Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rozvody topeni - měď nebo plast?

Od: jozkajozak odpovědí: 9 změna:

v cem pricest vodu k radiatotum?

jeda firma me tvrdi ze jedine med-spoj letovany,druha firma zase plasto-hlinik,spoj lisovany!

Pro co se rozhodnout?Co ma delsi zivotnost?Rozvod pujde v podlaze v polystyrenu ,zaleje se anhydrydem.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

standam*
hodnocení

2x

pokud to bude v podlaze je to jedno. Zivotnost ti nikdo nerekne, protoze jeste neubehlo tolik let aby se to poznalo:)

CU trubky se dnes i lisuji a kazda firma ti bude nutit to sve.

Podivej se na to z jine stranky, pokud ti firma ALpex nabidne za stejnou cenu jako firma s CU dej CU. Jinak dle penezenky.

Ale predpokladam, ze Alpex bude mnohem levnejsi, ale nachylnejsi na poskozeni nez dodelas podlahu.

Pokus si to budes delat sam a vyberes si med, tak spis lisovat nez letovat.

jozkajozak
hodnocení

Dekuji za odpovedi!zapomnel jsem dodat ze mam jiz stupacky do patra vyvedene v medi!Delala to firma s kterou jsem se jiz nedohodl na dalsi praci!A jina firma chce poracovat v tom ALpexu! je vhodne napojit jiny material?dekuji za radu

standam*

je to mozne, ale AL a CU nesmi prijit do styku. Je nutne pouzivat mosaz prechodky apod.

dzejar*

Měď s tím hliníkem do styku nepřijde, neboť je zalitý mezi dvěma vrstvami PEX (PEX-AL-PEX) A klidně na stoupačku v mědi napojte to plastové potrubí, akorát ho v té podlaze důkladně zaizolujte. Pak bude mít i po zalití betonem kam dilatovat.

standam*

pletes se:) vubec neni podstatne, ze PE je z vnejsi a vnitrni strany.

lui*

Ono je to stejně jedno. Napojení mědi na Alpex se stejně musí udělat klasickým šroubovacím spojem. Na jedné straně pájeným na měď, na druhé straně lisovaným nebo v případě Smartfixu jen nasunutý na Alpex. Takže to nemá cenu řešit. Navíc ten hliník se vůbec nedostane do styku s vodou. Jedině by se musela poškodit vnitřní vrstva. Moje zkušenost: Alupex je levnější, dobře a rychle se s ním dělá. V případě Smartfixové technologie, stačí jen kleště na PPR trubky, a kalibrátor. Kalibrátor je lepší ten ze sady(kazety), kde je každý rozměr zvlášt výměnný v držadle. Ten čtyřnásobný do čtyř směrů, je na nic. Blbě se s ním dělá.

Jinak jen potvrzuji, že je nutno důsledně dbát u Alupexu na dilatační mezery na koncích.

A ještě jedno upozornění. Potřeboval jsem 5m rovné tyče na přívody,(mám je klasicky nad podlahou). Dostal jsem v krámě místo toho, narovnané tyče z kluba. Bohužel jsem to kupoval sám bez topenáře, a když mi to řekl, už to bylo zaplacené. Tak si dejte bacha, at si nenaběhnete jako já.

jabraka*
hodnocení

0x

Pokud máš zařízení na letování,naletuj to.Pokud máš lisovací kleště,použij je.Pokud to bude dělat firma,nech to na nich.Je to rovnocenné.Pokud přívody k radiátorúm povedeš podlahou,nezapomeň na dilataci.Nejlépe je trubku nasunout ještě do jedné plastové,nebo nasadit molitanovou chráničku.,Nebo to dát zespodu pod polystyren.Pak není problém to zalít.

JABRAKA

diamantovymagnat*
hodnocení

0x

já mám podlahovku v plastu. běží mi pátým rokem a bez problémů. rychlá a čistá pokládka, můžu jen doporučit.

tysonek*
hodnocení

0x

Ja měl stejny způsob, nakonec jsem koupil radiatory Korado a napojil na medene rozvody, ktere jsem natahl podlahou, udelal izolaci a zalil anhydritem. Med je spájená a vydrží dlouho. Aspon teda myslím :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]