Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pozemek vedle mne

Od: jitulevrtule® odpovědí: 19 změna:

Dobrý den, mám vedle domu,kde trvale žiji, další pozemek, který ale vlastním ze 7/12 -tin a zbytek se mi od lidí nedaří vykoupit. Nemohu tedy tento pozemek užívat, ani spravovat, upravovat, ani se o něj řádně starat, protože defacto nevím - není rozparcelováno- která část je event. moje,i když je hned vedle mého plotu. S ostatními podílovými vlastníky se nedá domluvit. Když budu pozemek odplevelovat,udržovat..tak vlastně zhodnocuji i jim tento pozemek, který péči hodně potřebuje. Je nějaký způsob,jak docílit toho, aby mi mých 7/12 přiřadili k mému pozemku s trv.bydlištěm? ostatní vlastníci bydlí i jiných okresech,nic v blízkosti nemají ani se o nich nestarají a nezajímají, ale prodat nechtějí anebo za nesktuečné peníze.Každý z nich má cca jen 1000m2 na 9 ti parcelách, takže na prodej někomu jinému nic pro nikoho zajímavé. Prý jde vyvolat - asi na Katastru - jednání většinového vlastníka, aby mu byla jeho plocha přidána k sousedícímu pozemku, kde pozemek sousedí přímo s jeho bydlištěm - přiřadit jej. Děkuji

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

elo
hodnocení

2x

Je nějaký způsob ... není.

A nenechte se vysmát, tím že vysekáte trávu nic nezhodnocujete. Pokud jde o louku, TTP, tak to nechte posekat zemědělce, on si veme dotace a je to.

id
Za jednu seč žádné dotace nejsou. To by musela být smlouva od všech na 5 let.

id
hodnocení

1x
Nějak začít musíte. Vyměrte si svůj podíl a pozemek 2 x do roka musíte pokosit. Bombardujte pisemně ostatní vlastniky o stejnou údržbu jejich částí pozemku. Je to jejich povinnost. Pak snad dojde k dohodě o prodeji. Nebo nebudou vůbec reagovat. Pak podávat stíznosti.

Ehm... a jak pozná svůj díl? Vlastní ideálních 7/12 každého čtverečního milimetru toho pozemku. On si sám nemůže určit, která část je jeho... bohužel. Musí se dohodnout s ostatními.

..přesně tak; znám to...až vlastníkům pošle realitka (např. Prexima z Prahy, majitel z UA, bydlící u nás) nábídku na odkoupení, možná na to někdo skočí...a začnou se dít divy. Za majetek v reálné ceně 3,3mil. realitka dala za 1/12 pouhých 50 000,-, a MAJITELKA NA TO SKOČILA.. A teď při prodeji celku chce UA realitka za svůj podíl 1/12 rovných 360000,- ...a to se za cenu 4,2mil. nikdy neprodá..řešte to co nejdříve, ať nedopadnete, jak naši známí...

id
Je mi jasné, že zná pouze svoje m2, ale nevi kde na pozemku. Celek musí být udržovaný, tak údržbou svého podilu a stížnostmi snad donuti ostatní k řešení.

Většinou ..NEDONUTÍ další vlastníky a pokud udržuje vše jako celek, další vlastníci budou "vysmátí" a nedají náhradou ani korunu...

id
Nahoda je blbec. Musí zkusit vše, soud je až na posledním místě.

vikom
hodnocení

1x
Souhlasím s nonek, jakmile to nevyřešíte s nimi vy, tak se může stát, že nějaký vlastník podlehne a svůj podíl prodá nějaké skupině spekulantů specializující se na podíly a jste v loji. Jestli něco fakt nechcete, tak je to nějakej UA ksindl, který se tu na odkupy podílů specializuje a pak vysírá s lidma. Tyhle shit firmy vytěžují katastr a kde narazí na nemovitost, kterou vlastní víc lidí (ideálně jiná příjmení z různých měst/obcí), tak tyhle lidi začnou klidně několikrát ročně spamovat nabídkami na odkup. Vždycky někdo podlehne. Taky jsme měli v rodině jednu nemovitost s více vlastníky a radši jsem ty miniaturní podíly loni rychle vykoupil, protože přesně tyhle dopisy začaly chodit a takového spekulanta, de facto realitního šmejda, jako spolumajitele, to je opravdu poslední věc, po čem toužíte.
elo

A co by Maxim dělal s trávou?

Pokud má nějakou cenu, tak ať to vykoupí tazatelka. Spoluvlastník prodá tomu, kdo dá lepší nabídku :)

Hádám že tazatelka by ráda vykoupila taky za 3,50 za m2, maxim kupuje i za 1,60 :))

hodnocení

0x

Muselo by dojít k rozdělení tohoto pozemku... ať už na počet dle počtu spoluvlastníků, nebo jen na dva kousky - jeden pro Vás a zbytek pro ostatní (dle podílů). Nicméně i tady potřebujete souhlas ostatních spoluvlastníků... jednak s rozdělením parcely a pak také s tím, aby zrovna Vám připadla část, která sousedí s Vaším aktuálním pozemkem. V případě nesouhlasu to lze řešit soudně, ale nebude to zadarmo a může to trvat.

hodnocení

0x

Řečnická otázka, ne rada, zní, čistě akademicky - co by se stalo, kdyby se na těchto neudržovaných pozemcích začal šířit např. bolševník? Nemá v tomto případě majitel nějaké povinnosti? A nezměnila by podobná situace jejich názor na prodej?*zmateny*

hodnocení

0x

Možná se pletu *nevi*, ale nevlastníte náhodou ideálních 7/12 pozemku? To by totiž znamenalo, že jste s někým dalším spolumajitelem celého pozemku, nikoliv majitelem jeho určité části. Když budete spoluvlastnit ideální polovinu bytu, taky nemůžete říct, že je pokoj Váš a kuchyň třeba bratrova.

Nepletete... spoluvlastnictví nemovitosti u nás znamená vždy spoluvlastnictví ideálního podílu z celku.

riva
hodnocení

0x

Za pár korun vám to spoluvlastníci neprodají. Proč by to dělali? Třeba z toho časem bude stavební pozemek. Požadujte spolupodílení se na údržbě (fyzicky nebo finančně) - např. sekání trávy. Popřípadě ať souhlasí, že pozemek budete udržovat vy a pak si tam nasaďte třeba brambory.

hodnocení

Takto, pozemek vedle, má cca 10 tis m2, na 9 ti různých druhů parcel, není to tedy čistá louka, ale i zastavěná plocha a nádvoří,cesta, zahrada, ostatní plocha, louka, zbořeniště, zátěže, hromada vzrostlých náletů a staré stromy,velké plochy 2metrovcýh kopřiv,staré jímky a zbytky betonů po bývalém JZD. Takže kousek čisté trávy, co tam je, nechávám síct farmářovi,ale zbytek nelze ani sekat...musel by se mechanizací vyčistit a odvést/a to něco taky stojí/.Tak opravdu nechci vše uklízet, financovat to a ostatní budou pak vysmátí,jak píše pán, že jsem jim uklidila jejich podíly na čisté parcelky .

Takže jsem postupně koupila od jiných spoluvlastníků jejich podíly a tím pádem jsem spoluvlastník cca 7 tis z 10tis m2 na 9 parcelách se třemi různými spoluvlastníky podílů + já.A začít si udržovat vedle sebe /jak radí pán/ těch cca 7 tis m2 také nelze, protože to není jedna parcela, ale 9 různých po celé té ploše desetitisícového pozemku..Jestli jsem to laicky trochu srozumitelně napsala. jo a pochopitelně by všichni zbylí vlastníci chtěli jen tu čistou louku ..A když jsem s nimi postupně mluvila a říkala, že když teda nechtějí prodat, nebo chtějí velké peníze ..tak se budou muset podílet údržbě, a odklízení bordelu, vysmáli se mi a at si ztěžuju kde chci,,,

Nevěřím, že by jedna parcela (jedno parcelní číslo mělo v katastru vyznačeno více využití. Vždy je jen jedno.

Aha... tak už vidím dále, že je to více různých parcel. Pak prosím nepoužívejte zavádějící termín pozemek, ale pozemky, protože se jedná o více parcel.Tudiž by se muselo dělit i více parcel. Nejedná se o jeden pozemek.

Lze technicky z každé této parcely oddělit část tak, aby všechny tyto části sousedily s Vaší současnou parcelou, kterou máte ve výlučném vlastnictví?

hodnocení

a ještě k odpovědi, že chci koupit asi za 3,50 kč m2, jak píše pán - ne nechci,, ale tyto druhy pozemků nejsou v blízkosti města ani tu není nic, hospoda,obchod..obec má 30 domů. Takže chtít za tyto druhy pozemků a bince a není to souvislý pozemek !, chtít cca 1000 kč za m2 se mi zdá přehnané...a jeden z nich ani prodat nechce, prý peníze nepotřebuje a pozemek ho nezajímá - ať leží ladem...

hodnocení

Děkuji za odp - všechny podíly pozemků přímo nesousedí s mými ve výlučném vlastnictví, ale je jich víc jak polovina, co sousedí s mým plotem a jsou přímo navazující na ty moje v plném vlastnictví - některé se ale nedotýkají mého plotu, jsou mezi těmi podílovými , buď uprostřed - kousky nebo na opačném kraji těch podílových pozemků. Je to složité, žejo. asi se mi to nikdy nepodaří nějak "přifařit" k mému plotu :(

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]