Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Použít parotěsnou folii při zateplení půdy?

Od: magneto® odpovědí: 22 změna:

Dorý den, řeším dilema zda použít parotěsku při zateplení půdy vatou. Dle mnohých diskuzí na toto téma zde na poraďe jsem byl rozhodnutý postupovat tak že položím parotěsnou folii na podlahu půdy a na ni ve dvou vrstvách vatu o tloušťce 160 mm (pro jednu vrstvu). Jenže se jedná o pultovou střechu a v nejnižžím bodě pod krokvemi se vleze jen 10cm vaty a to bude ještě mírně stlačena. Předpokládám tedy že rosný bod v těchto místech bude v konstrukci podlahy půdy resp. ve stropě místnosti pod ní. A obávám se, že zkondenzovaná vlhkost se při použití folie bude nějakým způsobem hromadit. Aby pak použití folie nebylo spíše na škodu.. Mám tedy parotěs folii vynechat úplně nebo jen v těch místech kde jsem nucen dát slabou vrstvu vaty a dát ji až tam kde už budou dvě vrstvy vaty po 160 mm? I když ta druhá možnost mi připadá nelogická...*zmateny*

Prostor půdy je odvětráván otvory na na bočních zdech (viz. foto).

Pro doplňení: jedná se o přístavek z první poloviny 80. let. Skladba podlahy půdy je tvořena hurdysky nasunutými v traverzách na tom slabá vrstva betonu na něm vrstva škvárobetonu, poté polystyren tl.3cm a opět vrstva škvárobetonu. Přesnější info nemám, ten kdo to stavěl si už přesné tloušťky jednotlivých vrstev nepamatuje.

Ještě pro úplnost, na stropě v místnostech je nalepen polyš 4cm ale ten mám v plánu odtranit po tom co bude zateplena půda.

Použít parotěsnou folii při zateplení půdy?
Použít parotěsnou folii při zateplení půdy? #2
Použít parotěsnou folii při zateplení půdy? #3

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

V nejužším místě (střecha nejníž) lze vložit zateplení i mezi krokve (a máte dalších 10cm k dobru), samotný trám sice bude tepelný most, ale nijak dramatický. Pokud máte ve skladbě podlahy/stropu PS, tak by vám žádná vlhkost nahoru jít neměla, přes PS desku se nedostane. Parotěs se vždy dává z teplé strany, tedy až budete předělávat strop v místnostech, ze strany půdy je to dle mě nesmysl.

hodnocení

Ano, s vložením vaty i mezi krokve počítám. Jen jsem to nepsal. Zmiňoval jsem jen ten nejkritičtější bod s nejnižší vrtsvou izolace.

hodnocení

0x

Když dáte vatu 2x 16 cm, tak kde bude rosný bod? Ve kterém místě?

hodnocení

Asi si svou odpovědí trochu naběhnu ale předpokladám že při použití vaty 2x 16 cm by měl být v izolantu..

Správně, proto parotěs pod izolaci, a zajistit odvětrání půdního prostoru. Pokud jsem pochopil dotaz.

hodnocení

No dotaz byl právě na to že v nejuzším místě půdy 2x 16 cm nedostanu. Pod krokev (viz. foto) se vleze jen 1x10 cm vaty. A tady v tom místě si myslím že rosný bod nebude v izolantu ale v konstrukci stropu.

Když dá pod vatu parotěs, tak odvětrávání je nadbytečné, resp. mírné odvětrání samozřejmě není na škodu. A pán píše, že mezi škvárobetonem má PS desky. Pokud to není děravé jak řešeto, tak se skrz ně žádná vlhkost, přesněji vlhký vzduch, nedostane.

Páč jinak mu bude odcházet kondenzát z tepelné izolace kam? Vlhkost zůstane na půdě a začnout tam plísně.

rajce.idnes.cz/...

A z čeho se kondenzát ve vatě vytvoří, když pod ní bude parotěs?

hodnocení

Nejsem tedy odborník ale myslím že i při použití parotěsu, v izolantu vzdušná vlhkost zkondenzuje. Jen toho kondenzatu nebude tolik jako bez parotěsu, páč v teplem vzduchu z interieru je vetší množství vodních par které má právě parotěs zadržet.

Ale to začínáme trochu odbočovat od hlavního dotazu a tím je to jak to vyřešit v tom nejnižším místě půdy kde se mi vleze jen 10 cm vaty. Protože jsem přesvědčen že v tomhle místě bude rosný bod v konstrukci stropu a pokud tam bude parotěs tak ta zkondenzovana vlhkost se kvuli němu nebude moc odpařit.

Orione,

Ze vzduchu, který je v izolantu, páč tam není vzduchoprázdno. Víte proč se nesmí vata zaklopit nepropustným matrošem?

magneto, i jako laik máte naprostou pravdu a je to tak.

že i při použití parotěsu, v izolantu vzdušná vlhkost zkondenzuje. Jen toho kondenzatu nebude tolik jako bez parotěsu, páč v teplem vzduchu z interieru je vetší množství vodních par které má právě parotěs zadržet.

asd1

Studená strana izolace musí být odvětrávaná + je dobrá paropropustní folie proti prachu.

Teplá strana izolace musí mít parozábranu, ta by měla být na tom polystyrenu ze strany místnosti. Na tom betonu pod vatou to je otázka, hlavně v koutech u pozednice. Je otázka nakolik ten polystyren funguje jako parozábrana, podle mne pokud studená strana vaty bude odvětrávaná tak to stačí a další parozábrana na půdě je spíš problémová..

I kdyby vata byla před demontáží skladována ve vlhkém prostoru a nějakou vodu ve formě vodní páry nasála, bude se jednat o pár gramů, čili zcela bezvýznamné množství. Následně při montáži v zimě může k nějaké kondenzaci dojít, jenže parciální tlak vodní páry ve vatě rychle způsobí vyrovnání obsahu vody ve vatě s obsahem vody v půdním vzduchu - vata vyschne, tedy obohatí půdní vzduch o pár gramů vody = bezvýznamné, z toho vám barák nezplesniví.

Nejsem tedy odborník ale myslím že i při použití parotěsu, v izolantu vzdušná vlhkost zkondenzuje. Jen toho kondenzatu nebude tolik jako bez parotěsu, páč v teplem vzduchu z interieru je vetší množství vodních par které má právě parotěs zadržet.
V izolantu vám kondenzuje voda jen tehdy, když ten konkrétní vzduch, ze kterého hrozí kondenzace, v tom izolantu má rosný bod. Půdní vzduch tam rosný bod mít nebude a když zabráníte přístupu vzduchu odspodu, který by tam rosný bod mohl mít, nic vám tam kondenzovat nebude.

hodnocení

Asd1: souhlasím s Vámi, že nejlepší by bylo parotěsku umístit na strop do interieru ale přiznám se že do toho se mi nechce ( další práce, čas, finance) proto se mi líbily návody zde v tématech o zateplení půdy a řešení s položením folie na podlahu půdy ale kvůli konstrukci střechy (málo místa u pozednice) nejsem schopen na celé ploše dodržet dostatečnou tloušťku izolace a tím zajistit aby rosný bod byl v izolantu. Myslím že právě u té pozednice bude v konstrukci podlahy/stropu a pokud to bude zakrytelé folií tak to nadělá víc škody než užitku. Takže asi zvolím variantu parotěs nepoužít.

magneto:
To mi připadá jako rozumná úvaha. Nejspíš vám jako parozábrana fungují zmíněné 3cm PS desky ve skladbě stropu. Zkuste při nízkých teplotách na podlahu půdy položit průhlednou fólii, jestli vám na ní zkondenzuje voda. Pokud ne, tak vám odspodu žádná vlhkost nejde. Ono většinou z těch místností zas tolik vlhkosti skrz strop neproudí, aby se to nestíhalo na půdě odpařit, jinak by staré baráky, které nějaký parotěs neznaly, byly všechny shnilé. Každopádně při nejistotě, jak to tam přesně máte, bude vhodné odvětrání půdy zachovat.

Každý, ať věří, čemu chce.

Fyzika je jasná...

Kde že je rosný bod?

Proč já viděl na tolika zateplených půdách, kde nebylo odvětrání, tolika plesnivých věcí. Od uskladněného harampádí až po stékající vodě na vnitřní straně difuzky.

Měl jsem na papričce.cz spoustu takových fotek, ale již nemám, páč to něřeším.

Asi před měsícem zde byl podobný dotaz, že má nad izolací plesnivé trámy..

A ve starých barákách byly půdy odvětrávány, okny ve štítě, nebo jen kulatým otvorem...

hodnocení

Milancukrar: pane Milane chtěl bych znát Váš názor na mou otázku kterou celé tohle vlákno začlo a to jestli použít parotěs i v místech (u pozednice) kde bude slabá vrstva vaty a patrně rosný bod bude v konstrukci podlahy půdy. Jak odpověděl asd1 že použití v těch místech bude spíše problémové,s čímž souhlasím. Ale tak nějak jsem doufal že se k tomu vyjádříte i Vy páč Vás beru jako odborníka na tuto problematiku.
Jinak odvětrání půdy samozřejmě zůstane (viz. foto) nikde jsem ani nepsal že bych uvažoval o jeho zrušení.

Fyzika je jasná...
Ano, bohužel ne každý ji rozumí (přitom problematika rosného bodu není zas tak složitá).

Proč já viděl na tolika zateplených půdách, kde nebylo odvětrání, tolika plesnivých věcí.
No asi proto, že při stavbě či rekonstrukci něco udělali špatně.

magneto, a co chcete za odpověď na "a patrně rosný bod bude v konstrukci podlahy půdy"...
...bude spíše problémové,s čímž souhlasím

Když s tím souhlasíte, tak není o čem polemizovat. Páč já to na dálku nespočítám, kde bude rosný bod a kolik ho tam bude za rok.

Tak tam parotěs nedávejte, když se domníváte, že by byl rosný bod pod fólií směrem k teplé straně.

hodnocení

Milancukrar:

No když jste mi takhle na dálku potvrdil že při použití 2x16cm vaty bude rosný bod v izolantu (což jste podle mě taky nepočítal) tak jsem se domníval že vycházíte ze zkušeností a tak nějak jsem předpokládal či doufal že jste se za svůj život setkal s podobným problémem který právě řeším a přidáte k dobru svou zkušenost nebo i třeba jinou alternativu jak by se to dalo řešit.

Jinak pánové, všem děkuji za odpovědi a reakce *palec2*

Já ale neznám hodnoty současného stropu, ale jistě silná vrstva vaty posune rosný bod určitě do vaty. Ale při malé tloušce je třeba počítat přesně.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]