Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Převod točivého pohybu na posuvný

Od: danielbencik odpovědí: 10 změna:

Ahoj,

rád bych si postavil mašinku na vyčesávání trávníku, protože co jde koupit v obchodě trávník spíš vytrhává než češe.

Elektromotor uložený příčně (tj. osa vede "zleva doprava") potřebuju nějak spojit s "hráběma", které by se měly pohybovat podélně (tj. "dopředu a dozadu") - prodává se na to spojení nějaký díl? Stačí mi jméno toho dílu.

Díky!

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Pro převod točivého pohybu na přímočarý se používá klikový mechanismus. Ovšem asi to nebude tak jednoduché nebo si to aspoň nedokážu představit. Elektromotor je s největší pravděpodobností třeba zpřevodovat do pomala a hlavně zajistit, aby hrábě nešly přímočaým vratným pohybem, jinak se místo vyhrabávaní trávníku budou zahrabávat do země.

hodnocení

1x

To co potrebujes je klikovy mechanismus s posuvnym vedenim (krizakem) a nejlepe i kulisou pro vratny pohyb odlisny od pracovniho.

Zda se neco necha koupit hotove netusim.

Bud si vyrobit, nebo vypitvat z neceho podobneho, mozna napr. z elektrickych nuzek na zive ploty a pod a upravit.

Cokoliv hotoveho dostupneho bude mit ale omezeni v delce linearniho chodu a nemusi to odpovidat tvym pozadavkum.

doplněno 24.10.23 10:54:

Otazka zustava, proc je nutne prevadet tocivy pohyb na posuvny.

Ze lide hrabou hrabeme posuvne neznamena, ze automatizovany proces to musi delat stejne.

Urcite by sel pouzit nejaky druh rotacniho pohybu a odpada pakarna snejakymi mechanismy.

Přesně tak. U ručního zametání je to taky posuvný vratný pohyb a u automatizovaného rotační *palec*

hodnocení

0x

Kromě již zmíněné kliky (s omezenou délkou pohybu hrábí) by šel ještě použít

- šnekový převod - cs.wikipedia.org/...

- hřebenový převod - cs.wikipedia.org/... podobně jako na obrázku upload.wikimedia.org/... ale to dolní se zubama by bylo rovné a byla by to násada hrábí

- en.wikipedia.org/... převést rotaci na rovnoběžnou s osou hrabí a točit maticí na šroubové tyči (násada hrabí)

Záleší na tom, jak dlouhý pracovní pohyb potřebujete, jaké jsou požadované rychlosti motoru a hrabí a taky jakou sílu chcete přenáčet

danielbencik
hodnocení

Wow, mega díky za odpovědi.

Rozsah pohybu mi stačí klidně 2-3cm, protože na tom česání trávníku je právě to blbý to, že to člověk může dělat jen po malých kouskách (hrábě musí trávník rozčesávat stejně jako si člověk rozčesává vlasy, když se na to moc tlačí, tak si člověk vytrhne trávu/vlasy).

Že by hrábě prováděly taky rotační pohyb jsem přemýšlel, ale má to nevýhody, který se slovně blbě popisujou a nemám to v CADu.

Stran elektromotoru - myslel jsem, že když bude výkonově odpovídat výkonu člověka, tak to bude OK, takže cca 300W by mělo být až až. Otáčky jsem myslel, že se vyřeší "nějak elektronicky", ale o elmotorech vím prd (takže nevím ani rozdíl mezi synchronním a asynchronním), tudíž ani nevím, jestli to nějak omezením napětí / proudu jde. Táta studoval FEL, ale je to už pár dekád, takže mi to má kdo bezpečně zapojit, ale nejdřív musím vědět co. Proto ... jde koupit elmotor v tomhle výkonu, co bude mít otáčky regulovatelný nějakým regulátorem?

sasa*

V elektrice, se nevyznáš. Od jiných chceš poradit mechaniku, ale chceš stavět hrábě no to je dobrý. Připadá mi to, když soused dostal výškoměr z letadla o průměru cca 50mm a chtěl si postavcit letadlo! Ono - tak nějak ale nefunguje. Je třeba mít dokonalé základy. Ty dle mne nemáš nic, - nezlob se...

No s tim nahrazeni cloveka obdobne vykonym strojem to tak jednoduche neni.

1. Clovek nepotrebuje zadny velky vykon, ale dokaze v pripade potreby zapojit svaly a tim vyvinout potrebnou silu (tocivy moment u motoru).

2. Clovek ma zpetnou vazbu. Odlehci, zatizi, zastavi, vrati, popotahne, nadzvedne, pritahne...podle potreby.

Tohle zadny jednoduchy stroj mit nebude a bezne se to nahrazuje pruznosti - nekde musi neco uhnout. Tudiz jsou hrabaci trny (viz zmineny vertikulator) napriklad pruzne nebo pruzne ulozene, ale zaroven musi byt cely stroj dostatecne silny, aby se nezasekaval o kazdou pampelisku.

-

To to planujes drzet v ruce? O co je to pak jednodussi - a hlavne kvalitnejsi - hrabat motorem nez rucne? Nebo to ma byt samojizdne?

Dej sem obrazek, ceho zhruba chces dosahnout.

Popravde totiz vubec nevim, co takove cesani travniku vlastne znamena.

danielbencik
hodnocení

Jasně, rozumím. Vyčesání trávníku je v principu podobný jako vertikutace, jen s tím rozdílem že vertikutace má jít 3-4mm do terénu, zatímco vyčesání má jen vyndat starou odumřelou trávu a nevykosit živý rostliny. Po vertikutaci je trávník dost KO, po česání ne. Problém s česáním je ten, že je to časově náročný, protože ručně člověk musí jet česacíma hráběma "tam a sem" hrozně mockrát kvůli tomu, že je tráva zacuchtaná a prostě jí jde rozčesávat jen postupně. Ergo ten motor má bejt lepší než člověk v tom, že zvládá ten pohyb "tam a zpět" dělat 60x do minuty, což jako člověk nedáš. Máme 300m trávník a vyčesat ho růčo je práce na 6-8 hodin v jednom směru.

Mělo by to bejt na kolečkách, hrábě vpředu, směr posuvu dozadu (tj. do učesanýho trávníku už nešlapu). Samojízdné to mít neplánuju - plánuju to táhnout sám a tam, kde tráva drží víc pohromadě, prostě ucejtím, že to nejede, tak počkám / zpomalím, než se to tužší místo rozčísne.

Obrázek nemám - ono se totiž nic takovýho nevyrábí - proto to takhle bastlim. Ptal jsem se na školení péče o trávník, čim vyčesávat a týpek mi řekl, že jediná strojní cesta, co neničí trávník, je strojem z USA za 250k. Někteří borci češou česací kazetou do vřetene, ale to je sekačka za 50K + kazeta za 10K ... a vřeteno je choulostivej stroj. Vertikutátor máme benzínovej a ty pružiny v něm jsou pružný minimálně, nedovedu si představit, jak taková věc nepoškrábe zdravej list trávníku, i kdyby to jelo jen na čtvrtinový otáčky.

hodnocení

0x

Podle tvých požadavků a tvoji velice mlhavé představy řešení těch motorových hrabíí, tak já navrhuji, abys si koupil klasický vertikutátor (elektrický) a k němu ti pak někdo může dodělat možnost nastavení otáček elektromotoru.

Možná budou pomalejší otáčky šetrnější k trávě. Ale to musíš vyzkoušet sám.

On i ten vertikutátor funguje stejně jako hrábě, pokud si nastavíš správnou výšku pro nože a pro dráty. Akorát má o dost větší výkon než 300W a vyčesanou trávu vyhazuje přímo do sběrného koše.

danielbencik
hodnocení

Já bych nesměšoval mojí mlhavou představu o tom, jak se regulujou otáčky elmotorů s tím, jak dobrou mám představu toho stroje.

S vertikutátorem mám obecně špatnou zkušenost, i s vyndanýma nožema, kdy ve válci zůstanou jen pružiny - lhostejno zda člověk nastaví menší či větší záběr, prostě to spíš trávu drtí než šetrně češe. Nicméně, možnost to nějak zbastlit z našeho elektrickýho vertikutátoru, kterej by se zpomalil, nechám jako plán B, to by mohlo fungovat, díky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]