Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak dlouho vydrží mokré jídlo v lednici?

Od: ori odpovědí: 12 změna:

Před čtyřmi dny jsem koupila čtyři balená jídla, ale lednice kterou mám nyní (a domácí nechce dávat pryč z bytu) v sobě udržuje vlhkost. Jídlo které vytáhnu je napůl zmrzlé, mokré, po dni jsou jahody i borůvky plesnivé. Všude pod obaly jsou malé kapičky. Mám teď zmrzlý salát, rybu a vepřové. Obojí je mokré ale trochu zmrzlé. Myslíte, že mi hrozí otrava, že už je to špatné? Zítra má projít ryba, za týden řízek. Jenže tomu nevěřím. Lednice je stará a používaná již hodně let.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

halamus
hodnocení

3x

Předpokládám, že jde o chladničku (s mrazákem nebo bez), vy dáváte jídlo do chladícího prostoru a tam částečně zmrzne. Pokud tomu tak je, je vadný termostat, zda půjde opravit, netuším.

hodnocení

1x

V chladícím prostoru (nikoliv v mrazícím) nesmí teplota klesat pod nulu. To vypadá na vadný termostat. Ten se opravit nedá, musí se vyměnit. Stojí pár korun (teda stokorun), práce tak na 1/2 hodiny. Určitě Vás to nezruinuje.

spu
hodnocení

0x

Nic nehrozí, klidně prostřete.

hodnocení

0x

Obecně platí, že jídlo, které bylo jednou zmražené se po rozmrazení nemá mrazit znova, přičemž zmražení musí probíhat rychle. To, co popisujete, je nepřijatelný způsob uchovávání potravin, protože se zničí hned při prvním pomalém zmrazení. Lednici je potřeba opravit. Nejspíš půjde jen o velkou hysterezi termostatu, takže oprava bude jednoduchá. Takto uskladněné potraviny nebudou k jídlu.

ori
hodnocení

Oprava proběhla, fyzicky je vše v pořádku. Jediný problém je vlhkost, kterou nikdo nevidí. Ze zadu lednice je přerušený jeden kabel, ten je zalepený.

Problém může byt ten,že lednici často otvíráte a je dlouho otevřená! není zdravé se v ní dlouho hrabat!*dril*

ori
hodnocení

dva dny neotevřená, těsto mokré, vše rozmáčené. Prostě asi koupit novou. Ty kuřecí kousky se neodvážím jíst

Zřejmě teplota kolísá kolem nuly a vniká tam vlhký vzduch. Je to závada, kvůli které není potřeba kupovat novou lednici. Papírkem ověřte těsnost. Jestli má odmrazování, tak propláchněte odvodňovací kanálek. Zkontrolujte police a potraviny, jestli nebrání volnému průchodu vzduchu kolem výparníku. Nastavte teplotu na 4-5°C. Kdyby i pak byly potraviny zmrzlé, byl by vadný termostat. Pro ověření je potřeba maximálně minimální teploměr.

halamus

Já nebávno kontroloval těsnost pomocí malé pracovní svítilny, v noci jsem ji šoupnul dovnitř a v místnosti jsem zhasnul.

Na kontrolu teploty mám digitální autoteploměr, ten nechám na lednici a čidlo dám dovnitř. Nejméně po hodině dám vynulovat paměť min/max teploty, nechám třeba přes noc a pak si jen přečtu min/max teplotu. Teploměr mě stál před asi třemi čtyřmi roky 100 Kč, koukám, že dneska stojí 150 149 Kč, LIDL je levný.

hodnocení

0x

U staré lednice se mi také párkrát slalo, že jsem měla na dně lednice malou kalužinku. Ale rozhodně to nebylo v takové míře, jak popisujete. Pak jsem si někde, možná dokonce tady na poradně, přečetla, že je potřeba vyčistit odtokovu dírku. Protáhnout třeba párátkem. Pomohlo to. Ta odtoková dírka byla v lednici na zadní stěně.

kenav
15.10.23 17:15

Bingo!

ori
hodnocení

no, taky jsem ji našla a vede přímo do vaničky ven. Není ucpaná, vše potřebné jsem provedla a nic. I v dnešní koupené šunce uvnitř se hromadí kapky a stékají na ni. Tak jdu šetřit na novou lednici ://

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]