Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kotel BAXI duo tech

Od: mika odpovědí: 22 změna:
Zdravím,
prosím jakou hodnotu mám nastavit na teplotní křivce OTC? Jakmile je venku tepleji, kotel netopí a můžu tam nastavovat teplotu jakou chci.
Děkuji za odpovědi

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Instalační firma toto neprovedla? Jaké máte vnější čidlo? Vidíte venkovní teplotu na displeji? Jak máte nastaveno Ot-S? Zůstala 0 (nula)? Kterou křivku máte nastavenou? Popište váš postup, máte návod k pokojovému termostatu? Případně i foto displeje...

Vysílač drátový nebo wi-fi?

doplněno 30.10.23 10:42:

Podívejte na jeden z návodů, čím "vyšší číslo"křivky, tím rychleji reaguje na změnu venkovní teploty...str.12 a před i za...

A váš "termostat"? Označení?

doplněno 30.10.23 10:43:

Odkaz ještě jednou...

mika
hodnocení

Firma nastavila ale nám to nevyhovuje, máme malé děti, tudíž potřebujeme trošku víc topit. Ot-S je nastavené 0-2. Nerozumím tomu, jde mi jen o to jakou hodnotu mám nastavit na tom OTC aby nám to topilo i když je venku víc jak 10°C, máme starý barák a poměrně rychle vychladne a jakmile svítí sluníčko a pocitová teplota je vyšší, netopime.

Nevím jak vám, mě odkazy nefungují, vloženo jako vždy... zkuste případně vyhledat podle typu kotle

olinl
hodnocení

1x

Nemáš nastaven na kotli jen "režim" LÉTO(symbol slunce)? Ono ty venkovní čidla resp. celá ekvitermní regulace mi přijde k ničemu. Už jsme měnili i to venkovní čidlo, bylo špatné. Máš ke kotli i nastaven pokojový termostat?

mika
hodnocení

Vše je funkční já má. Jen nevím jakou hodnotu si tam nastavit aby to topilo i když je venku "tepleji".

A co máte nastaveno teď?

pr
hodnocení

0x

Mám kotel BAXI DUO-TEC COMPACT E a nevím jestli je to ten stejný na který se tu tazatel dotazuje. Já u toho kotle ale žádné venkovní teplotní čídlo nemám (asi není zapojené) a ani nevím co to to nějaké OTC je. Zajímalo by mne k čemu to venkovní teplotní čídlo je vůbec dobré. Mne zajímá pouze pokojová teplota kterou si nastavuji na pokojovým termostatu a jaká je teplota venku to pro mne není vůbec důležité. Topím tak abych měl teplo doma a ne venku nebo podle teploty jaká je venku.

Asi se budete divit, ale venkovní teplotní čidlo ekvitermní regulace je velmi dobré a i úsporu přinášející.

I teď logicky topíte dle venkovní teploty, jen ale ne zcela optimálně, když máte jen vnitřní čidlo teploty.

Rozdíl ve vytápění dle vnitřního terostatu a dle ekvitermní regulace (se zohledněním vnitřní teploty) může být až 15% spotřeby energie.

pr

Ano, divím se a to dost hodně. Jak venkovní teplotní čidlo může mít vliv na úsporu? To když bude venku trochu tepleji tak kotel bude topit méně a nevytopí doma na teplotu která je nastavená na pokojovým termostatu a opačně když bude venku silně mrznout tak doma přetopí nad nastavenou pokojovou teplotu? Já a asi naprostá většina lidí chce doma topit na určitou teplotu kterou si nastavi na pokokojovým termostatu a to nezávisle na teplotě venku. Opravdu nechápu jak to venkovní teplotní čidlo funguje a jaký to má význam.

A co takhle zadat

ekvitermní regulace

a pak již jen čísta číst, vzdělávat se a poté se rozhodnout jak pokračvat? Věřit jen sám sobě.

... Jak venkovní teplotní čidlo může mít vliv na úsporu?

To když bude venku trochu tepleji tak kotel bude topit méně a nevytopí doma na teplotu která je nastavená na pokojovým termostatu a opačně když bude venku silně mrznout tak doma přetopí nad nastavenou pokojovou teplotu?

Já a asi naprostá většina lidí chce doma topit na určitou teplotu kterou si nastavi na pokokojovým termostatu a to nezávisle na teplotě venku. Opravdu nechápu jak to venkovní teplotní čidlo funguje a jaký to má význam...

Zkuste si nastavit tento režim na svém kotli, pokud jej umožňuje - přečtěte návod ...

1) V referenční místnosti se ponechá ventil na radiátoru zcela otevřený,

2 ) Stmost topné křivky se dá nastavit.

A pak po jedné sezóně poznáte, že to má význam ...

Nehledě k tomu, že sofistikovaná regulace bere ohled i na počasí, zohledňuje (resp. může zohledňovat) i teplotu v referenční místnosti a má i autoadaptivní funkce. A je toho ještě víc...
pr

Stále nechápu jak to venkovní teplotní čidlo může mít význam na topení. Co je to "Stmost topné křivky"? Pouze sama nic nevysvětlující teorie bez vysvětlení jak to konkrétně funguje. Jak nebo v čem bych měl po jedné sezóně poznát, že to má význam? To bych tak jako tazatel a zakladatel této diskuze měl poznat, že jakmile bude venku tepleji, kotel nebude topít a bude to ignotrovat teplotu nastavenou na pokojovým termostatu? Když mi ten kotel před dvěma léty montoval topenář a pak zprovozňoval revizák tak oba mi tvrdili, že to venkovní teplotní čidlo je zbytečné a není třeba ho mít. Ani předtím na starým kotli Dakon jsem venkovní teplotní čidlo neměl a vůbec mi to nechybělo a nevadilo.

pr, a víte o lidech, kteří stále tvrdí, že země je placatá a nic je nepřesvědčí?

pr: Topte si jak chcete a čím chcete (tedy v rámci zákonných předpisů). Pokud si chcete něco o sofistikovanější regulaci nastudovat, na webu je materiálů dost a dost.

Jeden příklad ze všechny. Zkuste se zamyslet nad tím, co udělá váš pokojový termostat (a kotel), pokud mu nastavíte požadavek, že v 6h ráno má být v pokoji 21°C. Zkuste se zamyslet, co se stane, když venku bude -15°C nebo 0°C. A pak mi zkuste říct, kdy v tom pokoji těch 21°C (co jste chtěl-nastavil) reálně bude. A já Vám pak prozradím, jak se bude chovat sofistikovaná ekvitermní regulace.

olinl

Dnes jsou pokojové(prostorové) termostaty se "spouštěcí odchylkou" tkzv. hysterezí termostatu 0,25°C, takže teplotní komfort je zaručen i pro ty lidi, co pocítí teplotní změnu už při jednom °C a téměř všude je zatepleno, plastová okna atd. takže ta ekvitermní regulace je spíše pro staré nezateplené budovy. Co si vzpomínám, tak to venkovní čidlo měly kotelny paneláků a pár starých domů, jinak to nikdo neměl a ani nechtěl. Jinak ve svém kotli Baxi duo mám místo venkovního čidla v čokoládě připojen rezistor/odpor s hodnotou cca 1700 Ohmů.

pr

Vidím, že tu někteří se děláte chytrými a sami o tom asi toho příliš nevíte. Jinak nevidím důvod proč by jste to nemohli vysvětlit. Místo toho mne odkazujete na studování webu. Zkuste se zamyslet nad zdejšími pravidly a hlavně nad Z4 a prostudujte si to.

martincakl: Když budu chtít např. v 6h ráno mít v pokoji 21°C tak tu teplotu na pokojovým termostatu si nastavím už od 5:30 - 5:45, protože vím, že můj kotel BAXI není až tak rychlý aby mi dokázal rozehřát vodu v ÚT naplno do 0,5 minuty a pak do dalších 0,5 minuty dokázal vytopít pokoj na požadovanou teplotu. Na to nepotřebují mít nějaké venkovní teplotní čidlo a ekvitermní regulaci s čímž možná bývaji problémy tak jak to vyplývá z dotazu zakladatele této diskuze. Já ty přednastavené a načasované teploty na pokojovým termostatu ani příliš nepoužívám. Když cítím, že mi začíná být zima tak si tam trochu přidám pokojovou teplotu a opačně když mi začíná být teplo tak teplotu snížím nebo topení úplně vypnu.

olinl: *palec*

No vidíte..Vy si odhadnete, kdy byste "asi" ráno měl kotel zapnout, abyste "přibližně" v 6h měl v místnosti 21°C. U dobré regulace s ekvitermním čidlem to nebudete odhadovat Vy, ale regulace si to "spočítá" (nikoliv však "imaginárně", ale z údajů z reálného provozu vašeho konkrétního domu i s ohledem na jeho tepelnou setrvačnost) a při venkovní teplotě např. -15°C zapne kotel v 5:15, při venkovní teplotě 0°C zapne kotel v 5:45. U kondenzačního kotle či tepelného čerpadla pak bude regulace volit výkon zdroje tepla a teplotu topné vody tak, aby účinnost spalování (či COP u TČ) byla co nejvyšší a teplota vytápěného prostoru byla +-0,25°C.

Ale opět opakuji, každý si může topit čím chce a jak chce, včetně použití regulace typu Rego, s teplotní hysterezí 2°C. Když jste spokojen s tím co máte, je to v pořádku.

První obrázek je reálná roční spotřeba energie na vytápění při použití prostorového termostatu, druhý obrázek je spotřeba energie na vytápění při použití ekvitermní regulace. Rozdíl je cca 17-18%. V penězích tedy cca 3600Kč/rok ušetřených. Ať se tedy bavíme konkrétně a o skutečných, nikoliv smyšlených a imaginárních hodnotách.

Kotel BAXI duo tech
Kotel BAXI duo tech #2

pr

Já většinou nemám příliš rád když něco za mne něco nastavuje a určuje co je pro mne nejlepší nebo nejvýhodnější. Rád si vše sledují a nastavují sám tak jak mi to zrovna vyhovuje bez toho aby to za mne dělal nějaký někým naprogramovaný automat. Tepelné čerpadla mne nezajímají. S tím plynovým kotlem BAXI DUO-TEC COMPACT E bez nějakých zbytečnosti a venkovního teplotního čidla s čím můžou být zbytečné problémy jsem prozatím spokojený.

"Topím tak abych měl teplo doma a ne venku nebo podle teploty jaká je venku."
Je to marný, je to marný, je to marný ...

Ještě jednou slova pana Cakla.

Ale opět opakuji, každý si může topit čím chce a jak chce, včetně použití regulace typu Rego, s teplotní hysterezí 2°C. Když jste spokojen s tím co máte, je to v pořádku.

pr

Ano, je to marný když někdo propaguje používání venkovního teplotního čidla bez toho aniž by dokázal vysvětlit jak to funguje a v čem je to dobré.
Nikde jsem nepsal a netvrdil, že používám regulaci typu Rego, ale chápu, že když chce někdo někoho neslušně trollovat tak si pro to vymýšli i to co nebylo napsané tak jak mu to zrovna vyhovuje.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]