Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Propojení MET a zemního pásku

Od: booda® odpovědí: 9 změna:

Dobrý den, prosím o radu,

co jsem většinou slyšel a viděl, tak pro propojení zemního pásku a MET pospojení pod hl. rozvaděčem se používá FeZn 10mm kulatina. Dá se použít i něco jiného? Např. CY nebo CYA 16mm? Propojka bude tak 3m dlouhá. Už se mi doma neche nějak moc sekat, tak proto se ptám. Díky.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Zásadní věc jestli fezn pásek končí nad zemí!
Jestli spoj s páskem bude v zemi nebo betonu musíte koupit 10ku kulatinu a a provést správné spojení a antikorozní úpravu.
Jestli je napojení nad zemí můžete použít jiný vodič adekvátního průřezu, průřez je ještě závislí na přítomnosti ochrany LPS.

hodnocení

0x
No samozřejmě, měděný kabel vhodného průřezu naprosto vyhoví. Železný pásek, kulatinu chystají chytří elektrikáři ke svorkovnici HOP v novostavbách, dodatečně ve starších budovách už jen masochisti.
@danicek
Lze dodatečně vložit zemní i pásek i do základu. Již hotového domu.
Chce to jen trochu lidského sádla a nemít v hlavě kostku místo mozku. *afro*

To by mě teda opravdu zajímalo, jak se vkládá pásek do základů hotového domu tak, aby vytvořil plnohodnotný základový zemnič. Nemyslím si, že mám v hlavě kostky, prostě to opravdu nevím. Spíš si myslím, že ty děláš ramena aniž bys o věci cokoliv věděl.

hodnocení

Ok. A je ten průřez 16 nebo radši více?

hodnocení

Pásek je nad zemí, ale je starý. Na jaře bych chtěl položit nový a zase ho vyvézt nad zem a napojit se na něj. Lps nemám.
Nad zemí může být kulatina fezn průměr 8mm. Cu minimálně 6 a minimální průřez jak hlavní domovní vedení.
hodnocení

Rozumím. Přívod do domu mám 4x10. Vyšpatnil jsem někde cya 16, tak bych ji tam dal, když už jí mám.

Venkovní propojení bych provedl v této krabici - eshop.elkov.cz/...

Když bych vyvedl pásek nad zem, tam si dovedu představit, jak napojit cya vodič. Navrtat dirku do pásku, na vodič dát očko lisovaci, šroub a matku. U kulatiny nevím, je na to nějaká spešl spojka?

Ona je svorka i pro pásovinu. EPS 1

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]