Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čím vyprat mastný flek od oleje

Od: lenkaa odpovědí: 10 změna:
Dobrý den,
zamastila jsem si tričko při vaření od řepkového oleje.
Zkoušela jsem ho ručně vyprat práškem na praní, ale flek tam pořád zůstal.
Nevíte čím by to mohlo jít vyprat?
Děkuju

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Flek pokapat neředěným Jarem, chvíli počkat a pak vyprat.

hodnocení

5x

Nevím, ale já jsem mastné věci pral v ruce i mýdlem a šlo to, musí se použít hodně teplá voda. Pračka při 60st. by to měla vyprat.

liska5
hodnocení

5x

Já mám na tyhle urputné skvrny odstraňovač odolných skvrn z drogerie.. Štětečkem ve víčku skvrnu natřu a po 10 minutách vyperu.

hodnocení

5x

Extrémě mastné skvrny z textilu jsem odpradávna čistil nějakým rozpouštědlem (technický benzín, toluen, tetrachlor, trichloretylen, aceton...). Také se snad ještě prodává kdysi velmi účinný (a feťáky zneužívaný) přípravek "čikuli", ale ten má s originálním prostředkem společný už asi jen název. Skvrnu podložit savým materiálem a zvrchu zvolna přetírat (netlačit) hadříkem namočeným v rozpouštědle. Po vyschnutí rozpouštědla vyprat běžným způsobem. Tím se odstraní i mapa, která se kolem skvrny často při čištění vytvoří.

Před vlastním čištěním a někde na skrytém místě přesvědčte, že rozpouštědlo nepoškozuje textil.

Přesně tak, pod látku noviny nebo vrstvu toaleťáku, na skvrnu kosmetický tampon navlhčený v ředidlu a přetírat, akorát já na to tlačím, aby se uvolněná látka (olej, barva, lepidlo...) dobře vsákla do novin. Na mastnotu je výborný perchloretylen.

Na noviny pozor - může se stát, že se text/obrázek obtiskne. To radši ten toaletní papír.

bery*
Hlavně to, jako já, omylem nepodlozit něčím plastovým ... Jsem takhle dětský tričko od cakance barvy při čištění ředidlem odložil na plným ponku na plastovou trafopajku, její obtisk se do látky dokonale okopíroval a definitivně vcucnul ...

hodnocení

4x

Monteráček na mastnou špínu - léty prověřené ...

dubrava.cz/...

Flek tam asi zůstane ... snad vybělit chlorem - ale pak se vám látka rozpadne ...

makk
hodnocení

1x

Úplně se to napoprvé asi nepovede, ale nejlepší výsledky mám s libovolným prostředkem na mytí nádobí (saponátový, ne prášek :) ). Neředěný kápnout na skvrnu, rozetřít, nechat 10-15 min a pak normálně vyprat. Takto jsem obstojně vypral i vyjetý motorový olej.

lenkaa
hodnocení

Zkusím ten jar, ten najdu doma. Děkuji

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]