Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
poprosím o radu,dle dnešní platné normy je potřeba v podružném rozvaděči osadit každý okruh proudovým chráničem a nestačí pouze jeden centrální.Je to tak?Děkuji.
tak než mít jeden chránič je lépe jich mít více. Já bych do podružného rozvaděče zatáhl kabel z hlavního ale připojeného před chráničem alespoň 5x4mm2 a v podružném bych dal jeden chránič na světla a druhý na zásuvky. Ale to je jen všeobecná odpověď protože neuvádíte dispozice a využití toho podružného rozvaěče. Takže po upřesnění může být vše jinak.
Děkuji za reakci,ještě prosím dotaz odvodní nulové vodiče se spojí na jeden můstek vždy jenom ty z daného chrániče?
Další z druhého zase na další můstek?Děkuji
Teoreticky ano, prakticky nie, ziadna povinost mat na to reviziu nie je, ak to je dom / byt a nie napr penzion / predajna / hotel.
To viem, to iste na SK, len osoby s kvalifikaciou, nie kdejaky bastlic domaci. Realita je inde, v byte alebo dome si to mnoho ludi urobi svojpomocne, tomu sa zabranit neda.
Pane Luďku, zde když někdo píše, ptá se na elektriku, a hned nenahlásí, já jsem elektrikář, tak ho někteří zkritizují. Často i elektrikář elektrikáře.
Na to mám krásný příběh.
Děkuji,konzultace s rt je samozřejmostí,otázka na poradnu se dala vyřešit večer u pc,za rt se si samozřejmě taky zajdu.
Děkuji všem.
čau ludku. Jsem hodně zvědav, co ti řekne ten rt. Dej nám vědět! Určitě! Jak píše raz 20 pokud se ptáš na toto a zde?
Pro upřesnění - na rozvaděče existují ČSN. Mj každý rozvaděč musí mít kusovou zkoušku! A být patřičně označen
štítkem, kde je označen výrobce. Kdo bude výrobcem? Děláš výrobek! Každý výrobek musí mít označení CE apod.
Blíže zákon o výrobcích.( Není možno koupit krabici a tam to naskládat, jako to bývalo!)
Pro sasu,děkuji,přesně to co jsi napsal je důvod proč se na tohle ptám.Za tu dlouhou dobu se spousta věcí změnila a pokud neděláš stále v oboru a nesleduješ to tak jsi úplně mimo.Mimochodem to myslíš vážně,že nelze namontovat do plastového rozvaděče moduly?Ikdyž se jedná o malý byt?Děkuji.S rt už jsem taky mluvil,respektive kamarád elektrikář,který si tu instalaci dělá sám a ten rt to tak černě nevidí.
Ano tak. Ještě by tam mělo být CE, že je v souladu s harmonizovanými normami apod. Viz co jsem psal!
Rozlišuje se i výrobce a původní výrobce atd.
Že to tak černě revizák nevidí? Sděl nám prosím jeho č. ev. .To bude mít TIČR z něho radost. Ing .Vozobule, ing Sluka apod... Jinak:
ČSN EN61439... původní výrobce a výrobce, který rozvaděč zapojil musí vytvořit tyto dokumenty:
Ověření návrhu,kusové ověření, výpočet oteplení, souhrnnou tabulku rozhraní rozvaděče, EU prohlášení o shodě ,včetně kontrolního listu.
Návod k použití, typový štítek a popisy jednotlivých obvodů. Kusové ověření (zkouška) musí proběhnout u každého rozvaděče, přestože by byly naprosto totožné!
Kontrola vizuální: stupeň ochrany,vestavění spínacích přístrojů, svorky pro vnější obvody.
Mechanické, nebo el. měřením: -vzdušné a povolené vzdálenosti, dielektrické vlastnosti a zapojení...
Dále Výpočet oteplení!
Schema aspoň liniové, EU prohlášení o shodě, údaje o výrobci, popis rozvaděče, odkaz na harmon. normy, rok výroby .
No a dále...
To nemusíš psát mně. Ale zákonodárcům. Jen předkládám, jak by to mělo být... a jak má na to revizák reagovat!
sasa, ale to je rozvaděč, který je zabudován desítky let, jen se trošku mění vnitřek. Ani Čez s tím neměl problém.
Revizák to dělal na dálku, vždyť to znáte...
Ano Milane, souhlas s Vámi. Ale právě proto. Pokud upravujete "výrobek" je to dle nich špatně!
Každý, každý opakuji každý rozvaděč by měl mít m.j. kusovou zkoušku. Vy jste přidal cosi, třeba jistič - špatně!
Ještě horší je ,když si tam lidé nastrkají stykače apod. zařízení, které "topí". A ne jeden kus. Jestli jste viděl, již se dělají
oddělovací přepážky na din lištu, které se dávají mezi relátka, stykače a pod. Proč asi? Z důvodu chlazení atd atd...
Tak to už je neznalost některých montérů či nečtení katalogu. Například oez má u relátek psané že má být mezera..
Probůh to se neptej mě. Ale pánů v EU a našich normotvůrců. Elektrikáři musej (měli by, abys mě nechytal za slovo) používat schválené výrobky. Rozvaděč je takový výrobek! Dle výše uvedených norem a zákonů a nař. vlády a nevím co všechno ještě. A aby vyhověl...
To oteplení podle mne platí pro průmyslové rozvaděče, pro rozvaděče se zdroji a PLC v automatizaci, kam se dávají větráky a pro velké datové rozvaděče, kde je třeba chladit aktivní komponenty. U stykačů je třeba dávat distanční svorky a u třeba 15 stakačů to je opravdu poznat. Tam samozřejmě to oteplení je třeba počítat s ohledem na plasty...a případně větráky.
Něco jiného je domovní rozvaděč s 20 jističi a 2 stykače.
Ach jaj, rozvadzac ide zapajat osoba, ktora sa musi pytat, ci sa mozu vystupy roznych chranicov spojit dokopy. Projekt nie je a projektuje sa stylom "opytam sa na poradni, ci mam dat mrazak na extra chranic". Vysledok budu neoznacene vodice bez popisu, ktory kam vedie, kdejako pokrutene a ako bonus nejake smejdove cinske chranice.
Zopar rad : chranice A, nie AC, na mrazak samostatny isticochranic, ostatne obvody sa mozu zoskupit po 2 - 4 isticoch za jednym chranicom, ak je cely rozvadzac isteny napr 25A, chranice na 40A.
Pro peter.Děkuji za reakci a rady.V době když jsem se já tímhle živil a je to hodně hodně dávno tak se používal pouze jeden centrální chránič.A v ochraně nulování se nepoužíval vůbec.Ne ,že by se nesměl,ale moc se to nedělalo.Od té doby se toho hodně změnilo.Příslušnost fázových vodičů k Pe a N,případně Pen je mi samozřejmě známá.Nejsem žádný virtuoz v zapojování rozvaděčů,ale vždy se snažím,aby to vypadalo co nejlépe.Elektromaterál nakupuji v seriozním velkoobchodě,kde se prodávají značkové přístroje.V neposlední řadě stále zastávám názor,že když něco nevím,tak se zeptám a dělám to až jsem si naprosto jistý,že je to v pořádku.Jinak děkuji všem za pomoc.
[ Obsah příspěvku byl skryt moderátorem @milancukrar z důvodu porušení pravidel poradny. ]
[ Obsah příspěvku byl skryt moderátorem @milancukrar z důvodu porušení pravidel poradny. ]
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.