Nejste přihlášen/a.
Řeším rekonstrukci RD a digestoř s odvodem (výkon až 630 m³/hod.). Mohu ji vést: 1.) nevyvložkovaným komínovým průduchem o délce asi 7 metrů, průměru 15 cm, až na střechu; 2.) a nebo plastovým potrubím se třemi koleny o úhlu 90 st. a celkové délce asi 3,5 metru, horizontálně na fasádu. Fasáda je také před rekonstrukcí. Jaké řešení byste volili a proč, jak se řeší kondenzát v horizontálně vedeném potrubí, co osadit na fasádu? U komínu kondenzát řešit nemusím? Komín má servisní okénko ve sklepě jak zajistit, aby digestoř nehnala odváděný vzduch do sklepa, například použitím těsnících dvířek? Děkuji za vaše rady a zkušenosti.
Za mě do komína, dole můžeš kontrolní/čistící dvířka utěsnit, vyrábí se i "těsné". Používej v digestoři filtr, mastnota se zachytí na něm(chce to občas ten filtr vyměnit). Dal bych ke komínovému průduchu ve zdi PVC trubku kvůli údržbě. V komíně ta kondenace nebývá kritická, komín je zahříván z vnitřních místností a teplo to vlhko v zimě "vytlačí" nahoru..
Ano, toto mi zní jako nejsnazší řešení. Mám v plánu osadit HT téčkem, případně odbočkou v ostrém úhlu směřející vzhůru. Jak to myslíte s tou údržbou? Děkuji.
Pokud tam bude jen díra z cihel, tak z té se může drolit omítka, ta může zaseknout zpětnou klapku na výstupu digestoře-jde tedy jen o čistotu. To koleno směrem nahoru do komína bych nedával, jen tu vodorovnou trubku skrz zeď, přes koleno tam napadá bordel, radši ať nečistoty spadnou do vymetacího prostoru dvířek.
S fasadou pozor, videl som zopar bielych fasad skaredo napadnutych plesnou alebo ciernou sadzou, ked nieco prihorelo. Potrubie by muselo trcat aspon 20 - 30 von a tiez musit byt nad tym volny priestor, nie napriklad presahujuca strecha. Skor odporucam vlozit do komina KGEM ruru d= 125 mm, napojite co cez tkus na digestor, dole to zaslepite, plus ventil, ktorym budete vypustat pripadny kondenzat, slo by spravit aj cez sifon bez ventilu.
Právě... Nedokážu si představit, jak vyřešit, aby případný kondenzát netekl po fasádě. Řešení že trubka trčí z fasády ven je odborníky považovaná ža chybné a laické, co jsem si tak dohledával.
Pokud bych měl vložkovat KG nebo HT potrubím, již jsem to dělal a obávám se, že víc než DN 100 tam nedostanu, komín totiž není 100% rovný.
S tím kondenzátem si nějak konkrétněji nevím rady.
pokud se rozhodneš jít přes fasádu,tak udělej z kolen někde v prostoru sifon a na fasadu inteligentní okrasnou mřížku,nevím proč by to mělo být špatně,možná kvúli srážení vody v zimě,ale soused to má už třiroky a žádný problém,má tam mřížku se žaluzií.
Protože se tam schromáždí případná kondenzace a posléze se odpaří,na vertikální potrubí se vyrábí origo,ale na vodorovné ksem ještě neviděl,proto toto.
Jsem ještě mlád, proto jsem asi ještě neviděl odtah z digetroře se 4 koleny 90°z HT trubky průměr 110. Jak daleko od fasády jsou tyto kolena? Co ta kondenzace za koleny?
.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.