Nejste přihlášen/a.
Kotel OPOP 420 U netopí.Zvládne max 60stupňovou teplotu.Mohu někoho z Vás požádat o názor nebo o radu?
Zdravím. Měli jsme Dakon OR 24, naprostá spokojenost. Vytápěl jsem s ním dvougenerační dům a ještě bojler na užitkovou vodu 160L. Teď nám instalovali OPOP 420 U a je konec.Kotel kouří jako divej, teplota na kotli ukazuje 70, výstup z kotle je opravdu o 10 stupňů míň.Roztápění na 60 stupnů otopné vody trvá skoro hodinu a půl, termostat nastavený na 65 se sepne, a během minuty je na kotli opět 40 stupňů.
V obýváku máme pouze 19 stupňů, kotel nerozparadím více než na 60 (Pekarová se raduje)
Používáme jednotrubkový systém s otevřenou nádrží na půdě.
Za mě nejhorší kotel co jsme kdy měli.
Zatím jsme topili pouze čtyřikrát, po páté jenom uhlím, kotel nastaven dle návodu.
Mohu někoho z Vás požádat o názor nebo o radu.
"Teď nám instalovali" = reklamuj. Součást předání je topná zkouška. To jste si nevšimlu že to čoudí a netopí a převzali mizerně funkční dílo?
Je třeba znát detaily systému - komín, radiátory, zapojení aspoň kompletní schema co tam všechno je..
Jestli to teď vytopí na 19 tak v mrazech to bude s bídou 10...
24 X 20 kW (v datech 17 pro dřevo) = je to o dost slabší kotel než byl, i tak ale čoudit by neměl.. Tah komína min. 15 Pa tam máte?
Zdravím. Včera jsem volal té firmě a odpověď byla že je to slabý kotel, abych ho dal na bazoš a koupil tu 425.
Jsem málem spadl ze židle. Za týden se přijedou podívat, jestli se to náhodou nezlepšilo.
Nikde se nebyl podívat, jen jsem mu spočítal připojené radiátory, to je vše. Dakona odpojili a nainstalovali toto.
To sis vybral moooc kvalitní firmu..
Je tam předehřev zpátečky? Tipuju že ne.. To je další snížení účinnosti kotle a ještě menší výkon..
I s nedostatečným výkonem by to ale čoudit nemělo, tam bude těch problémů víc..
Připrav se na to že se to bude muset celý předělat a kotel do bazoše a dát jiný bude možná nejlepší řešení.. Možná na letošní zimu vrátit ten DOR (pokud neni ve šrotu..)
Blbý je, že sehnat dobrýho topenáře za rozumný prachy a ještě aby měl čas dřív než za měsíc je skoro zázrak...
Známej známého ze sousední vesnice, který dělal revizi na starým dakonu, který neprošel, tak to vyměnily za toto.
Předehřev zpátečky samozřejmě není.
Starý dakon je ve šrotě, příruby nepasovaly, tak se udělaly nové závity a dobastlili to. _ Udělám fotky..
Mě spíš hlodá otázka, proč to nevytopí nad 60 stupnů... no protože ten kotel je slabý a neutáhne tolik vody jako starý dakon.
Slabý je určitě, s tim moc nenaděláš.. Předehřev zpátečky přidá pár procent..
Kouří = špatně nastavený vzduchy do kotle, možná nízký tah komína, možná mizerná konstrukce kotle (ale to by správně neměl projít emisema na třídu 4..)
Provizorně = vychytat způsob topení. Trvalý řešení sehnat dobrýho topenáře, vyměnit kotel za lepší a udělat i předehřev zpátečky. Jestli bude stačit bypass s 3c. ventilem nebo bude třeba udělat kotlový a radiátorový okruh (dva 3c. nebo jeden 4c. ventil) záleží na konkrétním systému, velikost radiátorů jejich rozmístění výškové poměry atd.
Vhodná je i aku nádrž, dostatečně velká.. Pokud je místo tak udělat aspoň přípravu a až budou finance tak jí jen připojit..
Tamtěm supr topenářům leda dát hotový projekt a ohlídat si provedení, něco vymýšlet bych je už nenechal..
Zplynovací Atmos na uhlí/dřevo možná, ale 60k + montáž...
Asi musíš začít kontolou komína. Pak kontrolou potrubí mezi komínem a kotlem.
Většinou u kotlů bývá roztápěcí klapka. S otevřenou klapkou to taky kouří a nebo to hoří dobře?
Zkontroluj kotel, jestli nemáš někde vysazený nebo uvolněný kryt, kudy by kotel mohl tahat falešný vzduch.
To že se zapnutím čerpadla kotel zchladí je snad každýmu jasný. Buď musíš nastavit pomalejší průtok vody na čerpadle nebo musíš více rozehřát kotel.
Vyzkoušej pozavírat polovinu radiátorů doma a zkus zatopit. Uvidíš jak se to bude chovat.
Kominík jezdí každý rok, jednou spustí růžici, inkasuje 1200 kč, dostanu razítko a to je vše. Já čistím komín sám 3x do roka.Roztápěcí klapku používám jen chvíli, za chvíli to dobře chytne a tak jí opět zatahuji. Možná je to tím, že dávám velké množství třísek.
To že se kotel ochladí když zapne čerpadlo je jasný, ale né z 60 co je na termostatu, tak to klesne až na 40. A takhle se to opakuje celou hodinu, než se kotel alespon trochu ohřeje.
čerpadlo má být nastavené na ten nejpomalejší stupeň , tak jako stará Pikola.
Ted máme ještě i bojler zavřený, nedokážu si představit vytápět i jeho.
Kotle opop mají nad popelníkem čistící otvor kterým se vyprazdňují nečistoty při čištění lamel.Je třeba řádně zkontrolovat zda ten plech co se zasouvá do toho otvoru řádně těsní.Snad jsem to popsal srozumitelně.Jestli to má tento kotel jinak,tak omluva.
Přesně, když jsem zprovozňoval před pár lety tenhle kotel, vyloženě m ě na to upozorňovali - nevím proč, ale z fabriky byl ten kus plechu přibalený zvlášť. Kotel 60°C a víc ani ťuk.
Aby se k tomu člověk dostal.musí vyházet většinu šamotu z kotlle. Při prvním skládání je dobré dělat to ve dvou - jeden rozebírá,druhý natáčí. Vypadá to jednoduše,ale je to docela LEGO
dejte foto zapojení a jednoduché schema co je od kud kam, jak je vysoký komín, jak je dlouhý kouřovod, kolik má kouřovod kolen? je zaizolovaný? má komín osazen přerušovač tahu? pokud ano na kolik je nastavan? viděl připojení kotle kominík? na otopnou soustavu je kotel napojen jak? jaké máte palivo? jak staré jak suché jak velké? popište jak roztápíte? po roztopení přestane kouřit? chytal n kotli někdo na nastavení primárního a sekundárního vzduchu?
Také jsem po něm pokukoval když nám chtějí zakázat topit v kvalitních kotlách ale nakonec si nechám starý dobrý viadrus-ať mě pekarová... Ale k věci ,co jsem vyčetl tak tam je problém s tím horním přisáváním a dost lidí ho (ne)ovládá ručně , něco tu energoportal.cz/...
Všem moc děkuji za komentáře. Včera jsem narychlo udělal pár fotek,protože jsem topil již tři hodiny v kuse, a z kotle jsem nedostal více než 60 stupńů. Posílám pár fotek a videi.
Dnes kotel rozebereme, vyčistíme a vše zkontrolujeme( topilo se v něm jen 5x)
Roztápím třískami, pak kusové dřevo, dobře vysušené. Když je kotel podle mého již roztopen, tak používám dřevní odpad.
Nejlepší účinnost jsem dosáhl samozřejmě s uhlím.
Kotel roztápím každý den, tak jako s Dakonem.
Vejdou se jen tři fotky, tak zkusím naposílat po více příspěvcích.
Kdyby někdo chtěl toto dílo vidět, mohu zaslat video na whats up. sem nejde pro velikost video vložit.
a toto zapojoval topenář? kouřovod bych zaizoloval aby se tolik neochlazovali spaliny bude mín kouřit a komín se rychleji prohřeje, nevidím nikde čerpadlo určitě bych jej osadil vidím tam jedničkovy kolena ty bych dal určitě pryč a vyřešil jinak omezují průtok, a samozřejmě zkontrolovat vzduchy
určitě to bude lepší s niplem než s jedničkovým kolenem ideálně když už tak bych tam dal nipl mosazný. a když vezmu v potaz že tam nevidím expanzku a čerpadlo tak mi něco napovídá že by tam mohla být samotíž a když u samotíže budete dělat takovy srandy co vidím na fotce tak se vámvelice snadno stane že to topit nebude
pardon moje chyba čerpadlo tam nejspiš má jen není vidět
Všem moc děkuji za názory. Našel jsem pána, co má stejné problémy jako já. Zkusil jsem to vyřešit podle něj. Vložím sem jeho citaci, je to na dlouhé čtení. Udělal jsem vše podle něj, ale přes víkend netopil, bylo venku krásně. Jakmile vyzkouším, napíšu své poznatky i já.
Cituji:
Namontoval jsem jej, celkem bez problémů zatopil, a pak jsem sledoval, jak teplota, dost pomalu leze nahoru, a hrál si s klapkami a řetízkem, přesně podle návodu. Protože původně jsem topil v Dakonu 24kW, který byl zjevně předimenzovaný, a musel jsem jej hodně škrtit, běžně i na 45°, což se pochopitelně velmi podepsalo na jeho životnosti, přišla mi nyní volba 20kW jako správný krok. Můj předpoklad byl, dostat se nyní tak na 70°C. Boční klapky jsem měl nastavené na ryskách, spodní klapku na rysce, kotel hořel až to hučelo, a na těch 70°C jsem se dostal asi po čtyřech hodinách. Mezitím jsem běhal po baráku, kontroloval, odvzdušňoval.
První problém, na který jsem narazil, byla skutečnost, že topily jen některé radiátory. Do té doby, 40 let bezvadně fungující samotížná soustava se úplně rozsypala. Některé radiátory žhnuly až hrůza, na trubkách k nim se nedala udržet ruka, a odbočky z nich, do jiných větví byly úplně studené. Přestože jsem odvzdušňoval jak zběsilý. Nejsem topenář, ale předpokládám, že problém je ve razantním zúžení trubek u kotle. Zatímco rozvod trubek, vycházející z kotelny má průměr, odhadem tak 8cm, tak dodaná přestavbová sada pro kotel sice pasuje na původní příruby, ale je realizována trubkami a kolínky o velikosti 3/4". To je hodně velké seškrcení, hned u kotle. Takže to nestačí dodávat takový průtok, na který byla soustava projektována, a některé větve prostě netopí. Dokonce se mi v nich otočil směr, a ohřívala se mi nejprve zpátečka. Ovšem tak nedostatečně, že na topení to prostě nebylo. Musel jsem poslušně rozhýbat kohouty na všech radiátorech, některé přiškrtit, a prostě to vyladit tak, že teď topí všechno. Ovšem. Nesmí se na ty kohouty moc sahat. První kompromis. Ale co už taky vymýšlet uprostřed topné sezóny. Topí. Hurá. Ale vyhráno jsem zdaleka neměl.
Další problém byl s vlastním topením v kotli.
Ten první den, na první pohled super. Kotel hučel, až se klepal barák. Na těch 70°C jsem se dostal cca po 4 hodinách. Klapky tedy nastavené na ryskách, a řetízek nahoře nastavený tak, že na těch 70°C akorát zavíral klapku. Takhle je to v návodu. A pak to začalo....
První, co se mi nezdálo, že mi uhlí prohořelo až nahoru, a když jsem otevřel násypku, abych přisypal uhlí, připadal jsem si, že koukám do jícnu sopky. Dosypal jsem uhlí, a dojem sopky byl dokonán tím, že mi do kotelny vyrazil výbuch kouře. Zabouchl jsem dvířka, a jelo se dál. Bral jsem to tak, že když je klapka nahoře, asi je to tak správně. Asi to má prohořet celé. Ale zjevně nemá. Do rána byl kotel na 40 stupních, a doslova celou neděli jsem strávil tím, že jsem roštoval, otevíral a zavíral klapky, a nadával. Už jsem ho prostě neroztopil.
Pak jsem objevil šanci právě tady na portále. Někdo psal, že by problém mohl být v tom čistícím otvoru dole, v zadní části kotle. Že kdyby netěsnila, mohlo by to mít tamtudy falešný tah od spodní klapky, skrz tento otvor, přímo do komína. Tedy mimo topeniště. Smysl to dávalo. Ten člověk svůj předpoklad podpořil tím, že když zavřel spodní klapku, kotel se rozhořel. Zkusil jsem to, a dopadl jsem podobně. Kotel jsem tedy v neděli, v 11 večer dostal na 60°. Úspěch. Ale nic moc. Takže jsem to nechal vyhasnout, s tím, že se druhý den mrknu na ten plech, kryjící čistící otvor.
V pondělí odpoledne jsem tedy vychladlý kotel vyčistil a vyndal ten plech, kryjící čistící otvor. Seděl sice správně na otvoru. Nebyl nikam pošoupnutý, ale byl na něm navařený jakýsi škvarek, a bylo vidět očouzení, jak pod ním skutečně táhl vzduch. Otázka je, jak moc to mohlo vadit. Zvláště, když po 2 dnech topení už byl přikrytý vrstvou sazí. Ale netěsnost to byla. Plech jsem očistil, z tepelné izolace ze skelné vaty, která jsem měl ze starého Dakonu dost, jsem si oddělil tak 0,5cm tlustý plátek, který jsem zařízl podle krycího plechu. Na dno kotle, přes čistící otvor jsem položil tu skelnou vatu. Na ní krycí plech, a pro jistotu jsem to ještě trošku zatížil nepoužívanou železnou paličkou bez násady. V tomto prostoru to ničemu nevadí. Místa je tam dost. Vata se krásně přimáčkla. Takže snad dobrý.
Podstatnou změnu jsem ale udělal v tom přívodu vzduchu. Já vím, že výrobce udělal tu regulační klapku v horních dvířkách asi z nějakého dobrého důvodu. Ale asi to nebyl dobrý nápad. Já dal na radu kolegů. Stejně jako kdysi u Dakonu, který měl ale tu klapku dole, jsem zahodil řetízek. Klapku jsem nechal zavřenou. Boční klapky jsem otevřel tak, že je tam otvor asi 1cm, a vše reguluji jen tou spodní klapkou v popelníkových dvířkách. A hle, kotel funguje.
Při zatápění otevřu spodní klapku naplno, a nechám to rozhořet. Do hodiny a půl jsem na 65°. Pak klapku přivřu tak na polovinu. Pohybuji se tak kolem 65°C. Což mi akorát vyhovuje, a kotli by to nemělo ubližovat. Boční klapky jsou tedy otevřené cca 1cm. (Je to asi polovina otevření k rysce.) Horní klapka je uzavřená. Termostat holt vyřazený. Kotel už druhý den hoří suprově. Nic neprohořívá nahoru. V násypce čisté uhlí. Oheň se drží nad roštem. Cca každé dvě hodiny je potřeba tam jít, a malinko to proroštovat. Jinak začne chladnout. Večer kolem osmé jej naložím, a přivřu spodní klapku tak na třetinu. Ráno ve 4 hodiny vstávám do práce. Na kotli je tak 35°C až 40°C. Radiátory už jen vlažné. To už tak ideální není. Kotel dehtuje. Ale když to 8 hodin nikdo neproroštuje, V kotli ještě tak třetina šachty s uhlím. Ale. Proroštuji. Tentokrát trošku víc. Spodní klapku otevřu zase do poloviny. Kotel se okamžitě rozhučí, a během půl hodiny, než se opláchnu a vyrazím do práce, jsem na 65°C.
Ještě jedna věc. Každý kotel potřebuje dobrý tah do komína. Bylo by dobré zkontrolovat si, jestli Vám dobře těsní trubky kouřovodu. Já to dělal jednoduše plamenem. Zapalovačem objedete všechny spoje, a hned vidíte, kde vám to ten plamínek vcucne dovnitř. Já našel taková místa dvě, a utěsnil jsem je kousky skelné vaty. Otázka je, jak moc, a jak velké takové falešné přisávání vůbec vadí. Ale být by tam nemělo.
Já ještě nekončím s pokusy. Po utěsnění těch falešných tahů chci tomu termostatu dát ještě druhou šanci. Budu si znovu hrát s tím řetízkem, a uvidím, jestli to nebude zase prohořívat nahoru. Rozhodně to bude chtít, neotevírat tu horní klapku moc. Podle mě to ale není nejlepší řešení, nasávat vzduch takhle skrz uhlí. Ono sice pěkné, předepsat tam ořech 1. Ale v mém případě, když mám po dakonu půl uhelny mix ořech a kostka, a spousta prachu, tak to moc dodržet nemůžu. Když dám do kotle kostku, bude to táhnout horní klapkou úplně jinak, než když tam nasypu mour, kterého tam mám také spoustu. Zato, když nechám přívod vzduchu odspoda, hoří v tom všechno. Kostka, ořech, i ten drobný prach.
Zdravím. Včera se podařil malý zázrak. V sobotu jsme vyčistili komín, kouřovody a kotel. Kotel se vyčistil jen zhruba, pod odpopelovací plech jsme umístili skelnou vatu a zatížili pásovinou. Takhle nám to celkem fungovalo. Topil jsem do úterý i uhlím, a katastrofa. Kotel jsem zase nedostal ani na 60*
Už v minulosti jsem na kouřovod umístil škrtící klapku, jelikož vše teplo odcházelo do komína.
Včera provedeny tyto zásahy, a kotel jede jen to hučí: Kotel po třech dnech topení zanesen popelem, nerezová trubka plná prachu, tedy včera kompletně vyčištěn.
Podle nápadu někoho z vás jsem termostat na čerpadle nastavil na 30*, čerpadlo vlastně jede skoro hned při roztopení kotle, a nejsou takové teplotní změny, jako když mi do 65* rozpáleného kotle začne proudit 20* studená voda pořád dokola.
Takto se kotel asi déle ohřívá ale není to pro něj takový teplotní šok. Na oběhovém čerpadle jsme otáčky snížili na minimum, aby nebyl takový rychlý průtok vody.
Začlo se topit. Do hodiny v celém okruhu min. 50*, za 2 hodiny na kotli 80* a na výstupu z kotle70*(teploměr na kotli asi opravdu fixluje). Topili jsme jen kusovým dřevem, špalky až 20 cm, spodní dvířka maximálně uzavřeny a vše jsme regulovali jen řetízkem na primáru. Nakonec jsme museli použít i škrtící klapku na kouřovodu, kterou jsme až do půlky uzavřeli.
Nevím čím to bylo, po diskuzi jsme usoudili, že čistota je asi půlkou úspěchu. snad nebudeme muset kotel čistit každý den, nebo přestat používat uhlí.
Václav
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.