Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zaizolovat pozednici a prostor pod ní

Od: jiri777 odpovědí: 14 změna:

Řeším zateplení půdy se šikmým stropem - šikminu zateplím klasicky sádrokartonem a vatou s parotěsnou folií. Co ale s prostorem pod pozednicí - viz nákres? Pozednici vyčuhuje až ven, předpokládám, že bude studená. Navíc za ní je asi už jenom 15cm zdi (možná 30, musím udělat nějakou sondu) + 5cm polystyrenu.

Jak ji zaizolovat? Napadlo mi řešení, které jsem už viděl viz nákres - udělat předstěnu z porobetonu. Prostor mezi porobetonem a původní zdí vyplnit izolací. Nebude tam kondenzovat voda kvůli rosnému bodu? Případně na izolaci dát směrem dovnitř parotěsnou folii? Aktuálně jde o nevytápěnou půdu, ale vychládá přes ní sousední pokoj a v budoucnu bude asi příležitostně vytápěna.

Nebo před to dát celou sádrokartonovou předstěnu s vatou a parotěskou?

Díky za rady

Jak zaizolovat pozednici a prostor pod ní
Jak zaizolovat pozednici a prostor pod ní #2
Jak zaizolovat pozednici a prostor pod ní #3

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Častá situace na starších domech. Já jsem nepřizdíval porobetonem, jen jsem vyplnil prostor vatou a sádrošem. Proč tam dáváte porobeton?

jiri777
hodnocení

Já si říkám, že pórobeton bude více akumulovat teplo než izolační vata, tak to nebude v zimě tolik vychládat a létě se tolik ohřívat.
Ale je fakt, že okolo pozednice se bude vata dávat jednodušeji a zaizoluje víc než pórobeton.

že pórobeton bude více akumulovat teplo***Ano, to máte pravdu, ale když dodáte do porobetonu kbelík tepla, kolik toho tepla dostanete zpět? Určitě ne kbelík. Ale cena za to je zbytečná.

létě se tolik ohřívat.****ale to již tak nebude, v létě bude podkroví stejně přehřáté, budete časem dávat klimatizaci, jako mnozí.

...

jiri777
hodnocení

Jo, to máte pravdu,
Dobře, udělám sádrokarton a uvnitř to vycpu vatou

uvnitř to vycpu vyrovnám vatou s parozábranou

S parozábranou opatrně,viděl jsem shnilé pozednice.Za mne tam nemá co dělat.

jiri777
hodnocení

ale vždyť by tam měla být - izolace zevnitř, mohla by se tam srážet voda.

Nezatékalo spíš do těch pozednic?

Ale ta shnilá pozednice, nebyla tím, že tam byla parozábrana.

hodnocení

2x

Podle mne je nejlepší radou vždy konkrétní zkušenost. ;)

Tak přesně stejnou situaci a její řešení jsem realizoval, u našeho staršího RD, už před cca 50-ti lety. Tu pozednici jsem podezdil (tehdy) plynosilikátovou tvárnicí síly 30 cm a nahoře ji, touže tvárnicí, seříznutou na sílu, která pak lícovala s těmi tvárnicemi pod ní (asi těch 15-20 cm), obezdil. Z vnitřní strany pak je zeď obložena palubkami. Vnitřní strana je výšky cca 80 cm. Bez parozábrany a z vnější strany je zeď zateplena 8 cm Rotaflexu, krytého odvětrávaným palubkovým obložením (provedeno dodatečně před cca 30-ti lety). Vnitřní prostor je součástí obytné části, dokonce několik let používán i jako ložnice (v noci "nadýchaná" poměrně vysoká relativní vlhkost - v zimě občas i rosení okna). Nikdy žádný problém. Co se týká té tepelné izolace (vata), nebo akumulace (tvárnice), při té malé ploše o kterou jde, je celkem zbytečné řešit rozdíly a úspory, mezi tou vatou a plynosilikátem (ytongem). Nota bene, pokud je ještě z vnější strany ten "polyš". :)

Bohumile, souhlas...

Podle mne je nejlepší radou vždy konkrétní zkušenost
Ale možností je více...

hodnocení

0x

Jak máš namalovaný. Se sádrošem na šikmině sjet svisle až k podlaze.

Ta pozednice je na zdi, viď? Těžko bude vedle zdi. V luftě.

jiri777
hodnocení

Pozednice je na sloupkach a mezi nimi je jenom ta tenká zeď. Krajní sloupek je vidět na druhé fotce.
S tím porobetonem si říkám, že to bude mít lepší tepelnou akumulaci, to by se mi líbilo víc. Ale nejsem si moc jistý tou izolaci do mezery mezi zdmi.

hodnocení

0x

Pokud jak to vypadá dle fota že je pozednice uložena na pilířích a z části ve vzduchu (spíše ji tvoří dva támy vedle sebe=jeden na zdi druhý jen na pilířích) tak bych prostor pod trámem k cihle přizdil pórobetnonem m,ísto odsazeného přizdění nebo alespoň prostro vyplnil opět vatou nebo EPS,viz zeleně naznačeno na obr . Za pozedncí, ty trojúhelníky, (zeleně vyznačeno) bych to, jak jsme to vžy standartně prováděli, vyplnil skelnu vatou.(třeba něcio jako Isover orsik nebo Dekwool či Knauf Naturolpro...)

Zapomněl jsem vložit upravený obráze takže dodatečně!

Jak zaizolovat pozednici a prostor pod ní #4

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]