Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Stavba propustku na pozemek

Od: deny* odpovědí: 7 změna:

Dobrý den,

potřebuji zatrubnit silniční příkop pro zhotovení mostku (propustku) na stavební parcelu.Správa silnic si předepsala trubky DN 400.Mám plastové kanalizační trubky (oranžové) hladké DN 400 SN4.Lze tyto trubky použít na propustek vzhledem k zatížení stavební technikou?

Děkuji za radu

A.Bíma

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

celp*
hodnocení

3x

Dobrý den.Pokud s tím nemá SS problém můžete,ale bude to muset být uloženo v betonu s amaturou.Jen tak zasypat štěrkem nebude mít dostatečnou nosnost.

hodnocení

2x

No SN4 v silničním stavitelství moc nepoužívám... většinou užíváme pevnostní tř. SN10. Odpověď výše je dobrá- obetonovat betonem alespoň C25 a vyztužit kari sítí, pak máte jistotu že to nepraskne. Tl. betonu v nejužším místě alespoň 15cm. Ty trouby pokud jeto propust definitviní a umožnujíto prostorové poměry bych dal dvě vedle sebe,páč pro otevřené propussty se většinou používá dimenze DN 600 mj.i kvůli údržbě a čistění. Pokud máte délku do 4 až 6m lze ještě brát v úvahu tu DN400. Jinak se většinou toto DN užívá spíšše pro kanalizaci (tj. uzavřený systém).

alf1982*
hodnocení

0x

Zdravím, řeším to samé. Potřebuji opravit, respektivě udělat nový propustek na pozemek. V současnosti tam mám 4x1m betonové roury 500 které jsou popraskané. Rád bych vjezd rozšířil alespoň na 5m a rád bych použil korugovanou rouru DN400 SN8 nebo SN10. Ale nevím zda budu muset také betónovat? Popřípadě prosím o radu jak mám pokračovat.

Děkuji Aleš

Neuvedl jste hodně podstatnou věc a tou je krytí potrubí. Jaká vrstva zeminy je nad vrcholem trouby? Vámi uvažované potrubí je předpokládám z PP?
alf1982*

Jo potrubí bych kupoval PP v délce 5-6m a vrstva nad součastnou trubkou je cca 8-10cm zeminy, která je i kolem. Jedná se mi o to abych mohl na zahradu i s těžkou technikou. Nebo zda máte jiné/ laciné řešení na propustek, rád si nechám poradit.

Na krytí 10cm není dělané prakticky žádné potrubí. To Vám ani SN16 nepomůže. Takže buď železobetonové trouby, nebo plastové PP SN10 a nad ně položit betonové panely, aby se zátěž roznesla mimo stěny potrubí.
milan1*

Také řeším propustek a vjezd na pozemek.

Zajímá mi, jak správně uložit plastovou rouru do výkopu. Podsypal jsem bílý pisek, použil šestimetrovou rouru a obsypal pískem do 3/4 průměru. Je možné nyní použít výkopovou zeminu na plné zakryrtí roury a potom beton s armováním? Vrstva beonu nad rourou bude 25 cm. Šíře výkopu je 60cm. Zatížení předpokládám osobním a lehkým nákladním vozem do 5t.

Prosím o radu zda je postup správný. Děkuji Milan

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma propustka

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]