Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Páni revizáci a elektrikáři, jaké jsou časté chyby?

Od: michal® odpovědí: 31 změna:
Dobrý den pánové.
1)Jaké jsou nejčastější prohřešky, ať už chyby či něco opomenuto v nových elektro instalacích v bytech?
2)zemnící vodiče PEN by se měl natáhnout k bojleru a i do míst kde bude vana. Je jeste nějaké místo, kam tahat vodič PEN? Bude stačit průřez 6mm^2 a typ slaněný vodič z mnoha malých drátků?
Hezký den
doplněno 13.10.23 09:39: Teď jsem si všimnul, že jsem měl napsat ochranný vodič PE a ne zemnící PEN. Jsem v práci a spěchám tak se můžu někdy upsat.
doplněno 13.10.23 09:57: Jestli někdo nechce poradit, tak v pořádku, je to jeho věc, ale nepište něco, když nechcete poradit. Pak je otázka zaplevelená zbytečnostmi.
Kdo chce poradit tak budu rád.

31 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x
Nejvetsi chyba je, kdyz elektroinstalaci taha osoba, ktera na to nema opravneni. …… pokud je vana plastova, tak se neuzemnuje….vodic CY6 k bojleru…..
hodnocení

Situace je taková, že si objednas firmu, jako tehdy já a pak, KE KONCI práce zjistíte, že majitel firmy sice rozumí, ale nahnal mi tam lidi, který tomu koc nerozumí a navíc ani neumí česky, ale mluví ukrajinsky. Musí se to předělat.
A elektrikář vyzkoušený má čas za 5mesicu, dodělá projekty a pak jede na dovolenou...
Rozvaděč udělá elektrikář, co bude mít čas, ale tahat kabely nechce. To je sranda, co?
Jak se říkalo za socíku, "nejsou lidi". :-D
Tím bylo vždy myšleno, že nejsou lidi, kterým by se chtělo něco dělat a umí to..

hodnocení

4x
Nejčastější chyba je že rekonstrukce nezačíná projektem a nekončí výchozí revizí.
Pen v zrekonstruovaném bytě se již několik let nemá co dělat.
doplněno 13.10.23 09:47: Podle platného nařízení vlády kterým se musíme řídit všichni, pokud není smluvně stanoveno jinak tak dodavatel musí vyhotovit dokumentaci a i výchozí revizi.

hodnocení

4x

Měl byste mít projekt (schválený odborníkem) a podle toho postupovat. V tom projektu by jistě byly i typy a průřezy potřebných kabelů. Koupit a natahat ty kabely pak můžete (v souladu s projektem) i sám. Pokud Vám to někdo udělá jinak, tak nezaplatit a nechat na jeho náklady předělat.

Vím, že je to teorie a v dnešní době je člověk rád, když na takovou práci sežene aspoň toho "zahraničního dělníka". :(

hodnocení

Už žádný zahraniční dělníky nechci, rozvadec dělat nebudu, za ten zatím klidně za práci i 15tisic Kč, ale tahat nějaký dělníky, co mají na sobě firemní montérky a vůbec tomu nerozumí už nechci. Zvlášť, když jsem se jich na něco ptal a mluvili na mě ukrajinsky. Jeden pokoj natahnul takovýhle dělník zásuvku CYKY-O 1,5mm^2
Všechno chci predelat

Magdone,

"Nejvetsi chyba je, kdyz elektroinstalaci taha osoba..."

hned první odpověd jiného poradce, hned body, že to tahat nemá?

wer
hodnocení

2x

1)Jaké jsou nejčastější prohřešky, ať už chyby či něco opomenuto v nových elektro instalacích v bytech? - řemeslně špatně provedené vystrojení, malý počet chráničů, chybějící oblouková ochrana, nekvalitní prvky, nevhodně vedená kabeláž, nevhodné vývodky (k varným deskám),poddimenzování soudobosti, neprovedené rozvody CAT nebo poddimenzované a špatně ukončené, nekoncepční a zastaralý koncept (vždyť kdysi byl hliník a jak to jelo a podobně deformované myšlení)...málo zásuvek a desítky dalšího...
2)zemnící vodiče PEN by se měl natáhnout k bojleru a i do míst kde bude vana. Je jeste nějaké místo, kam tahat vodič PEN? Bude stačit průřez 6mm^2 a typ slaněný vodič z mnoha malých drátků? - nelze odpovědět. Nutno dle místní situace. Vzhledem k dnes již pokročilé doplňkové ochraně chrániči se již ochrana pospojováním nevyžaduje a některé pevné spotřebiče již ani nejsou vybaveny potřebnou svorkou (typicky bojlery).

wer, dobře jste to popsal, přesně jak se tazatel ptal. Jen se zeptám, ty vydy zapojil kdo? Třeba: malý počet chráničů, poddimenzování soudobosti, neprovedené rozvody CAT,

laik, nebo odborník, který to již zapomněl?

Díky moc.

hodnocení

Pane wee, moc diky za snahu.
Chel jste napsat k bojleru vodič PE a ne PEN myslím :) Raky jsem se upsal v dotazu přesně jako Vy.
Zeptám se na ten koaxial k televizi. V baráku je to jasný, anténa je na střeše a každá televizní zasuvka má svůj vlastní kabel, takže hvězdice zapojeni. Jak se to řeší v bytě, kde samozřejmě nelze si posekat kabel ke společné domovní anténě. Stávající koaxial někde na chodbě se připojí do vlastního malinkeho rozvaděče, kde bude tento kabel pomocí rozbočovače přiveden do jednotlivých zásuvek televizních? Jasně, že nelze táhnout jeden kabel všemi televizními zásuvkami.

"michal"---"Jasně, že nelze táhnout jeden kabel všemi televizními zásuvkami."
Ale lze, běžně se to v rozvodech dělalo a dělá.

Anténa - zesilovač - kabel pak projde několika průběžnými zásuvkami a nakonec skončí v koncové zásuvce. A je to ...;)

Ano, ale platí to pouze pro terestrial, u satelitu je to jinak. Z anténního svitche ke každé televizi samostatný kabel, dá se předpokládat, že máš v bytě už taky. Ale můžeš se podívat do TV zásuvky, někde se do bytů tahají rovnou dva kabely.
Podle mě většina zde uvedených závad jde vprvé řadě za investorem, tj chybějící nebo nedostatečný projekt, nevhodné úkolování, neznalost, slabá kontrola, tlak na cenu atd. Příklad, proč by měl elektrikář chystat rozvody cat, když je nemá v zadání a následně i v rozpočtu. Může investora upozornit, ale bez jeho reakce proč konat, přece není charita. Ovšem pokud to elektrikář odfláknul, pak by to měl odhalit stavební dozor a následně jí vyřešit.

hodnocení

2x

Michale, to jste si naběhl. Páč sorta oboru elektro si nenechá na svoje řemeslo šáhnout. Již jsem několikrát zde zmínil, kdy jde elektrikář předělávat, dodělávat něco, po druhém, vždy to začalo sprostými slovy, ...ani je nebudu opakovat. Zkrátka, ať to zapojili kdokoliv, vždy je to jinak, nežli by to mělo být. Ale i po tomto elektrikáři, který to nedodělal nastoupil jiný a stejné hodnocení minulých.

Šikovný kutil dokáže někdy více, nežli odborník s papírem.

Ovšem, najdou se i vyjímky, kteří dopodrobna po internetu radí, i zdali ten drát má táhnout vlevo, či vpravo. Čest takovým poradcům.

hodnocení

Ano, šikovný kutil dokáže víc než mnohdy nějaký odborník, co se nechce vzdělávat,je to tak.

hodnocení

0x

Hlavna chyba je domace bastlenie podla rad z internetu. Osoba, ktora to robi sa hned prezradi zlou terminologiou.

hodnocení

Že se někdo překlepne a napíše místo ochranný vodič PE, zemnící PEN se může stát každýme. Jsem v práci, zapomněl jsem po sobe zkontrolovat otazku

Peter,

podla rad z internetu

Ale Vy přeci radíte dobře a ochotně.

aaa
hodnocení

0x

Píšeš. že ses překlepl v názvu. Když někdo přehodí fázi na zemnící vodič, tak taky může říct Tobě, že se překlepl v názvu.(zapojení). Zapojovat to má odborník a né nějaký šmudla z horní dolní. Na to si máš dohlídnout Ty a nebo dozor. Jo, toho by jsi musel zase platit, tak sorry. *poctar*

hodnocení

Když si zavoláš firmu, která realizuje spoustu zakázek, tak to nepředpokládáš. U operace tvého těla by sis taky sjednal dozor?
aaa

Michal - operatéra si někdy můžeš vybrat, když jsou prachy. Takhle utrácíš svý prachy za špatnou práci. Někdy se vyplatí a vyjde to i levně , počkat si na toho správnýho škulu. Který stojí prachy. *pivo*

mll
hodnocení

0x

Docela legrace prý bývá s uzemněním vodovodu. Trubky jsou plastové, ale baterie kovová. Takže se musí uzemnit asi někde u zdi, dělají se na to prý speciální armatury.

Vyprávěl kolega, jak chtěl mít instalaci v pořádku a při požadavku na uzemňovací armaturu ho hnali od čerta k ďáblu. V elektru to nevedou, to mají vodáci; ve vodoinstalačních potřebách zase, že zo je záležitost elektrikářů.

Skutečnost je podle firmy, co mu to dělala, prý taková, že se to reálně nedělá, ale předpisy hovoří jasně, vše kovové má být pospojované a bod pospojování uzemněný.

Vyžaduje to můj revizák, tak to tam dávám. Nemám problém, u mého dodavatele elektra kupuji podložky se šroubkem pro vodič. Je fakt, že mi říkal, že už jsem jediný, kdo to kupuje...

hodnocení

@berger
Můžu prosím tě vidět fotku, jak to celý vypadá, jak vypadá i to vyvedení zemníciho vodiče že zdi?
Můžeš to vyfotit.
Děkuju
To je ale špatné pochopení normy, výklad je, nebo byl takový, že se spojuje jen to, na čem se MŮŽE objevit cizí, zavlečené napětí. Jako se nespojuje kovový rámeček zrcadla, tak je blbost spojovat jen samostatnou baterii na plastovém potrubí. Např za plechovou vanu nikdo nevidí, může sedět někde na obnažené armatuře v betonu, proto se přizemňuje. U baterií se toto dá úspěšně vyloučit, proto se k nim zž drát netahá.
hodnocení

@danicek
Viděl jsem zelenožlutý vodič napojený na všechny kovové zárubně, je to taky zbytečný?

Fotku neudělám, po finálce je to připojení ve zdi, za obkladem. Ta svorka vypadá takto. Chce to plánovat předem, trochu více utopit nástěnku a použít delší etážky, ať se tam vejde ta svorka s maticí... Daníček, jsem ten, co se v elektru nemá hrabat, jsem ta chyba, kterou tu mnozí vypíchli. Jen mluvím dobře česky a ukrajinsky maličko *smich*. Proto je slovo revizáka pro mě zákonem a nerozporuji ho...:-D

hodnocení

@berger
A nechytne to všechno pod omítkou ten spoj nástěnky oxidaci a zhoršení vodivosti, nebo to namazes tukem proti vlhkosti?
Ano, i futra tam patří. Ty se připojovaly ještě někdy tak před 30 lety, dnes už se to považuje za zbytečné, protože i na ně se dá velmi obtížně zalézt nějaké napětí. Vždyť jsem říkal, jde o to, jak si kdo text normy vyloží, ale drátkem "navíc" nic nepokazíš a nikomu neublížíš.

No, pokud by to mělo oxidovat od vlhkosti, tak by tam musel být jiný problém, než nějaké pospojení... Tam se voda za běžných podmínek nemá jak dostat, ty díry v obkladu pro etážky se samozřejmě těsní, silikonem...

Viděl jsem pozink trubku "prožranou" durch měděným zemnícím páskem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]