Zdravím, pořídil jsem malou udírničku (máme i velkou starou na prase, ale ta je zbytečně velká),strivil u ní příjemný sobotní večer a spokojenost, udíme hlavně sýry a douzujeme špek, slaninu a uzeniny. Mám celkem dost dřeva z ořešáku, které jsem považoval za nevhodné, ale přece jen jsem kouknul na net a shrnout se to dá asi tak, že v článcích o uzení je ořešák většinou doporučovaný, i když kvůli výraznosti spíše namixovaný s něčím. Naopak v diskuzích je ořešák většinově zavrhován, ovšem stylem "ani bych to nezkoušel" (ono i zde byl kdysi podobný dotaz). Takže by mě zajímalo, jestli někdo z vás ten ořešák skutečně zkusil.
Roky jsme udili výhradně naší trnkou. Když už jsme neměli prasata, zboural otec udírnu na studený kouř...
Podařilo se nám zajistit dvě půlky prasete v rámci nějakého plnění pronájmu pole atd. a po rozporcování a naložení jsme maso udili u souseda. Ten bohužel nechal v udírně své vlastní dřevo - možná mu to bylo jedno, možná zapomněl. Maso, které jsme pak po jeho vřelé pomoci a přikládání získali, jsme museli vždy uvařit. Ani tak jsme se ale nezbavili štiplavého zápachu ořešáku ...
Důvod netuším - možná syrový ořech, možná kůra, možná ... - ale rozhodně už nikdy nebudu udit u někoho bez vlastní kontroly.
Osobně udím dubem a bukem. Tak půl na půl. Na poslední dvě hodiny dávám nějaký ovoce. Co je zrovna po ruce. Teď mám ještě něco švestky, pokácel jsem nedávno třešeň, tak až uschne, bude třešeň. Ale vše bez kůry. Jen holý dřevo, neshnilý. Možná to je nezdravý, ale sakra dobrý.
Nezkusil, protože cokoliv tmavýho do žaludku je karcinogenní, je to zcela zbytečný ořešák taky nebude zdravotně nic moc, kdysi hodně dávno, jsme měli švestkový dřevo, ještě ho někde mám.
Malé doplnění. Tak mne zde ta debata o uzení vrátila o 70 let zpět do dětství a vybavil jsem si, jak tehdy děda udil. Převážně vepřové, ale jednou i skopové maso. Jako děti jsme u toho museli asistovat. V udírně se topilo olší, na oheň se občas přihodila zelená větvička jalovce. Ten tam tehdy, na rozdíl od dneška rostl ve velikém množství na "obecních drahách".
Jj, já mám zase vzpomínky z dětství jen necelých 50 let zpět, jak jsme udili skopové klobásky. (Babička chovala ovce.) Snesla se s půdy stará almara, za barákem postavila na zem, motykou se vykopal tunel "kouřoovodu" do země a přiklopil kameny a cihlama a zasypal hlínou a i ohniště se vykopalo do země a obložilo cihlama. Dřevo se moc neřešilo, ale bylo tam jen z ovocných stromů v zahradě. Výsledek luxusní.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.