Nejste přihlášen/a.
Řeším zateplení půdy se šikmým stropem - šikminu zateplím klasicky sádrokartonem a vatou s parotěsnou folií. Co ale s prostorem pod pozednicí - viz nákres? Pozednici vyčuhuje až ven, předpokládám, že bude studená. Navíc za ní je asi už jenom 15cm zdi (možná 30, musím udělat nějakou sondu) + 5cm polystyrenu.
Jak ji zaizolovat? Napadlo mi řešení, které jsem už viděl viz nákres - udělat předstěnu z porobetonu. Prostor mezi porobetonem a původní zdí vyplnit izolací. Nebude tam kondenzovat voda kvůli rosnému bodu? Případně na izolaci dát směrem dovnitř parotěsnou folii? Aktuálně jde o nevytápěnou půdu, ale vychládá přes ní sousední pokoj a v budoucnu bude asi příležitostně vytápěna.
Nebo před to dát celou sádrokartonovou předstěnu s vatou a parotěskou?
Díky za rady
Častá situace na starších domech. Já jsem nepřizdíval porobetonem, jen jsem vyplnil prostor vatou a sádrošem. Proč tam dáváte porobeton?
že pórobeton bude více akumulovat teplo***Ano, to máte pravdu, ale když dodáte do porobetonu kbelík tepla, kolik toho tepla dostanete zpět? Určitě ne kbelík. Ale cena za to je zbytečná.
létě se tolik ohřívat.****ale to již tak nebude, v létě bude podkroví stejně přehřáté, budete časem dávat klimatizaci, jako mnozí.
...
Podle mne je nejlepší radou vždy konkrétní zkušenost.
Tak přesně stejnou situaci a její řešení jsem realizoval, u našeho staršího RD, už před cca 50-ti lety. Tu pozednici jsem podezdil (tehdy) plynosilikátovou tvárnicí síly 30 cm a nahoře ji, touže tvárnicí, seříznutou na sílu, která pak lícovala s těmi tvárnicemi pod ní (asi těch 15-20 cm), obezdil. Z vnitřní strany pak je zeď obložena palubkami. Vnitřní strana je výšky cca 80 cm. Bez parozábrany a z vnější strany je zeď zateplena 8 cm Rotaflexu, krytého odvětrávaným palubkovým obložením (provedeno dodatečně před cca 30-ti lety). Vnitřní prostor je součástí obytné části, dokonce několik let používán i jako ložnice (v noci "nadýchaná" poměrně vysoká relativní vlhkost - v zimě občas i rosení okna). Nikdy žádný problém. Co se týká té tepelné izolace (vata), nebo akumulace (tvárnice), při té malé ploše o kterou jde, je celkem zbytečné řešit rozdíly a úspory, mezi tou vatou a plynosilikátem (ytongem). Nota bene, pokud je ještě z vnější strany ten "polyš".
Jak máš namalovaný. Se sádrošem na šikmině sjet svisle až k podlaze.
Ta pozednice je na zdi, viď? Těžko bude vedle zdi. V luftě.
Pokud jak to vypadá dle fota že je pozednice uložena na pilířích a z části ve vzduchu (spíše ji tvoří dva támy vedle sebe=jeden na zdi druhý jen na pilířích) tak bych prostor pod trámem k cihle přizdil pórobetnonem m,ísto odsazeného přizdění nebo alespoň prostro vyplnil opět vatou nebo EPS,viz zeleně naznačeno na obr . Za pozedncí, ty trojúhelníky, (zeleně vyznačeno) bych to, jak jsme to vžy standartně prováděli, vyplnil skelnu vatou.(třeba něcio jako Isover orsik nebo Dekwool či Knauf Naturolpro...)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.