Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prodej podílu nemovitosti

Od: pavla2023® odpovědí: 4 změna:

Dobrý den, mám dotaz ohledně prodeje svého podílu. Rodiče před smrtí mně a sestře v roce 2018 darovali byt. Jsme tedy na katastru zapsaný dva vlastníci. A teď by mě zajímalo co máme každá udělat? Sestra chce svůj podíl darovat její dceři a já svůj podíl prodat neteři / sestry dceři /. Na ceně jsme domluvený. A kdo by nám popř. sepsal smlouvy... Předem děkuji za odpovědi.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hojt
hodnocení

2x
Děláte to mezi nejbližší rodinou, takže se neočekává žádný šprajc ani podvod. Úplně zbytečné vyhazovat v tomto případě několik tisíc za notáře či právníka. Smlouvy si zcela v klidu dokážete sepsat sami, je to velmi jednoduché, v nejhorším případě použijete nějaký mustr na netu. Následně necháte vždy na jedné smlouvě ověřit podpisy, vyplníte návrh na vklad do katastru a to vše zanesete na katastr. Kupní nebo darovací smlouvu je schopen napsat každý absolvent jakékoliv VŠ a jsem přesvědčen, že to musí zvládnout i absolvent střední školy.
elo

Zvládne to i žák prvního stupně základní školy, pokud umí psát. Může to napsat i rukou anebo i namalovat viz idnes.cz/...

hodnocení

0x

Nejjednodušší bude sepsat darovací a kupní smlouvu. Mělo by to jít jednou smlouvou. Notář by to měl zvládnout bez problémů.

Kdyby to náhodou nešlo, tak v nejhorším případě by se jednalo o dvě smlouvy a tudíž dva vklady do katastru. Ale jsem přesvědčen, že by to mělo jít i v rámci jedné smlouvy.

elo
hodnocení

0x

Tady máš vzorek platné DS pro tvůj případ. idnes.cz/...

Sestra bude dárce podílu a její dcera obdarovaný. Ty tam dopíšeš jen sebe s tím, že ty svůj podíl prodáváš její dceři za cenu X.

Pak dojdete všichni tři na katastr, řeknete že chcete okopírovat váš elaborát a ověřit podpisy a vyplnit návrh na vklad, na místě návrh rukou vyplníte a podáte spolu s originálem smlouvy (na KN vám zdarma všem 3 ověří všechny 3 podpisy). Někdo zaplatí buď tam nebo na výzvu 2000,- katastru a za 25 dnů je hotovo.

ps: malovat nemusíš, stačí text :) A advokáta ani notáře k ničemu nepotřebujete, pokud si ošetříte platbu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]