Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nájemce neplatič

Od: krzdte® odpovědí: 25 změna:
Vlastním ideální jednu třetinu nájemního domu ,ostatní id.třetiny vlastní další dvě majitelky.V domě bydlí desítky let nájemkyně spolu s bezdomovcem bez nájemní smlouvy,dlouhé roky mi dluží 1/3 nájemného, ostatní majitelkám ůdajně platí,má odpojen plynoměr i elektroměr z důvodů nelplacení energií,má 4 exekuce, na balkoně rozdělává otevřený oheň,zabírá neoprávněně půdu,sklep,chodbu,chová se agresivně,hrubě porušuje dobré mravy,vodu platí občas ,nebo jen za jednoho.Nemohu podat návrh k soudu na vystěhování,potřebuji k tomu podpis aspoň jedné další spolumajitelky, ale jednu to vůbec nezajímá,bydlí jinde,druhé spolumajitelce ůdajně platí,a tato si z nájemkyně za léta vytvořila posluhovačku a pomocnou sílu pro všechno. Zkoušela jsem svůj díl domu i prodat,ale,když přišel zájemce,setkal se s hrubým pokřikem z oken teto nájemkyně a bylo po obchodu.Nájemkyni současný stav vyhovuje.Policie to bude řešit až budu mít rozhodnutí soudu o vystěhování v ruce.Má prosím někdo rozumnou zákonou radu,jak postupovat?

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x
Vy chcete zákonou radu i když vidíte, jak stupidní zákony tu máme?

hodnocení

2x

Pokud se nemýlím, tak k pronájmu společného majetku musí být souhlas všech majitelů. Takže nájemkyni bych písemně sdělil, že souhlas odvolávám a dal bych ji termín k vystěhování, pak bych se obrátil na soud.

hodnocení

Nájemkyně má výpověď od roku 1991. Na soud se mohu obrátit,budu-li mít souhlas,podpis a osobní ůčast u soudu aspoň jedné další spolumajitelky, a to nemám.

Máte pravdu, asi musí být většina a nikoliv všichni, pak nezbývá než zkusit ukecat tu vzdálenou paní, že i její majetek je poškozován, prodat svůj podíl, nebo požádat soud o zrušení spoluvlastnictví.

hodnocení

2x
" Zkoušela jsem svůj díl domu i prodat" - no, pokud byla cena obvyklá, nedivím se. Pokud by cena odpovídala okolnostem, asi by se nějaký kupec střelec našel. Pohněte s cenou dolů a on to někdo koupí, kdo následně i vyřeší problémy...

hodnocení

0x

musíte podat návrh na ukončení spoluvlastnictví. NIC VÍC. Před tím, bych obeslal všechny spoluvlastníky s nějakou nabídkou.

hodnocení

Jedna nemá o koupi zájem,nemá peníze,druhá spolumajitelka,co bydlí mimo dům,má zájem,ale za třetinovou cenu.V případě prodeje mé idaál.třetiny(komukoliv) musím dokázat koupit jiný byt pro mne.
bbbb

Takže za Vaši třetinu vám nabízí třetinu ceny domu?

teď do toho pletete, že nemáte kde bydlet...

co presne chcete? Pokud tvrdite, ze plati najem jinym vlastnikum, a mate na to dukazy, zazalujte jine vlastniky o vydani alikvotni vyse najmu, samozrejme po predzalobni vyzve. samozřejmě v ideálním případě, vy soudíte stejně jen za poslední 3 roky, zbytek je promlčeno, což pravděpodobně žalovaný namítne.

Kecy o bezdomovci a odpojenem elmeru ukazuji na zalobnicka a neschopnost ci lakotu si zaplatit pravni radu, kterou vam tady nedame, protoze nezname detaily. každopádně bydlet přes 30 let s někým kdo mě, kdo neplatí nájem, tedy vedle něj bydlet, to je poněkud divné.

bbbb:
No to máte vlastně pravdu. Když je ideální spoluvlastnictví, tak jak může jeden majitel dostávat peníze a jiný nikoliv? To tam v tom baráku panují opravdu divné poměry.

hodnocení

Bydlím v této nemovitosti,v jednom bytě,jehož vlastním jednu třetinu.Takže když prodám svoji ideální třetinu domu,musím se vystěhovat někam jinam.Nikde nepíši,že nemám kde bydlet.Žádné důkazy,doklady, o platbách ostatním spolumajitelům nemám.Mým prvořadým zájmem je vystěhovat neplatiče,byt uvést do obyvatelného stavu a dál pronajímat ,a zíkávat na nájmu aspoň tu jednu třetinu.Nájemkyně může spolubydlet dlouhodobě s kým chce,pokud platí nájem,energie,odpady atd.Což nečiní,proto jí dodavatelé odpojili el.měr a plynoměr.Vodu odpojit z hyg.důvodů nelze. Advokátů jsem najala několik,všichni prohlásili,že jde o patovou situaci,která nejde řešit,pokud nebude snaha vystěhovat neplatiče aspoň od jednoho dalšího spolumajitele.Nemovitost ,jedna třetina,byl dar od rodičů.Současně nikdo nechce nic dělit,každý se při jakékoli snaze o spravedlivé rozdělění cítí znevýhodněn.Těžko dělit 5 různě velikých bytů + nebytové prostory na tři spravedlivé díly.
berte
Rozdělit se to dá. Každý byt má nějakou metráž, nebytové prostory také. Pár let zpět jsem jsem viděl rozdělení činžáku o asi 20 bytech a několika nebytových prostorech mezi 6 vlastníků, kteří ještě vlastnili různě velké podíly, ale nikdo neměl nadpoloviční většinu a žádná parta, která se spolu dokázala aspoň bavit, i když se spolčila, nedala nadpoloviční většinu. Nakonec se dohodli, po asi 2-3 letech tahanic, protože to dopracovali do situace, že jakákoliv údržba baráku se umrtvila. Kromě metráže můžete dát bytu a nebytu jinou váhu při dělení, pokud se na tom dohodnete. Je jasné, že 5 bytů se nerozdělí mezi tři majitele rovnoměrně. Někdo by musel mít víc bytů někdo víc nebytů. Případně po rozdělení někdo o něco větší podíl, který by ostatním zaplatil nad rámec ideální třetiny. Výhoda je, že každý má pak konkrétní bytové/nebytové jednotky o kterých si rozhoduje. Pokud se nedokážete dohodnout ani na tomto, nedokážete nikomu svojí část prodat nebo od někoho jinou část koupit, ani se neshodnete na řízení domu, je to opravdu neřešitelný pat.

Pokud se nelze dohodnout, můžete o zrušení spoluvlastnictví požádat soud. Zkuste se zeptat svých právníků. Ještě bych zajel za paní co bydlí mimo a zkusil se s ní domluvit, vždyť je i v jejím zájmu, aby dům fungoval a vynášel peníze. Pokud nechce ona sama něco dělat, může vás pověřit výkonem svých práv, abyste mohla jednat vy.

bee
Kdo vám řekl, že vodu odpojit nelze? Ledaže Platí zálohu a vyúčtování za vodu?
Pokud ale neplatí nájem déle než 3 měsíce, podáte výpověď A odpojte všechny energie.
Tak nějak nevěřím tomu, že tam někdo bydlí bez elektřiny a plynu, to jde? svíti svíčkama? to není porušení smlouvy? Vaše smlouva bude totálně nevhodná.
Ta osoba vám už nikdy platit nezačne, když vidí, jak situaci neřešíte
Takže zaplaťte někomu, kdo to umí řešit, což bude tak minimálně 50 000 a ten to za vás vyřeší, osoby vás zbaví… pár kontaktů mám.
Neprůstřelná smlouva stojí 20 000.
Ve městě, kde mám holý nájem 15 000, řeším hned druhý den a vyřeším nejpozději do 30 dnů. později už to jsou nedobytné penízek odpisu v 90% případů.

k2
hodnocení

0x

Nechce se mi verit, ze pokud se tam deje vyse popsane, tak ostatni slusni a vcas platici najemnici netlaci na vsechny vlastniky domu, ruzne urady a instituce, aby situaci resili.

Takto to vyzniva, ze problem mate a chcete resit jen Vy. Minimalne treba ohen na balkone je vcelku velky pruser...

A vy byste neměl problém s podobným nájemníkem? Ostatní nájemníci, pokud tedy nějací jsou, si možná nechtějí pálit prsty.

k2

@orion: Ja zadne najemniky nemam. Jen mi prijde divne, ze si nikdo nestezuje (netlaci na pronajimatele), deje-li se vyse popsane...

hodnocení

Nájemci platící(aspoň občas) i neplatící si stěžují u pronajímatelek v domě,jedna bydlí jinde a nic jí nezajímá,druhá neotvírá dveře,nevychází skoro z bytu,třetí jsem já,která se snaží věcí řešit.Slušný a platící nájemník je pouze jeden,ten se do ničeho neplete. Na úřadech řeší stížnosti jen s majiteli nemovitosti.

berte
hodnocení

0x
Podíly se těžko prodávají. Pokud to neodkoupí další dva spolumajitelé, tak pak asi zbývají jen překupníci podílů. Jestli vám nic nenabídne ani ten ukrajinský realitní podílový šmejd, který tu má na tom založený byznys, tak je to asi neprodejné. Tahle UA vysírka kupuje všechno možné, ale počítejte, že platí sakra málo. Přeci jen ještě nikdy nikdo nezbohatl na tom, že by něco vykupoval za plnou tržní cenu.
bbbb

Ještě by měl přeplatit, ne? :) Šmankote, prodávající a kupující musí být spokojen, jinak to smysl nedává. Z vás kouká akorát bledá závist, přitom taky se to dá nazvat, že on pomůže lidem se zbavit něčeho, co je tíží...

berte
hodnocení

0x
bbbb - pokud by jí za její třetinu nabízela třetinovou cenu domu, asi by neměla nejmenší problém prodat. Takže jí nabízí třetinovou cenu hodnoty její třetiny. Tedy devítinu ceny domu. Což je celkem málo, protože paní kupující by pak měla 2/3 a mohla by začít vše rázně řešit a následně pěkně vydělat. Na druhou stranu překupníci jí asi nedají ani to. Těžko řešitelná situace pekla zvaného podílové spoluvlastnictví. Všichni jsou zabarikádováni na svých pozicích, nikdo nepřehlasuje nikoho a nikdo nehne s ničím. Výsledkem je pouze chátrající nemovitost plná problémů. Každý vlastník nemovitosti nechť má toto na paměti, až ho napadne takový nesmysl, jakože jí rozdělí rovnými díly mezi několik lidí. Nedohodnou se dva, natož větší počet.

Možná by tazatelka mohla zkusit domluvit se s třetí majitelkou, co v domě nebydlí, aby jí dala plnou moc k výkonu jejího vlastnického práva. Když ji naslibuje, že to tam dá do pořádku a bude z domu větší výnos, tak by možná souhlasila. Co myslíte?

bee
To je klasicky když někdo (nezodpovědný, kdo nebyl schopen za života rozhodovat) zemře, tak se dědí obvykle rovným dílem.Nevím, kdo by to dobrovolně tak to rozdělovalKdyž by nemusel

cien
hodnocení

0x

Jsetli tomu dobře rouzmím, tak bydlíte v domě, jehož jste třetinovým vlastníkem. Ostatní spoluvlastníci v domě nebydlí, ale svůj podíl pronajímají. A vy teď chcete část z "jejich" podílu?

Bezpodílové spoluvlastnictví je vždycky na houby a třetinový podíl neprodáte. Nikdo soudný nekoupí 1/3 domu, nepočítá-li s tím, že donutí zbývající spolumajitele k prodeji.

hodnocení

V domě bydlím já v jednom bytě,dále moje sestřenice,která vlastní též id.třetinu v jejím bytě,další spolumajitelka 3.třetiny bydlí mimo dům a ,,její" byt pronajímá.ZBÝVAJÍCÍ dva byty a nebytové prostory jsou určené k pronájmu a finanční obnos by se měl dělit na nás tři.Ale nedělí.Nájmy vybírá sestřenice,co bydlí v domě,neboť nájemník nemá povinost platit každému spolumajiteli jeho část nájmu,mojí část mi z jednoho bytu od občas platícího nájemníka předá,někdy zadrží svévolně na opravy domu,faktury jsem nikdy neviděla,z druhého bytu od chronické neplatičky bez el.měru jsem mojí třetinu nájmu již léta neviděla.Ostatním dvěma spolumajitelkám údajně tato nájemkyně platí.Oba nájemci užívají byt přes cirka 50let, od dob OPBH,nemají nájemní smlouvu,nájemné se jim nezvyšovalo léta,výše nájemného za byt je jako za dvougaráž.Jakmile podám námitku,nedostanu od sestřenice mojí třetinu nájmu.Nebytový prostor je neopronajat,je prázdný.Nechci část ničího podílu,to bude spíš záměr třetí spolumajitelky ,která nebydlí v domě,na jákékoli návrhy mi neodpoví,nebo je odmítá.S mým právníkem,ohledně neplatičů nejedná. Uvědomuji si ,že hlavní problém je v ideálním třetinovém spoluvlastnictví.Vše se dá řešit,dělit,ale není tu ani minimální snaha od spolumajitelek,spíš jsou velmi negativně zaměřené proti mně.O vztazích mezi mnou,spolumajitelkou a nájemníky se nabudu ani rozepisovat, ale je to každodenní teror a porušování zákonů.Např.se vrátím po víkendu domů a najdu zalepený zámek u garáže vteř.lepidlem,peltici s vysacím zámkem na dveřích ke sklepům,odstřižený kabelový svod od mé tv.antény na střeše,atd. Policii to nezajímá,nejsem ohrožena na životě...

hodnocení

0x

Napište mi na lucznik@email.cz kde bydlíte, stačí obec, a napíši vám jak to úspěšně vyřešili známí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]