Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sepnutí ventilátoru na WC

Od: zednicek® odpovědí: 21 změna:

Dobrý den/ahoj,

mám dotaz na nějakého odborníka, jelikož jsem nikde na internetu nic podobného nenašel. Máme na WC ventilátor s doběhem (viz.foto) a je připojený na tlačítkový vypínač, můj dotaz zní, proč musím vypínač 3 vteřiny držet, než se ventilator spustí?

Ten stejný máme i v koupelně a je to to samé. Díky všem za rady a odpovědi.

Sepnutí ventilátoru na WC

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Ja by som ten ventilator demontoval a skusil na stole pripojit napajanie a tlacitko, ci to bude fungovat, podla toho sa uvidi.

hodnocení

3x

V návodu je uvedeno zpoždění na povel max 1,5s. Doslova je tam uvedeno: after the light is switched on, the fan activates with a delay of max 1.5 seconds. Takže to je vlastnost. Dalo by se to řešit zakoupením zvlášť časového relé a časovač ventilátoru vyřadit.

111®

To ale neříká že má tlačítko tak dlouho držet, nýbrž že nemá očekávat okamžitou reakci ale asi za 1,5s. Takže by to tazatel měl zkusit stisk-pustit a počkat jestli se rozjede po 1,5-2sec.

Ano, a to bych i tazateli vřele doporučil, stávající vyhodit a osadit nový časovač pod vypínač. Aspoň se odstraní ten zž přeznačený vodič. Tohle (přebarvení) dělávají domácí kutilové, profesionál měl takovou fušeřinu odmítnout a dát externí relé rovnou.
111®

Mimochodem vůbec bych se nedivil kdyby to dělal ten prach, že se rozjíždí pomalu. Ten větrák by si zasloužil vyčistit..

hodnocení

Tak jsem to zkusil jen zmáčknout a čekat ... A NIC, ale když jsem ho zmáčknul asi 5 vteřin po dojetí znovu, tak se rozeběhnul hned, ale 10 vteřin po dojetí už nejde. A také jsem ho zkusil cvakat po dvou vteřinách a na třetí cvaknutí se rozjede.

Jinak už je větrák vyčištěný *zdravi*, ale dělá to od začátku. Sundal jsem kryt i z toho v koupelně a je tam taky ten zž kabel přelepený (foto), tak už nevím, elektrika je v celém domě nová, ale možná si matně vzpomínám, že mně bylo tenkrát řečeno, že se nemusí z rozvaděče tahat sólo kabel, že se to pak ASI TAKHLE udělá...

Ještě mě napadá, nemůže to být třeba tím vypínačem? Máme jak ventilátory, tak vypínače/tlačítka stejný... Legrand Valena (foto)

Sepnutí ventilátoru na WC #2
Sepnutí ventilátoru na WC #3
hodnocení

A teď koukám na ty fotky a v každém ventilátoru to je jinak barevně zapojené, nemůže to být tím? Teď jsem se na to soustředil a v koupelně musím držet to tlačítko zmáčknuté menší dobu než na wc. Ale pokud by to mělo být jen na cvaknutí, tak to není hned ani v koupelně, ani na wc.

hodnocení

2x

Pretoze to zapojilo prasa, ktore preznacilo zltozeleny vodic na fazovy a potom sa da cakat vsetko.

hodnocení

Jestli to s tím může nějak souviset, tak si pamatuju, že napojoval nějaký kabel od vypínače světla wc, protože k tomu tlačitku nějaký nebyl nebo co. A tak se to dá nějak přepojit nebo co s tím? *zed*

Bude potřeba překontrolovat, jestli je ventilátor správně zapojen:
N - nulák
L - fáze
ciferník - fáze ze spínače
Takhle z fotky to vypadá, že je připojen správně, i když tedy použít ochranný (zemnící) vodič k přivedení fáze je zajímavá inovace *smich*

hodnocení

Dělal to elektrikář a říkal, že to jinak nejde připojit, ale je mně to divný a nejen mně. Také jsem slyšel verzi, že je to s prodlevou proto, aby někdo nemačkal tlačítko v domnění, že je to světlo, ale to se mně nezdá... V listopadu opět dorazí, tak se ho ještě zeptám, ale chci být dopředu trochu informovaný.

Ide to aj inak zapojiť,len chýba tam ešte jeden vodič. Pre prívod k tomúto ventilátoru by mal ísť 4-žilový kábel. Jeden je trvalá fáza,druhá je spinaná fáza ,tretí je nulák a štvrtý ochrana.

Slavco, žlutozelenou ochranu má přeznačenou za držákem kabelu na černej izolačkou.

Což je chyba a hrubá.

Jinak kdyby tam vodič měl, tak kam by ho na plastovém výrobku připojil, když je to s dvojitou izolací teb větrák.

@peter
Ano,ano,jestli prasak preznacil zluzozeleny vodic na fazovy,tak neni co resit a tuhle otazku uzavrit.
Nema cenu radit kdyz je instalace PROVEDEBA ZAMERNE NEBEZPECNE.
A pokud se vyskytuje plny fazovy napeti na zlutozelenym vodici, tak to je konec.
INSTALACE SE MUSI PREDELAT
KONEC DEBATY

Gumídku,ja viem,že žltozelený sa nesmie preznačovať,ja som len popísal,že prečo to spravil. Správne to zapojiť,znamená vysekať a dať nový kábel, a to asi určite nebolo po vôli zákaznika.

sasa*

Ano přeznačovat se nemá!Ale ventilátor je spotřebič II.tř. izolace.(ten PE vodič nepotřebuje! A měl by být ukončený u spotřebiče.

hodnocení

Tak všem díky za rady a informace, já s elektrikářem dám řeč, až se tady objeví a uvidím co z toho bude. Dám potom vědět, jak to dopadlo...

Ještě jednou díky všem...

kolemjdouci
hodnocení

0x

Neřeším barvy vodičů.

Ale když se kouknu na schéma zapojení, tak tam vidím, že tam nemá být žádné samostatné tlačítko, kterým by se ventilátor zapínal.

Ventilátor má být zapojený na vypínač světla a potenciometrem se nastaví buď doba zpoždění rozběhu nebo doba běhu ventilátoru.

Tak si to zapoj podle schématu ve verzi bez tlačítka na světlo. Ale když ti tam nepovede drát, jak má dle schématu, tak si stejně budeš muset koupelnu rozsekat a natáhnout drát novej.

Holt šikovnej elektrikář.

Cez bezdrotovy casovac a tlacitko by som to vedel vyriesit bez sekania.

Jakejkoliv bezdrát = být otrokem hlídat baterku, aby to fungovalo. I když vydrží rok či dva.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]