Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Může vyhořet zásuvka?

Od: janaa* odpovědí: 25 změna:
Dobrý den
Dnes dala šňůru od rychlovarné konvice do zásuvky a než jsem jí pustila,slyšela jsem divný zvuk. Nebylo to podle mě jiskření ale takový ten zvuk jak když třeba vytahujete šňůru ze zásuvky a nejde vám to nevím jak to popsat. Tak jsem to raději vytáhla, pak jsem to zkusila znovu a vše v pohodě. Ale bydlím v paneláku,vše je v hliníku a minule mě vystrašila kamarádka. Takže jako úplný amatér se ptám jestli se může něco stát. Konvice pak fungovala bez problémů, fungovala i ráno před touto epizodou. Akorát mě to trochu vyděsilo. Může se něco stát,když nebude nic v zásuvce? Pravdou je,že jsem tam šňůru dávala levou rukou a moc mi to nešlo,třeba jen náhoda. Cítím se trapně ale jsem z toho trochu nervózní. Děkuji všem za

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kmet
hodnocení

6x

Může vyhořet zasuvka? Občas ano. Bývají propojené tak, že do zásuvky vede přívodní kabel a z ní vede vývod do další zásuvky. Kabely bývají propojené přímo na strojku zásuvky šroubkama. Tyhle spoje, pokud je to hliník, se doporučuje občas (1 za 5 let) zkontrolovat a utáhnout, protože hliník pod tlakem šroubku uhýbá a spojení se stává horší. V drtivé většině případů se nic nestane a když jo, může tento spoj selhat, prská a vyvine velké množství tepla (je to pak celé uvnitř opálené) ale to bývá asi tak všechno, protože je to ve zdi, v drtivé většině případů od toho nic dalšího nechytne. Nepříznivá situace je třeba když chytne kryt zásuvky a je pod zásuvkou koberec, nebo je za skříní, pravděpodobnost je ale malá, jak vyhrát ve sportce.

janaa*
hodnocení

Moc děkuji
olinl

kmet: U hliníkových spojů se doporučuje 1x za deset let, ale v kuchyni pokud se vytahuje neustále vidlice/zástrčka klidně i jednou za rok, stejně ta křehkost hliníku jednoho dne udělá své. Hliník je měkký a vymačkává se, proto to dotahování šroubků.

olinl

Pro tazatelku: Doporučuji dotažení a kontrolu spojů v zásuvce, případně rekonstrukci elektro v kuchyni, ale to je dražší záležitost..

hodnocení

3x

Nastěhovali jsme se do paneláku, staré dráty v hliníku a vyhořela nám zásuvka i bez jakýchkoli zvuků.

Čili ano, vyhořet může.

Když se na to podívá někdo, kdo tomu trochu rozumí, tak může v té zásuvce očistit kontakty a dotáhnout šrouby, což může trochu pomoct.

hodnocení

2x
Jestli není hliník zkřehlý, doporučil bych udělat všude oka na spojích v zasuvkach. Daleko méně se hliníkový drát vymackava a líp se "chladí" díky větší ploše styku
A taky najít průběžný krabice pro zasuvky pokud jsou... Můžou Bejt schovaný za nábytkem nebo zastukovany.
Nejlíp předělat celou instalaci

Dříve jsem na hliníku děla vždy očka, aby šroubek měl drát dokola. Ze začátku i u mědi.

Pak na některých školeních začali od oček v zásuvkových spojích odrazovat, ale oni sami tomu nerozumí. Jen dělali chytráky, aby ubezpecili, že peníze za školení přinesou "nový" znalosti a že to nejsou peníze vyhozeny jen za razítko

kenav
hodnocení

0x

Nic se nestalo,co chcete slyšet,zasuvka vyhoret. může musí v ní být něco připojeno,zkontrolujte zda po zapnutí konvice nehreje.Jeste se.me nestalo že by při vytahování zástrčky byl nějaký zvukový doprovod

sasa*

Pokud bude průběžná, může vyhořet, i když v ní nic nebude zapojeno!

hodnocení

0x
Hliník... Pravidelně potřeba s citem dotáhnout. Do budoucna rozhodně dát síť do mědi.

hodnocení

0x

Četl jsem, že když se pod šroub držící hliníkový drát dá vějířová pružná podložka, tak se zaryje do hliníku a nedochází k zvýšení přechodového odporu. Má s tím někdo zkušenosti?

Bez občasného dotažení AL spojů (zvláště u zatížených zásuvek) je přechodový odpor větší vždy.

olinl
orion:s tou vějířovkou to bude ještě horší..

Zkušenost tedy nikdo nemá, škoda.

olinl:
Proč se domníváte, že to bude horší, mně to přišlo jako dobrý nápad.

olinl

orion: Kdyby to fungovalo, tak to budou elektrikáři dělat jako fintu ve všech spojích s hliníkem, bohužel to tak není. Ta korunkovka se zakousne do hliníku a více ho poškodí. Ty si viděl v zásuvkách, spínačích, věnečcích přímo od výrobce šroubky s korunkovkou, kteerý by přímo působily na vodič? Já tedy ne.

Hliník se už používá málo, takže takovéto řešení od výrobce není třeba. Tohle je právě a jen opatření do starých paneláků, aby hliníkový vodič pod šroubkem nemohl cestovat, a díky tomu zaříznutí bude kontakt na větší ploše, než jen na povrchu drátu. Uvědomte si, že vějířová podložka, co se vejde pod šroubek v zásuvce, je malá na to, aby vodič poškodila natolik, že nadělá víc škody než užitku. Že vy to neznáte není argument.

liska5
hodnocení

0x

Babičce začal doutnat botník. Naštěstí jsme zrovna byli u ní. Příčinou byla za ním nepoužívaná zásuvka. Jestli prach nebo nějaký pavouček, prostě něco v zásuvce způsobilo zkrat. Když jsme botník odtáhli, zásuvka byla vypálená, seškvařený střed, a zadní stěna botníku ožehnutá. A všechno v tichosti. Kolik chybělo k maléru?

asi ta zásuvka byla průběžná., jak zde někteří píšou a to byla příčina, že tam byly volné dráty.

To nebol skrat, ale prechodovy odpor na uvolnenych skrutkach na hlinikovych vodicoch. Na problem takeho druhu je nutny vykonny spotrebic niekde za tou zasuvkou.

liska5
To babička dávala ty zásuvce pěkněj kouř výkonným spotřebičem. Měla doma elektrodovou svářečku?

janaa*
hodnocení

Vždyť píše,že nebylo nic zapojeno v té zásuvce za botníkem a stejně se to stalo. Co prosím znamená průběžná zásuvka?
Průběžná zasuvka znamená, že vede kabel nejen do ní, ale i druhý kabel od ní do další zásuvky.
Zavolala jste už toho moc elektrikáře?
janaa*
hodnocení

Snad přijde už příští týden.. zásuvku používám na rychlovarnou konvici. Od té doby nic a funguje. Tak já nevím. Ale jsem z toho furt nervózní.

Jani, dobrý den.

Liška, přesněji její babička to má zapjené tak, že od jističe vede kabel do zásuvky za botníkem. Tam jeto zapojeno do té zásuvky, co vyhořela. Ale z té zásuvky to pokračuje dále, třeba k pračce, či do kuchyně. Tam je zapojeno dalších několik spotřebičů. Ale v té zásuvce za botníkem, byly volné šroubky, začalo to tam prskat, jiskřit, ohřívat a stále více a více. Pak již dosáhla teplota bodu, že umí něco zapálit.

Stačí takto?

Přeji krásný víkend.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]