Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Digestoř – kam a jak odvést

Od: malina odpovědí: 19 změna:

Řeším rekonstrukci RD a digestoř s odvodem (výkon až 630 m³/hod.). Mohu ji vést: 1.) nevyvložkovaným komínovým průduchem o délce asi 7 metrů, průměru 15 cm, až na střechu; 2.) a nebo plastovým potrubím se třemi koleny o úhlu 90 st. a celkové délce asi 3,5 metru, horizontálně na fasádu. Fasáda je také před rekonstrukcí. Jaké řešení byste volili a proč, jak se řeší kondenzát v horizontálně vedeném potrubí, co osadit na fasádu? U komínu kondenzát řešit nemusím? Komín má servisní okénko ve sklepě jak zajistit, aby digestoř nehnala odváděný vzduch do sklepa, například použitím těsnících dvířek? Děkuji za vaše rady a zkušenosti.

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x
Volil bych kratší vedení v plastu na fasádu. Kondenzát se většinou řeší lehkým spádováním potrubí směrem ven a venku se ukončuje tak, aby to neteklo po fasádě.
Do nevyvložkovaného komínu bych to přímo určitě nedával, protože ta mastnota by vám časem klidně mohla vylézt skrz zeď ven.
malina
hodnocení

Děkuji za odpověď. "venku se ukončuje tak, aby to neteklo po fasádě" Můžete být konkrétnější? pokud to řešení znáte. Děkuji pěkně.

Přečuhuje přes fasádu minimálně o 3 cm, se sklonem od fasády.

olinl
hodnocení

3x

Za mě do komína, dole můžeš kontrolní/čistící dvířka utěsnit, vyrábí se i "těsné". Používej v digestoři filtr, mastnota se zachytí na něm(chce to občas ten filtr vyměnit). Dal bych ke komínovému průduchu ve zdi PVC trubku kvůli údržbě. V komíně ta kondenace nebývá kritická, komín je zahříván z vnitřních místností a teplo to vlhko v zimě "vytlačí" nahoru..

malina
hodnocení

Ano, toto mi zní jako nejsnazší řešení. Mám v plánu osadit HT téčkem, případně odbočkou v ostrém úhlu směřející vzhůru. Jak to myslíte s tou údržbou? Děkuji.

olinl

Pokud tam bude jen díra z cihel, tak z té se může drolit omítka, ta může zaseknout zpětnou klapku na výstupu digestoře-jde tedy jen o čistotu. To koleno směrem nahoru do komína bych nedával, jen tu vodorovnou trubku skrz zeď, přes koleno tam napadá bordel, radši ať nečistoty spadnou do vymetacího prostoru dvířek.

Do komína mi to připadá jako nejlepší řešení, něco dovnitř bude vhodné dát, místo robustního KG s širokými hrdly bych použil potrubí na vzduchotechniku (možná by šlo použít i hliníkovou flexitrubku).

hodnocení

2x

S fasadou pozor, videl som zopar bielych fasad skaredo napadnutych plesnou alebo ciernou sadzou, ked nieco prihorelo. Potrubie by muselo trcat aspon 20 - 30 von a tiez musit byt nad tym volny priestor, nie napriklad presahujuca strecha. Skor odporucam vlozit do komina KGEM ruru d= 125 mm, napojite co cez tkus na digestor, dole to zaslepite, plus ventil, ktorym budete vypustat pripadny kondenzat, slo by spravit aj cez sifon bez ventilu.

malina
hodnocení

Právě... Nedokážu si představit, jak vyřešit, aby případný kondenzát netekl po fasádě. Řešení že trubka trčí z fasády ven je odborníky považovaná ža chybné a laické, co jsem si tak dohledával.

Pokud bych měl vložkovat KG nebo HT potrubím, již jsem to dělal a obávám se, že víc než DN 100 tam nedostanu, komín totiž není 100% rovný.

S tím kondenzátem si nějak konkrétněji nevím rady.

Na chate mam asi 1.5 m smerom nahor, kgem ruru d= 125mm a potom zatacka do praveho uhla, potrubie ide vodorovne do mierneho spadu po nevykurovanom priestore pod strechou, kde aj prefukuje. Pripadny kondenz vytecie von. Zatial vsetko ok aj za mrazu -15 vonku.

hodnocení

0x

Vždy je více možností, ať komínem, či přes fasádu. Pokud to dobře provedete, bude obojí OK.

Když jedno uděláte špatně, pak budete říkat, měl jsem udělat to druhé.

V komíně to bude určitě kondenzovat, páč pustíte teplý a vlhký vzduch, který se v horní části ochladí o studený komín a zkondenzuje.

hodnocení

0x

pokud se rozhodneš jít přes fasádu,tak udělej z kolen někde v prostoru sifon a na fasadu inteligentní okrasnou mřížku,nevím proč by to mělo být špatně,možná kvúli srážení vody v zimě,ale soused to má už třiroky a žádný problém,má tam mřížku se žaluzií.

Proč sifon?

Protože se tam schromáždí případná kondenzace a posléze se odpaří,na vertikální potrubí se vyrábí origo,ale na vodorovné ksem ještě neviděl,proto toto.

Jsem ještě mlád, proto jsem asi ještě neviděl odtah z digetroře se 4 koleny 90°z HT trubky průměr 110. Jak daleko od fasády jsou tyto kolena? Co ta kondenzace za koleny?

.

Koleno je v místě které to dovolí,např v mezistropu,případná kondenzace za kolenem steče zpátky anžto je v mírném spádu.

29.10.23 20:15

Děkuji.

hodnocení

0x

Trochu z jiné strany, typ ventilátoru, výrobce?

malina
hodnocení

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]