Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mokrá podstřešní folie

Od: jarik777 odpovědí: 7 změna:

Dobrý den,

na svém domku měním krovy ve složení, krokev, podstřešní folie Ventia Gold 150g, kontralať a lať a betonová taška Bramac Protector Plus. Minulý týden mi tesaři dodělali půlku střechy, natáhly folie a zalaťovali. Když jsem se v sobotu ráno zevnitř půdy podíval skrz podstřešní folii, na několika místech byly vidět bílé mapy. Večer začalo pršet. V místě map jsem si všiml, že se prosákla dešťová voda. Když jsem na tyto místa zespodu sáhl rukou, měl jsem rukou vlhkou. V některých místech voda prosakovala i na krokve. Chtěl jsem se zeptat, co je špatně. Ve stavebninách jsem byl ujištěn, že folie je nepropustná a odkázalai mě na tesaře. Tesaři nevědí, že by udělali něco špatně. Můžete mi prosím poradit. A hlavně, jak vše napravit. Napadá mě, jedině folii vyměnit. Což by znamenalo nechat vše znovu odlaťovat a natáhnout folii novou. Na půdě plánuji vestavbu dětských pokojů, mezi krokve chci dát vatu, parotěs a sádrokarton, příp. palubky.

Mokrá podstřešní folie
Mokrá podstřešní folie #2
Mokrá podstřešní folie #3

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Důležité je, PŘESNĚ stanovit, zdali je flek vzniklý zevnitř, či zvenku. Když říkáte, že se to objevilo po dešti, zřejmě přes tašky.

Ale že by pokrývai dali tašky špatně, tak by to zase svítilo zkrz fólií.

Přes fólii dovniř voda neprojde, jen se namočí...

Napadá mě, jedině folii vyměnit***není důvod.

jarik777
hodnocení

Omlouvám se, to jsem zapomněl uvést. Tašky na střeše ještě nejsou. V pátek tesaři pouze natáhli folii. Nyní dělají druhou půlku krovu a tašky se položí až poté. Co se týká fleku, za sucha, těžko říct, zda byl bílý flek zvenku nebo uvnitř. To jsem nezkoumal. Při dešti se objevili mokré fleky zevnitř. Když jsem na folii sáhl zespodu, měl jsem mokrou ruku a na folii byly vidět zespodu mikrokapičky. Nyní po deště, když folie uschla, tak bílé fleky již vidět nejsou.

hm, když tam tašky nejsou, tak to neřešte

kenav
hodnocení

0x

Pokud je folie pritlučena latemi no tak teče okolo těch hřebíků či sroubú

hodnocení

0x

Tak podstřešní folie není nepropustná, ale je difusní, tedy paropropustná ve směru zevnitř objektu ven. Směrem opačným by měla být vodě nepropustná! Takže pokud při dešti prosakovala voda až na krokve, tak podle mne to moc dobré není. Po položení krytiny (tašek) sice nebude na folii přímo pršet, ale pokud někde "podfoukne" v zimě třeba sníh a roztaje, může se dostat voda do izolace. Rovněž pak, pokud prochází nějaká vnitřní vlhkost z objektu přes tuto folii (v difusím, paropropustném směru) pod krytinu, může docházet v mrazivých dnech v noci ke kondenzaci na spodní straně krytiny a pak, v době denní, při oslunění krytiny, zkondenzovaná vrstvička námrazy ze spodní strany krytiny odtává a pokud ji folie nezachytí a nesvede dolů k okapu, tak může rovněž, při prosaku, znehodnotit tepelnou izolaci pod fólií. Takže dobrá a dobře provedená vrstva folie je v těchto případech poměrně velice důležitá. Pokud není mezi krokvemi tepelná izoilace, tak to tak nebezpečné a problémové není, prosak snadno vyschne (nezateplená půda). Ovšem v tepelné izolaci na bázi "vaty" to je celkem velký problém. Vata navlhne, ztrácí izolační schopnost a může vznikat i plíseň. Toto co píši, není pouze teorie, toto je má vlastní zkušenost. Konkrétní případy. Na RD mého syna, rovnež krytina Bramac a folie (taky se "dušovali" že je to ta nejlepší), po cca 15ti letech, v osluněných částech střechy degraduje a máme rovněž tento problém. Jak s "podfouknutým" sněhem při větru a sněžení (horská oblast) , tak s kondenzací a pak prosakem do tepelné izolace. A na našem RD, krytina plechová (Ruuky Monterrey). Zde, v uvedeném případě, kdy je (zatím) folie OK, tak v těch zimních extremních situacích, ráno, po oslunění, stéká rozmrzlý kondenzát ze spodní strany (voda) po folii a vytéká u okapu a skapávala na chodníkovou dlažbu, kde pak namrzala do vyšší vrstvy, na níž se snadno uklouzlo. Dodatečně pak museli pokrývači dodělat svodové podkladové plechy z pod spodního okraje folie, které tuto vodu svádějí do okapů. To jsou vlastní zkušenosti, ne pouze teorie. :)

Takže Vás asi moc nepotěším, ale pokud voda prosakuje přes tuto folii do podstřeší, tak bych to asi ještě řešil s nějakým objektivním a na akci nezůčastěným odborníkem - projektantem, stavařem. A to rychle a dřív, než se položí ktytina. ;)

Jedná se o difúzně otevřenoufólii a ta při velké zátěži vodou, tzn. na dešti , dokáže nasáknout a to do té míry, že lokálně prosákne. Při kontaktu se savým materiálem může dojít k protečení.

Já si spíš myslím, že déšť fólii ochladil a na vnitřní straně začala kondenzovat voda, čili fólie se ochladila natolik, že její teplota klesla pod teplotu rosného bodu vzduchu ve střešním prostoru. Že je membrána vždy z vnitřní strany suchá je chybná domněnka, uživatelé goretexové bundy by mohli vyprávět.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]