něco jiného je domovní rozvaděč s 20 jističi a 2 stykače.

ditrich
Jak vypadají ty distanční svork, je něco elegantního?

Ako maly a uzky istic (cca 5mm), kus plastu a plechu, ktory sa nacvakne na din listu.

hodnocení

1x

Ach jaj, rozvadzac ide zapajat osoba, ktora sa musi pytat, ci sa mozu vystupy roznych chranicov spojit dokopy. Projekt nie je a projektuje sa stylom "opytam sa na poradni, ci mam dat mrazak na extra chranic". Vysledok budu neoznacene vodice bez popisu, ktory kam vedie, kdejako pokrutene a ako bonus nejake smejdove cinske chranice.

Zopar rad : chranice A, nie AC, na mrazak samostatny isticochranic, ostatne obvody sa mozu zoskupit po 2 - 4 isticoch za jednym chranicom, ak je cely rozvadzac isteny napr 25A, chranice na 40A.

ludekbystricky
hodnocení

Pro peter.Děkuji za reakci a rady.V době když jsem se já tímhle živil a je to hodně hodně dávno tak se používal pouze jeden centrální chránič.A v ochraně nulování se nepoužíval vůbec.Ne ,že by se nesměl,ale moc se to nedělalo.Od té doby se toho hodně změnilo.Příslušnost fázových vodičů k Pe a N,případně Pen je mi samozřejmě známá.Nejsem žádný virtuoz v zapojování rozvaděčů,ale vždy se snažím,aby to vypadalo co nejlépe.Elektromaterál nakupuji v seriozním velkoobchodě,kde se prodávají značkové přístroje.V neposlední řadě stále zastávám názor,že když něco nevím,tak se zeptám a dělám to až jsem si naprosto jistý,že je to v pořádku.Jinak děkuji všem za pomoc.

ditrich
ludekbystricky
Jděte se prosím vás pane uklidnit. Pan Peter Vám jen chce poradit. Měl byste mu poslat aspoň 50€uro
Zadarmo ani kuře nehrabe.
Manželka by Vám měla píchnout injekci na uklidnění.
Přeji krásný klidný večír.

ludekbystricky
hodnocení

Pro pana Ditricha.

Omlouvám se všem,pokud jsem napsal něco nevhodného,prominte.

ludekbystricky
hodnocení

[ Obsah příspěvku byl skryt moderátorem @milancukrar z důvodu porušení pravidel poradny. ]

ludekbystricky
hodnocení

[ Obsah příspěvku byl skryt moderátorem @milancukrar z důvodu porušení pravidel poradny. ]

ludekbystricky
hodnocení

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]