Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Revize v pronájmu

Od: hruskovec odpovědí: 20 změna:

Ahoj,
zajímalo by mě, jak funguje zařízování a revize různých zařížení z pohledu nájemce/pronájímatel.
Když je člověk v nájmu, tak se automaticky předpokládá, že pravidelné kontroly bude platit a zařizovat on na vlastní náklady?
Nebo to má zařizovat nájemce ale pronajímatel to má proplatit?

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Revize patří pod běžnou údržbu. Běžná údržba jde na vrub nájemce, neí-li stanoveno jinak, tzn. pokud není dohoda mezi pronajímatelem a nájemcem, která by říkala opak.

doplněno 24.10.23 17:53:

@vitovec: Ano, je třeba si ujasnit o čem je řeč. Tzv. výchozí revize, tedy ta prvotní, která umožňuje zařízení legálně uvést do provozu, jistě nespadá pod běžnou údržbu. Periodické prohlídky ale ano.

hruskovec
hodnocení

Takže to musím i platit ze svého?
Revizi i kontrolu?

Dobrý den: Já bych to viděl tak, že zajištění revizí a pod. je povinností majitele, vlastníka revidované věci, zařízení. To nevylučuje to, že pokud je současně pronajímatel náklady zohlední ve výši nájemného.

jablkovec
Pokud není dohodnuto jinak, platí nařízení vlády 308 / 2015, takže to, jak to vidí Vítovec (blbě), je zcela nepodstatné!
Nechceš die nadáno přečíst si jednoduchý legislativní předpis na dvě A 4
asd1

Tam o tom že revize jsou běžná údržba neni nic ;)

Vážení! Asi došlo k nedorozumění, zmiňovaná vyhláška řeší "běžnou údržbu .. a drobné opravy ".

Tazatel se ptal na "revize", o těch se však ve vyhl. 308/2015 nic nepíše. Já myslím že se ptá na zákonné, pravidelné revize - např. elektroinstalace, hromosvodů, komínů, kotlů, plynu a pod. a ne na kontroly, prohlídky, zkoušky a opravy řešené předmětnou vyhláškou.

Pane Vitovec a co říkáte na větu:"Obecně platí, že pokud nájemní smlouva nestanoví jinak, veškeré revize a kontroly spadají do kategorie běžné údržby."

asd1

Názor autora novinovýho článku neni platný předpis, tam si může plkat co chce...

To byl názor autora? Nebo citace odborníka na nájemní právo?

Když 10 novinářů napíše podobnou zprávu, tak je to co?

rev
hodnocení

0x

Jsem nájemce.Veškeré revize/kontroly si zařizuje a platí pronajimatel sám.

hodnocení

0x

Osobně jsem to řešil individuálně, dle "nájemníka". Někomu jsem to proplatil, jiný nájemník si to musel platit sám.

Jinak jsem se řídil předpisem.

Dosta často jsem toto musel vytisknout a ukázat nájemníkům, že jim opravdu neproplatím výměnu sifonu pod umyvadlem.

doplněno 24.10.23 17:37:

r21.cz/...

Obecně platí, že pokud nájemní smlouva nestanoví jinak, veškeré revize a kontroly spadají do kategorie běžné údržby. Tu provádí sám nájemce, ve vlastní režii a na vlastní náklady. Je tak zodpovědný i za všechny kontroly a revize elektrických a plynových zařízení v nájemním bytě.

a jiná názor:

Revize vs. servisní prohlídky. Mezi povinnosti pronajímatele patří mj. řádné provádění revizí plynového kotle. Je však třeba rozlišovat mezi revizí a servisními prohlídkami kotle.

Čištění kotle a r/...

Záleží, kdo komu a co uvěří...

hruskovec
hodnocení

A v případě, že to jako nájemce neudělám/nezvládnu nikoho sehnat, jaké to má případné dohry?

...jaké to má případné dohry.....

zaléží, co se stane pak...

hruskovec
hodnocení

No ale kdo tohle případně řeší oficiálně?

hruskovec: Periodickou prohlídku (revizi) k životu v podstatě nepotřebujete (narozdíl od revize výchozí). Až do doby, než se něco stane. Pak odmítá pojišťovna plnit, případně se řeší náhrada škody a v extrému se problém může přesunout i do roviny trestně právní (obecné ohrožení z nedbalosti...)

A terazky mi povedztě Kefalín, čo vy si predstavujetě pod takým slovom kdo tohle

jenny
hodnocení

0x
Když jsme kdysi bývali v nájmu (díky bohu už jsme léta ve vlastním), zařizoval a platil si to majitel baráku. Tedy revize plynu, komínů atd. Když jsme chtěli vyměnit plynové topení, bojler, vodovodní baterie, staré WC atd. Tak z toho už nechtěl vyměnit nic. Pamatuji, že jsme si to tedy vyměnili sami a když po létech hodil výpověď, že potřebuje byt pro příbuzného (ač měl celý činžák, ale znáte to, tyhle výmluvy, že ano), zase jsme mu tam všechny ty staré a většinou i nefunkční hnusy (prozíravě nevyhozené, ale uložené ve sklepě) namontovali zpátky. Tož asi tak.

Hm. Předpokládám, že jste byt převzali funkční, s platmýma revizema. A v tomtéž funkčním stavu jste ho i předali. Jak jste vyřešili novou revizi u starých nefunkčních plynových topení?

bee
Klasicky nijak, zájemce je schopný vyhodit původní svítidlo, pak si tam namontovat svoje, a při odchodu nechat čouhat ze zdi dráty.
Bohužel, nájemce je tvor chráněny, často též slušností a intelektem nepostižený.
Co se týče revizi plynu, no tak je v zájmu majitele, aby mu nevybouchl barák, jeho povinnost je dělat revizi na společných částech v případě, že jde o právnickou osobu, podnikatele, tj. i SVJ.
Každopádně to je dobrá metoda jak se zbavit nájemce, mít ve smlouvě, že to je povinnost dělat revize, 99% nájemců to stejně neudělá.
Už se mi stalo, že nechal odpojit plyn… nájemce obecně je škodná, to znamená, že často dělá škody, které je pak nutno vymáhat k Uhradě
jenny
Ne, předpokládáte špatně, byt převzali rodiče v dezolátním stavu ještě za komára od OPBH. Sami si vše dali do obyvatelného stavu. Po sametu se o celý barák přihlásil nějaký prapotomek původních majitelů, dostal to v restituci a začal časem vyjebávat s lidma. Jak říkám, je to už mnoho let. Takže fakt mě absolutně netrhalo žíly, že tam dostal zpátky staré nefunkční spotřebiče, a ano i ty dráty ve zdi po lustrech a světlech jsme mu tam nechali. Nové revize jsme samozřejmě neřešili nijak, to už nebyl náš problém. Podle hesla hážeš shit na mě, hážu shit na tebe. On sám se o ten barák, ani ten byt, nezasloužil vůbec nijak a kdyby se nebál nedělat revize plynu a spalin, (asi kvůli pojišťovně, v případě nějaké nehody) nedal by do toho baráku ani halíř. Prostě jen kasírovat, taková ta klasika novodobých zbohatlíků let devadesátých.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]