Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Halogenová žárovka?

Od: tere odpovědí: 10 změna:
Dobrý den
Mám ve stropním osvětlení z IKEA tyto žárovky (jsou tam dvě). Teď se všude dočítám,že tyto se v domácnosti používat nesmí. Můžete mi někdo poradit,vysvětlit proč?

Halogenová žárovka?
Halogenová žárovka? #2
Halogenová žárovka? #3

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Nějaký odkaz na to, že se nesmí používat? Je fakt, že já v celém baráku halogenky vyházel (na topení mám jiné zdroje) a nahradil je LEDkama. O nějakém zákazu nevím...

olinl
hodnocení

0x

Jediné proč by se to nemělo používat mě napadá kvůli umístění/montáži na/v hořlavých podkladech/materiálech. Tyhle žárovky umí být slušně horké a některé nebezpečně praskly(ta skleněná baňka-možnost pořezání se o střepy, nad kuchyňskou linkou možnost spadnutí do připravovaného jídla).

Ale toto je specifikované v návodu výrobce svítidla kde může či nemůže být umístěné.

hodnocení

0x

Nejspíš čtete brakovou literaturu.

halamus
hodnocení

0x

Teď se všude dočítám,že tyto se v domácnosti používat nesmí.

Pokud se to dočítíte všeude, prosím o aspoň jeden odkaz.

Nesmí se vyrábět, EU zakázala, bo malá účinnost. LED žárovka se stejnou svítivostí bude mít minimálně 5× menší spotřebu energie.

ikea.com/...

Svítivost, jako 35 W halonenka, spotřeba 3W, tedy skoro 12× méně.

jirib
hodnocení

0x
Jsou značně nehospodárné...
Dneska frčí LED-ky nebo něco přes trafo.
halamus

Jste out, dneska frčí boj proti modrémi světlu:
svetloblog.cz/...

Trafo je out, je značně velké, těžké a nehospodárné, dneska frčí spínané zdroje.

Něco přes trafo, jako malý jsem měl autodráhu a vláčky, napájené z trafa, to tenkrát frčelo.

Dneska frčí boj proti modrému světlo a odkaz je z roku 2015 ach jaj..

No trafo klasické je drahé... Určitě nemá menší účinnost jak spínaný zdroj... V tom je zakopaný pes... V aplikacích náročných na spolehlivost se stále používají analogové zdroje...

halamus

dexolus®
1. boj proti modrému světlu jsme doposud nevyhráli
2. přidám chytrou domácnost, ale i tam se bojuje proti modrému světlu, akorát, že chytře

hiawata®
Účinnost a hospodárnost jsou dva rozdílné pojmy.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]