Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám vedle domu,kde trvale žiji, další pozemek, který ale vlastním ze 7/12 -tin a zbytek se mi od lidí nedaří vykoupit. Nemohu tedy tento pozemek užívat, ani spravovat, upravovat, ani se o něj řádně starat, protože defacto nevím - není rozparcelováno- která část je event. moje,i když je hned vedle mého plotu. S ostatními podílovými vlastníky se nedá domluvit. Když budu pozemek odplevelovat,udržovat..tak vlastně zhodnocuji i jim tento pozemek, který péči hodně potřebuje. Je nějaký způsob,jak docílit toho, aby mi mých 7/12 přiřadili k mému pozemku s trv.bydlištěm? ostatní vlastníci bydlí i jiných okresech,nic v blízkosti nemají ani se o nich nestarají a nezajímají, ale prodat nechtějí anebo za nesktuečné peníze.Každý z nich má cca jen 1000m2 na 9 ti parcelách, takže na prodej někomu jinému nic pro nikoho zajímavé. Prý jde vyvolat - asi na Katastru - jednání většinového vlastníka, aby mu byla jeho plocha přidána k sousedícímu pozemku, kde pozemek sousedí přímo s jeho bydlištěm - přiřadit jej. Děkuji
Ehm... a jak pozná svůj díl? Vlastní ideálních 7/12 každého čtverečního milimetru toho pozemku. On si sám nemůže určit, která část je jeho... bohužel. Musí se dohodnout s ostatními.
..přesně tak; znám to...až vlastníkům pošle realitka (např. Prexima z Prahy, majitel z UA, bydlící u nás) nábídku na odkoupení, možná na to někdo skočí...a začnou se dít divy. Za majetek v reálné ceně 3,3mil. realitka dala za 1/12 pouhých 50 000,-, a MAJITELKA NA TO SKOČILA.. A teď při prodeji celku chce UA realitka za svůj podíl 1/12 rovných 360000,- ...a to se za cenu 4,2mil. nikdy neprodá..řešte to co nejdříve, ať nedopadnete, jak naši známí...
Muselo by dojít k rozdělení tohoto pozemku... ať už na počet dle počtu spoluvlastníků, nebo jen na dva kousky - jeden pro Vás a zbytek pro ostatní (dle podílů). Nicméně i tady potřebujete souhlas ostatních spoluvlastníků... jednak s rozdělením parcely a pak také s tím, aby zrovna Vám připadla část, která sousedí s Vaším aktuálním pozemkem. V případě nesouhlasu to lze řešit soudně, ale nebude to zadarmo a může to trvat.
Možná se pletu , ale nevlastníte náhodou ideálních 7/12 pozemku? To by totiž znamenalo, že jste s někým dalším spolumajitelem celého pozemku, nikoliv majitelem jeho určité části. Když budete spoluvlastnit ideální polovinu bytu, taky nemůžete říct, že je pokoj Váš a kuchyň třeba bratrova.
Takto, pozemek vedle, má cca 10 tis m2, na 9 ti různých druhů parcel, není to tedy čistá louka, ale i zastavěná plocha a nádvoří,cesta, zahrada, ostatní plocha, louka, zbořeniště, zátěže, hromada vzrostlých náletů a staré stromy,velké plochy 2metrovcýh kopřiv,staré jímky a zbytky betonů po bývalém JZD. Takže kousek čisté trávy, co tam je, nechávám síct farmářovi,ale zbytek nelze ani sekat...musel by se mechanizací vyčistit a odvést/a to něco taky stojí/.Tak opravdu nechci vše uklízet, financovat to a ostatní budou pak vysmátí,jak píše pán, že jsem jim uklidila jejich podíly na čisté parcelky .
Takže jsem postupně koupila od jiných spoluvlastníků jejich podíly a tím pádem jsem spoluvlastník cca 7 tis z 10tis m2 na 9 parcelách se třemi různými spoluvlastníky podílů + já.A začít si udržovat vedle sebe /jak radí pán/ těch cca 7 tis m2 také nelze, protože to není jedna parcela, ale 9 různých po celé té ploše desetitisícového pozemku..Jestli jsem to laicky trochu srozumitelně napsala. jo a pochopitelně by všichni zbylí vlastníci chtěli jen tu čistou louku ..A když jsem s nimi postupně mluvila a říkala, že když teda nechtějí prodat, nebo chtějí velké peníze ..tak se budou muset podílet údržbě, a odklízení bordelu, vysmáli se mi a at si ztěžuju kde chci,,,
Nevěřím, že by jedna parcela (jedno parcelní číslo mělo v katastru vyznačeno více využití. Vždy je jen jedno.
Aha... tak už vidím dále, že je to více různých parcel. Pak prosím nepoužívejte zavádějící termín pozemek, ale pozemky, protože se jedná o více parcel.Tudiž by se muselo dělit i více parcel. Nejedná se o jeden pozemek.
Lze technicky z každé této parcely oddělit část tak, aby všechny tyto části sousedily s Vaší současnou parcelou, kterou máte ve výlučném vlastnictví?
a ještě k odpovědi, že chci koupit asi za 3,50 kč m2, jak píše pán - ne nechci,, ale tyto druhy pozemků nejsou v blízkosti města ani tu není nic, hospoda,obchod..obec má 30 domů. Takže chtít za tyto druhy pozemků a bince a není to souvislý pozemek !, chtít cca 1000 kč za m2 se mi zdá přehnané...a jeden z nich ani prodat nechce, prý peníze nepotřebuje a pozemek ho nezajímá - ať leží ladem...
Děkuji za odp - všechny podíly pozemků přímo nesousedí s mými ve výlučném vlastnictví, ale je jich víc jak polovina, co sousedí s mým plotem a jsou přímo navazující na ty moje v plném vlastnictví - některé se ale nedotýkají mého plotu, jsou mezi těmi podílovými , buď uprostřed - kousky nebo na opačném kraji těch podílových pozemků. Je to složité, žejo. asi se mi to nikdy nepodaří nějak "přifařit" k mému plotu
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.