Nejste přihlášen/a.
Mám uzavřenou pojistku na byt, pojistila jsem si jak nemovitost, tak domácnost. Nyní nájemník vytopil při praní sousedy a pojišťovna mi odmítla zaplatit škodu sousedům. Ti to chtějí po mě, že jsem majitelem bytu a mám se potom s nájemníkem dohodnou. Nechali si nacenit od malíře práci a nakonec si vymalovali sami. Po mě chtějí uhradit náklady na výmalbu včetně sazby za práci jako by jim to dělal malíř – dle cenové nabídky rozpočtu od malíře. Původně nájemník nabídl že jim byt vymaluje, to odmítli a po dokumentaci pro pojišťovnu hned sami opravili. Počítala jsem se zaplacením nákladů na materiál, ale když mi oznámili že chtějí náhradu komplet, tak mi spadla brada. Neví tady prosím někdo, jak to je, zda mají sousedé nárok na zaplacení částky ve výši opravy "na klíč"?
Moc děkuji za názory. Helena
Tu to mate aj s odkazmi na rozsudky mesec.cz/...
Strucne : vyskocena hadica pracky je chyba toho, kto to sposobil, vo vasom pripade najomnik, vy s tym nemate vobec nic. Susedia musia vymahat skodu od vasho najomnika.
Škodu jste nezpůsobila vy ale nájemník, čili odkažte sousedy na nájemníka. Nemají naprosto žádné právo žádat to po vás. Soused si samozřejmě nemůže naúčtovat co chce, měl vše konzultovat s nájemníkem, který je povinen mu škodu buď opravit, nebo zaplatit opravu, třeba má v rodině malíře bytů a mohl opravu zařídit.
Rozsudek Nejvyššího soudu ČR spis. zn. 25 Cdo 3767/2021, ze dne 31. 3. 2022, tak potvrzuje již známou výkladovou praxi. Žalovat o náhradu škody, pokud se nelze dohodnout, je třeba skutečného, tedy konečného uživatele bytu, tedy toho, kdo vytopení zavinil. Pokud se tak stalo třeba při praní prádla, tak toho, kdo dal prádlo prát.
Sousedi byli někde na radě a bylo jim řečeno, že s nájemníkem nic neřešit, ale se mnou, protože jsem majitel bytu a já si to potom musím vyřešit s ním.
No tak to jim někdo poradil blbě, ale spíše si jsou vědomi, že z nájemníka to budou tahat horko-těžko, tak to zkoušejí na vás.
Orija ne, ale to jen v případě, že se prokáže, kdo to skutečně zavinil, pokud nájemník bude zapírat, řekneš že se to stalo díky vládě na rozvodu, no tak poškozený nemá jak zjišťovat kdo je vinen a může žalovat vlastníka bytu, ono to není tak jednoduchý...
A pokud praskne the, že to udělal nájemce, tak pojišťovna se z toho vyvlékne, zvláště pokud praskne the, že to je pojištění na blbost a nájemce ho nemá na sebe. Ono to není jednoduchý.
samozřejmě pokud po vás poškozený formou před žalobní výzvy nepožadoval uvedení do původního stavu, ani se o to nepokusil, no tak vás může klidně žalovat, pravděpodobně by to prohrál
cif:
Tak jak to píšete to určitě nefunguje. Žalobu na pronajímatele/vlastníka by soud hned zamítl, soused by musel podat žalobu na nájemníka, následně by nájemník musel žalovat vlastníka s odůvodněním, že škodu způsobila závada na bytě, a že vinen je tedy vlastník (což by se dle mě prokazovalo dost těžko, kdyby například praskla hadice, nelze to klást za vinu vlastníkovi, tohle si každý musí ohlídat sám, kdyby rupl zanedbaný rozvod vody, tak už by šance byla).
S tim IHNED ZAMITL bych byl opatrný, ani odvolaci nezamitl, az nejvyssi mesec.cz/...
Soudilo se 4 roky
Kazdopadne postup vymahani nahrady vecne skody je takovy, ze vinik objektivne musi dostat sanci skody odstranit a ne ze si hned vymaluju sam a jeste budu chtit zaplatit vlastni cas, to je nevymahatelne a jen dobra vule vinika, pokud mi to zaplati. viník by mohla komentovat, že on by škodu odstranil zdarma, a proto nebude platit za vymalování 1 m² 8000, a u soudu bude mít pravděpodobně úspěch.
Nabídku vymalování odmítli, fakturu od firmy nemaj. Cenová nabídka neni vyčíslení škody, dal bych jim jen za materiál oproti dokladům. Svépomoc neni firma, neplatí daně atd., takže nemůžou účtovat to samé. Leda svojí prácí, to klidně 300,- za hodinu což je normální cena, nějakých 20 hodin práce = 6k. Jestli chtěj víc tak poslat do háje.
Pojišťovna odmítla plnit - záleží co máte ve smlouvě. Nájemník odpovědnost nemá?
nájemník nemá nic a popravdě mě nenapadlo, že když mám pojištěno vše spojené s konkrétním bytem, tak to tak být nemusí.
Dobrý den! Malá připomínka k případnému "handrkování o výši škody". Před několika lety nás "vytopila" sousedka. Výši škody určil a stanovil na základě zaslané dokumentace /fotografie, rozměry místností, soupis poškozených věcí/ likvidátor sousedčiny pojišťovny. Stanovenou výši škody nám pojišťovna zaplatila a nezajímala se jak to opravíme a uklidíme. Jestli sami, nebo zakázkou, nebo jestli to necháme k řešení až při dalším plánovaném malování. A bylo to ...
mettaxa:
Máte pravdu, sousedé pochopitelně chtějí náhradu škody, méně pochopitelné ovšem je jejich jednání. Měli by jednat korektně a v mezích zákona, což se bohužel neděje. Takhle si akorát koledují o to, že je majitelka i nájemník pošlou do prdelky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.