Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jiný jistič než je ve smlouvě

Od: julie odpovědí: 33 změna:
Zdravím jistily mi po 25 letech co bydlím v domě že mám ve smlouvě jistič 1x25A a ve skutečnosti je tam 3x20A vše je zaplombovane a nikdo s tím nic nedělal.Poslali jsme žádost o změnu ve smlouvě nevi někdo jak to chodí jestli mi hrozí nějaká pokuta nebo tak?

33 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Vložte sem foto elektromera a ističa,nebude dohadovanie. Kto vie ako je to zapojené,možno máte len zapojenú jednú fázu cez trojfázový istič 20 A istič a vy máte zmluvu na 1f a 25 A istič. Tým pádom by ste nemali mať nedoplatok,len nesúlad na papieri a realite.

doplněno 15.10.23 16:30:

Takže máte na výber, buď opraviť zmluvu alebo vymeniť istič podľa zmluvy. Nedoplatok nemáte,pretože máte nižší istič ako je v zmluve. Skôr preplatok,ak sa vám chce naťahovať s distributorom.

julie
15.10.23 15:38
hodnocení

Jiný jistič než je ve smlouvě
Jiný jistič než je ve smlouvě #2

hodnocení

3x

Máte osazen 3 fázový napěťový chránič, s nadproudovou ochranou 20A ("chráničojistič"). Zapojenu máte ale pouze jednu fázi (vzhledem k jednofázovému elektroměru). Vzhledem k tomu, že proudová hodnota tohoto chrániče odpovídá u jednofázové "rezervaci" příkonu k tarifu "do 25A", tak Vám nehrozí žádný postih. Pouze máte zbytečně omezenou možnost maximálního odběru. Ještě je nutné ale zjistit, zda není funkční i chráničový obvod, což se ještě snad vyjímečně, v některých lokalitách sítí, může vyskytnout. Toto nutno řešit s místním odborníkem. Pokud ne, tak nechte vyměnit tento "chráničojistič", za běžný jednofázový jistič s proudovou hodnotou 25A a bude vše v pořádku. Včetně smlouvy i plateb, jak v minulosti, tak i v budoucnu. Pro zapojení třífázové by bylo nutné rekonstruovat celý hlavní přívod.

@bohumil výborně, jen doplním typ, je to starý J1K82 3x20A 380V 50Hz

hodnocení

1x
Už jsem viděl ledacos, tak se zeptám - "ve smlouvě jistič 1x25A a ve skutečnosti je tam 3x20A" znamená co? Že tam je jiný, třífázový jistič anebo že tam opravdu máte tři fáze? Elektroměr je třífázový?
doplněno 15.10.23 14:38:

Chjo. Ten jistič je plně zapojený anebo ho tam nějaké hovado hodilo ne jednu fázi, bo při montáži nemělo správný? Co ten elměr?

doplněno 15.10.23 16:05:

Za mě po fotkách - vyřízeno, další... Jedna fáze, nic se neděje, jen by to chtělo modernizaci...

julie
hodnocení

Ve smlouvě mám jistič 1x25 a ve skutečnosti je tam osazeny jistič 3x20
kenav

A neřekne zda 1f nebo3f!

julie
hodnocení

Je to zaplombované celou dobu ale nevím jestli je opravdu trifaze jen ta krabička je 3x20 nevím ale už se poslala žádost o zvolení na 3x20 a elektroměr nevím
jule
hodnocení

Nevím kolik fázi tam je na jistící je psaný 3x20
julie
hodnocení

Vypadá že elektroměr je jednofázový

Tak si žádost velmi rychle stáhni. Potřebuješ-li přesto 3f rozvod, tak kromě poplatku za příkon tě čeká rekonstrukce, spíš rovnou výměna jak elektroměrového tak domovního rozvaděče včetně příslušných kabelů.

julie
hodnocení

No podle všeho mi pošlou smlouvu na podpis k provedení práce a tu nepodepisu zajistím elektrikáře aby zjistil jak je to zapojené a jestli je tam 1 nebo 3f .

hodnocení

1x

Ne . naopak. Jim hrozí pokuta. Okradli tě o rozdíl mezi levnější jističem

kenav

20A a 25A jednofazovy je stejná cena to že tam je třifazov s napeťovim chráničem a je to zablokováný,nehrozi žádná pokuta a je to problém toho kdo to zablomboval

hodnocení

0x

To záleží na průběhu šetření a dokazování. Já měl u jednoho bytu raritu, že přestože tam byl elektroměr, nikdy se z něj neplatilo vůbec nic. Až po mnoha letech se na to přišlo, a doplácelo se jen za tři roky zpětně, odhadem, dle dokazování. Bez pokuty.

julie
hodnocení

No platí se zálohy celou dobu poctivě nikdy nebyl dluh jen ten jistič je z nějakého důvodu jiný to nevím ani já proč to tak je.Mozna budou chtít doplatit ten rozdíl ceny za tu dobu co je v jističi
sasa*

Naopak, měli by ti vracet! Máš menší hodnotu, než sis platil. U jakého jseš dodavatele? Ty jsi to přece neplomboval!

julie
hodnocení

Je to EON a je tam lístek z roku 2017 jak dávali nový elektroměr a psané plomby .
sasa*

Hmmmm , nevšiml jsem se, že píšeš jednofáz 25A ve smlouvě. V tom případě bude asi problém větší. Záleží, jak se k tomu EON postaví, neboť můžeš mít ve smlouvě uvedeno- že zákazník blebleble je povinen hlásit změny apod, na které přišel bezodkladně atd, atd. (zkrátka to uměj).

julie
hodnocení

To sice ano ale do ted se nevěděla že je tam jiný jistič a to by mi asi museli dokázat z EONU ne že o tom vím aspoň myslím ale dopadne to nakonec tak že budou chtít doplatit ten rozdíl za tu dobu aspoň myslím
cif

Protože to je obecná promlčecí doba, 3 roky, čím později na to upozorníte, tím později vám ty 3 roky doměří.

Tohle je čistě problém distribuce. Každopádně elektroměr se mění jednou za 10 let, tak mi přijde nějaký divný, že by si nikdo nevšim že nesouhlasí počet vodičů s údajem v systému :)

cif, já znám jen koinec, ale prý to bylo desítky let...od doby Okresní podnik bytového hospodářství

kmet
hodnocení

0x

Rozhodně nedoporučuju to uvádět do pořádku výměnou jističe. Rozdíl mezi 1x jistič a 3x jistič je totiž počet fází. Je to rozdíl jednofázová a třífázová přípojka. Velký rozdíl ve výkonu. Jednofázová přípojka dostačuje jen u malých bytů, kde se teplá voda a vaření řeší jinak, než elektrikou, pro dům zcela jistě stačit nebude. Rozhodně nejste v roli, že by jste mohli prskat a diktovat si, co jak bude, plombování a tak. Počkejte co bude požadovat distributor. Zřejmě už v tom oznámení o nálezu neshody bylo uvedeno očekávané řešení a termín.

julie
hodnocení

Jistič je tam 3x20A jen ve smlouvě je z nějakého důvodu uvedeny 1x25A .řešení navrhli buď dat té 1x25 nebo změnu ve smlouvě podle skutečného co tam je na těch 3x20 .poslali jsme žádost o změnu smlouvy

hodnocení

0x

Je důležité vědět zda platíte za jistič 3x20A nebo za 1x25A. Tam je dost velký rozdíl ! jestli máte na faktuře částku za 1x25A tak to je špatné pro Vás.Pokud platíte za 3x20A tak to není žádný problém.Ale to jste za tak dlouhou dobu nevěděl? Výše jističe určuje též rezervovaný příkon.Ovšem znát důvod tohoto problému můžete znát jenom Vy.*nevi*

julie
hodnocení

No právě platim za celou dobu za 1x25 a ne nevim proč to tak je .Eon měnil elektroměr a za celou dobu to kontrolovali jednou nebo dvakrát nikdo to nenahlásil a nekontrolovali jsme to já celou dobu vím co platím ale nevím že mám něco jiného za jistič ani tomu nerozumím.asi tak vidím jeden jistič jednu páčku tak si myslím automaticky že je to 1x25 jak mám ve smlouvě možná hloupé ale nejsem elektrikář

hodnocení

0x

To je napěťový chránič a ten se jako hlavní jistič běžně nepoužívá. Máte jistotu, že někde před elektroměrem není jiný jistič?

julie
hodnocení

Ano mám nikde nic jiného není jen tenhle velký a 4 malé na zásuvky světla atd asi se to tak kdyby delalo
kenav

Ono je spíš s podivem že tenhle jistič EON vůbec schválil,není to podružné měření?

cif
hodnocení

0x

A co vlastne chcete? Kdyz mate 1 fazovy elektromer, tak je v poradku ze mate 1x25 na fakture.

Nebo mate v dome motorovy proud na cirkularku? to vám řekl kdo, váš elektrikář který naměřil mezi fázových 400 V?

jestli ano, tak to bych určitě nehlásil, nejsem deb...

Nebo o co presne se jako snazite dokazat?

julie
hodnocení

Jednofázový elektroměr ale 3 fázový jistič ve smlouvě jistič 1x25

julie - je to přesně jak jsem psal. S RZ (rozvodnými závody), ani s konkrétním dodavatelem elektřiny, nebude žádný problém (doplatek-přeplatek). Pouze doporučuji tu výměnu za jednofázový jistič s hodnotou 25A, což Vám umožní užívat současně větší příkon daný jističem (25A), než původně (20A). Výměnu je nutné nahlásit místnímu správci sítě (RZ) a musí provést, tu výměnu jističe, odborná firma s oprávněním montáží elektro. Toto si ale musíte vše zajistit sama. Ta pak rovněž zajistí další potřebné (revizi změny přívodu). Po výměně jističe to opět nahlásíte na RZ (s dodáním rev.zprávy) a ti pak zajistí zaplombování nového jističe.

cif
hodnocení

0x

Tak mě napadlo, jestli už to vaše psaní chápu správně, že tam je jistič 3 x 20 A dle obrázku, ale je zapojen jen jeden vodič, a ve smlouvě máte 1 x 25 A

A prostě tomu rozvoďákovi se to nelíbilo. Což je možný, pokud je to aktivní blbec.

já bych to zkusil vyřešit tak, že si necháte vytisknout štítek " 1 x 25 A ~ " takový, jaký je na tom jističi, a tímto štítkem přeznačíte aktuální jistič, nahlásíte výměnu a nazdar :)

on je ve skutečnosti problém, pokud ten váš jistič má 3 vývody, takže správně by měl být jistič pouze s jedním vývodem, já bych si to upravil tak, že bych ti vývody zaslepil :)

Vám asi, pokud nepřistoupí na tu hru se štítkem, Ono totiž každý prvek v rozvaděči musí být řádně označen, nezbyde než si koupit od 70 Kč jistič 1 x 25 A 10kA, k tomu retro fit za 150 Kč a ještě kryt za 40 Kč a přehodit to (operace na 10 minut max).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]