Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
zajímalo by mě, jak funguje zařízování a revize různých zařížení z pohledu nájemce/pronájímatel.
Když je člověk v nájmu, tak se automaticky předpokládá, že pravidelné kontroly bude platit a zařizovat on na vlastní náklady?
Nebo to má zařizovat nájemce ale pronajímatel to má proplatit?
Revize patří pod běžnou údržbu. Běžná údržba jde na vrub nájemce, neí-li stanoveno jinak, tzn. pokud není dohoda mezi pronajímatelem a nájemcem, která by říkala opak.
@vitovec: Ano, je třeba si ujasnit o čem je řeč. Tzv. výchozí revize, tedy ta prvotní, která umožňuje zařízení legálně uvést do provozu, jistě nespadá pod běžnou údržbu. Periodické prohlídky ale ano.
Dobrý den: Já bych to viděl tak, že zajištění revizí a pod. je povinností majitele, vlastníka revidované věci, zařízení. To nevylučuje to, že pokud je současně pronajímatel náklady zohlední ve výši nájemného.
Vážení! Asi došlo k nedorozumění, zmiňovaná vyhláška řeší "běžnou údržbu .. a drobné opravy ".
Tazatel se ptal na "revize", o těch se však ve vyhl. 308/2015 nic nepíše. Já myslím že se ptá na zákonné, pravidelné revize - např. elektroinstalace, hromosvodů, komínů, kotlů, plynu a pod. a ne na kontroly, prohlídky, zkoušky a opravy řešené předmětnou vyhláškou.
Pane Vitovec a co říkáte na větu:"Obecně platí, že pokud nájemní smlouva nestanoví jinak, veškeré revize a kontroly spadají do kategorie běžné údržby."
Osobně jsem to řešil individuálně, dle "nájemníka". Někomu jsem to proplatil, jiný nájemník si to musel platit sám.
Jinak jsem se řídil předpisem.
Dosta často jsem toto musel vytisknout a ukázat nájemníkům, že jim opravdu neproplatím výměnu sifonu pod umyvadlem.
Obecně platí, že pokud nájemní smlouva nestanoví jinak, veškeré revize a kontroly spadají do kategorie běžné údržby. Tu provádí sám nájemce, ve vlastní režii a na vlastní náklady. Je tak zodpovědný i za všechny kontroly a revize elektrických a plynových zařízení v nájemním bytě.
Revize vs. servisní prohlídky. Mezi povinnosti pronajímatele patří mj. řádné provádění revizí plynového kotle. Je však třeba rozlišovat mezi revizí a servisními prohlídkami kotle.
Záleží, kdo komu a co uvěří...
A v případě, že to jako nájemce neudělám/nezvládnu nikoho sehnat, jaké to má případné dohry?
hruskovec: Periodickou prohlídku (revizi) k životu v podstatě nepotřebujete (narozdíl od revize výchozí). Až do doby, než se něco stane. Pak odmítá pojišťovna plnit, případně se řeší náhrada škody a v extrému se problém může přesunout i do roviny trestně právní (obecné ohrožení z nedbalosti...)
Hm. Předpokládám, že jste byt převzali funkční, s platmýma revizema. A v tomtéž funkčním stavu jste ho i předali. Jak jste vyřešili novou revizi u starých nefunkčních plynových topení?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.